REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikindama į rudens sesiją susirinkusius parlamentarus prezidentė Dalia Grybauskaitė ragino politikus nesižvalgyti į praeitį ir nešvaistyti laiko rietenoms.

Sveikindama į rudens sesiją susirinkusius parlamentarus prezidentė Dalia Grybauskaitė ragino politikus nesižvalgyti į praeitį ir nešvaistyti laiko rietenoms.

REKLAMA

Parlamento opozicija nuogąstauja, kad būsimos sesijos darbą trikdys kuriamos tyrimo komisijos, tuo metu valdantieji tvirtina, jog orientuosis į Vyriausybės programos vykdymą.

„Užsitęsęs žvalgymasis į vakarykštę dieną nekuria ateities, tik didina suirutę ir kelia politinę įtampą. Destruktyvus tarpusavio santykių aiškinimasis bei nesutarimai stabdo šalies vystymąsi ir nukreipia dėmesį nuo konkrečių problemų“, – Seimui skirtame sveikinime teigė valstybės vadovė.

Ji tikino esanti pasirengusi bendradarbiauti „su kiekvienu, dirbančiu Lietuvos ir jos žmonių labui“.

Pasak D. Grybauskaitės, neišvengiamai Seimo darbui įtaką darys būsimi savivaldos, prezidento, Europos Parlamento rinkimai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip visada, tai – politinės atsakomybės išbandymo egzaminas prieš visą Lietuvą. Jį išlaikys tie, kurie gebės konkuruoti realiais darbais, svarbiomis idėjomis ir nešvaistys brangaus laiko rietenoms“, – tvirtino prezidentė.

REKLAMA

Tarp svarbiausių Seimo darbų ji nurodė pasirengimą referendumui dėl dvigubos pilietybės, sveikatos apsaugos reformą, kovą su augančios kainomis. Sprendžiant šiuos klausimus prezidentė ragino neieškoti dirbtinių palengvinimų ar išimčių, eiti konstituciniu keliu, kad įstatymų pakeitimai nekeltų teisėtumo klausimų.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pranešė, kad per sesiją parlamentarai turėtų apsvarstyti 596 teisės aktus, su lydimaisiais – per 800.

„Žinoma, viena svarbiausių užduočių įgyvendinant Vyriausybės programą, bus patvirtinti 2019 metų valstybės bei savivaldybių, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus. Juose ir toliau numatomi socialinės atskirties mažinimo akcentai – didinti vaiko pinigus ir paramą jaunoms šeimoms pirmajam būstui įsigyti“, – tvirtino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Vardydamas, kokius klausimus svarstys Seimas, V. Pranckietis minėjo referendumą dėl dvigubos pilietybės, diskusiją dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo, Vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose įstatymą, Stambulo konvenciją, Lobizmo įstatymą.

„Daug dėmesio bus skiriama sveikatos priežiūros paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimui, vaistų kainoms mažinti“, – teigė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis savo ruožtu pabrėžė, kad per rudens sesiją reikėtų priimti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadų pagrindu pateiktus įstatymų projektus.

„Taip pat turėsime grįžti prie vadinamosios sveikatos reformos, labai svarbūs klausimai, susiję su Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimu, keičiant finansavimo tvarką, įteisinant sutartis tarp valstybės, studentų ir aukštosios mokyklos“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vadovo teigimu, vienas svarbiausių šios sesijos klausimų bus kitų metų biudžeto patvirtinimas.

„Bus sudėtinga su valstybės biudžetu. Natūralu, kad visą laiką yra didelis noras didinti viešąsias išlaidas, tada visi pamiršta arba sąmoningai, arba ne, kad yra Fiskalinės drausmės įstatymai, kad turime labai aiškią sumą, kuria galime didinti savo viešąsias išlaidas. Tą reikės tiesiog priminti Seimo nariams ir ne tik Seimo nariams“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė premjeras.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis nuogąstavo, kad šioje sesijoje Seimas skęs tyrimų komisijų veikloje.

REKLAMA

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis inicijuoja parlamentinį tyrimą dėl neteisėtos įtakos politiniams procesams 2008 – 2016 metais, praėjusią savaitę jis užsiminė, kad reikėtų ištirti banko „Snoras“ ir Ūkio banko bankrotus.

„Noriu priminti Konstitucinio Teismo išvadą, kad Seimo komisijos, turinčios specialaus tyrimo statusą, turi būti organizuojamos svarbiausiais valstybei klausimais. Planuojame kreiptis į Konstitucinį Teismą, ar išties visos tos komisijos, kurios žadamos kurti, atitinka Konstitucinio Teismo suformuotą doktriną. Mano supratimu, tai daugiau rinkiminiai-politiniai klausimai, kartais labiau skirti sudoroti politinius oponentus negu spręsti valstybei svarbius klausimus“, – teigė G. Landsbergis.

REKLAMA

Anot jo, šiam politiniam sezonui didelės įtakos darys artėjantys rinkimai.

„Kadangi premjeras neatsako į klausimą, ar jis dalyvaus prezidento rinkimuose, tai daugelis įstatymų iniciatyvų bus vertinamos tuo požiūriu, ar nėra jam tiesiamas raudonas kilimas į prezidento rinkimus“, – sakė jis.

Pagal Konstituciją, rudens sesiją Seimas pradeda rugsėjo 10 dieną, baigia gruodžio 23 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų