REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėžiu sergantys lietuviai ir jų artimieji meldžia Seimo kuo greičiau legalizuoti medicinines kanapes. Esą jos neretai vienintelis išsigelbėjimas nepakeliamus skausmus kenčiantiems šeimos nariams. Tačiau tokių įstatymo pataisų teikėja Agnė Širinskienė sako, kad būtina sulaukti medicininių kanapių naudos mokslinių tyrimų. 

Vėžiu sergantys lietuviai ir jų artimieji meldžia Seimo kuo greičiau legalizuoti medicinines kanapes. Esą jos neretai vienintelis išsigelbėjimas nepakeliamus skausmus kenčiantiems šeimos nariams. Tačiau tokių įstatymo pataisų teikėja Agnė Širinskienė sako, kad būtina sulaukti medicininių kanapių naudos mokslinių tyrimų. 

REKLAMA

Internetas lūžta nuo istorijų, vaizdo įrašų iš viso pasaulio, kuriuose žmonės, sergantys vėžiu ir kitomis ligomis, legaliai gydosi medicininėmis kanapėmis. Vienas iš populiariausių preparatų – kanapių aliejus, kurio lašas, žiūrint į vaizdus iš pasaulio, tarytum padaro stebuklus. Štai čia matote parkinsono liga sergantį amerikietį. Prasidėjus priepuoliui ir išgėrus keletą lašų kanapių aliejaus, vyrui kaip mat pasidaro geriau. Tokių istorijų, tik neužfiksuotų video medžiagoje, esą apstu ir Lietuvoje, tačiau medicininių kanapių pas mus legaliai įsigyti negalima.

Vilnietis Domas Vyšniauskas pasakoja apie savo tėtį, nuo vėžio mirusį prieš keletą metų. Vyras liudija, kad lašas medicininio kanapių aliejaus didelius skausmus kentusiam tėčiui padėdavo pasijusti geriau.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano tėtis gavo gerą gydymą ir geriausią, ką galima buvo gauti, ir didžiąją dalimi, tačiau vieną dieną baigėsi vaistai. Patys gydytojai pasakė, kad mes nebežinome, ką daryti toliau. Ir tėtis juokavo apie tai, ir, sako, tada aš jums pasakoju, ką mes darysime toliau.

REKLAMA

Ir tokį gydymo metodą, pasak pacientų artimųjų, išgeriant vieną kitą šaukštelį kanapių aliejaus, naudoja tikrai ne vienas sergantis vėžiu žmogus, žinoma, prieš tai jam tenka nelegaliais būdais jo gauti. Ir už visa tai nemažai sumokėti.

Savo šeimos tragediją prisimena ir vilnietė Goda. Jos patėvis prieš metus Seime organizuotoje konferencijoje pasakojo, kokios jam svarbios medicininės kanapės, ir kaip jos padeda išgyventi kiekvieną dieną.

Deja, šiandien Algimanto nebėra, vėžys jį nugalėjo.

„Likus parai iki jo mirties buteliuke buvo likusi paskutinė dozė med. kanapių, mes jam supylėm į šaukštelį, jis tai pamatė. Ir iš paskutinių jėgų mamai pasakė, būk gerutė, nupirk rytoj med. kanapių, nes jos baigėsi ir man jos labai padeda, tai istorija tokia, kad jis to rytojaus nebesulaukė", - pasakojo Goda.

REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras Mykolas Majauskas sako, būtina legalizuoti Europos Sąjungoje registruotus vaistus, kurių sudėtyje yra kanapių. Esą tikimasi, kad medicinines kanapes legalizuojantį įstatymą greitu metu svarstys Sveikatos reikalų komitetas.

„Ir artimiausiais mėnesiais jis bus priimtas, kad jau nuo sausio mėnesio onkologiniai pacientai galėtų gauti med. kanapes čia, Lietuvoje, ir nesijaustų nusikaltėliais", - sako M. Majauskas.

Tačiau, tam kad medicininių kanapių legalizavime būtų žengtas pirmas žingsnis, viena iš įstatymo projektų teikėjų Agnė Širinskienė laukia mokslininkų ir medikų žodžio. Esą medicininių kanapių patikimumą turi patvirtinti būtent jie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu tos medžiagos yra registruoti vaistai, atlikus visus reikalingus mokslinius tyrimus ir įsitikinus, kad tikrai tas vaistinis preparatas atitinka saugumo ir efektyvumo kriterijus", - teigia A. Širinskienė.

Kol kas panašu, kad Lietuvos gydytojai tvirtinti tyrimais medicininių kanapių naudos dar nežada. Ir sako, kad tam prireiks tikrai ne vienų metų.

Profesorius Kęstutis Sužiedėlis, Nacionalinio vėžio instituto atstovas teigia, kad kol kas kanapių naudingumo medicininiais tyrimai nepatvirtina.

„Tokių pagrįstų, gerai suplanuotų tyrimų šiandien visam pasauly, kad būtų kanabinoidų preparatai tiek sintetiniai, tiek natūralūs naudoti pacientams ir būtų pasakyta, kad yra efektas, šito mes tvirtinti negalim. O pacientam dėl ko efektas, tai čia, žinot, gali būti placebo efektas, jeigu žmogus tiki, kas irgi labai gerai", - sako K. Sužiedėlis.

Gydimą medicininėmis kanapėmis šiuo metu yra įteisinusios tokios šalys kaip Graikija, Vokietija, Lenkija, Ispanija, Portugalija ir kitos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų