REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nebesumodama, kaip sustabdyti keliuose siautėjančius ir žmones žudančius girtus vairuotojus, vyriausybė siūlo daugiau kaip dvigubai didinti baudas už vairavimą išgėrus.

Nebesumodama, kaip sustabdyti keliuose siautėjančius ir žmones žudančius girtus vairuotojus, vyriausybė siūlo daugiau kaip dvigubai didinti baudas už vairavimą išgėrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar daugiau – bandantys išvengti baudžiamosios atsakomybės ir atsisakantys tikrintis blaivumą girti vairuotojai daugiau nebegalės išsisukti. Tokį atsisakymą Vyriausybė siūlo iškart prilyginti baudžiamajam nusikaltimui.

REKLAMA

Girti vairuotojai visoje šalyje kelia siaubą ir žaloja žmones. Štai vos prieš porą dienų Vilniuje policija sulaikė girtą vairuotoją, kuris mersedesu lėkė nuo kalno Pilaitėje.

Matydama nesiliaujantį girtų vairuotojų siautėjimą šalyje, vyriausybė rengiasi daugiau kaip dvigubai padidinti baudas. Už vairavimą neblaiviam nuo 4 dešimtųjų iki pusantros promilės grės nebe 400 €, bet iki 1100 € bauda. O teisė vairuoti bus atimta pusantrų metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kas buvo linkę nepaklusti įstatymams, vis dar nepaklūsta, bauda už vairavimą neblaiviam 300 € nesikeitė 18 metų. Kažkada 1000 litų atrodė daug, dabar 300 € yra ne tiek daug", - sako kelių policijos atstovė Marija Kazanovič.

Tuo metu daug žmonių ir toliau abejoja, ar net ir padidinus baudas sumažės girtų vairuotojų. „Morališkai žmogus, turi būti vidinė kontrolė. Jei išgeri – nevažiuoji, kitaip nepakeisi“, - sako vilnietis.

Jam pritaria ir kitas sostinės gyventojas. „Baudos turėtų padėti. Jei muša per piniginę, žmonės susipras po truputį. Situacija tikrai nevaldoma. Ypač kelių ereliai, ką nori, tą daro."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi baudas didinti siūlantis vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas viliasi, kad jos bent kiek daugiau vairuotojų atgrąsys nuo minties išgėrus išvažiuoti į kelią.

„Šiuo metu tokia bauda nėra adekvati veiklos pavojingumui. 300 € bauda nėra pakankamai didelė, kad asmuo preventyviai atsisakytų tokio vairavimo. 800 € tai žymi bauda, žymus finansų netekimas, gal priverstų asmenį pagalvoti, ar verta sėsti prie vairo neblaiviam", - sako E. Misiūnas.

Vyriausybė susisgribo taisyti ir iki šiol buvusią įstatymų spragą, kai girtam vairuotojui yra naudingiau atsisakyti tikrintis blaivumą – tokiu atveju gauna mažesnę bausmę nei alkotesteriui parodžius pusantros ir daugiau promilių. Mat didesnis kaip 1,5 prom. girtumas smogia skaudžiai – laisvės atėmimas iki 1 metų, 15-90 dienų areštas, arba piniginė bauda iki 19 tūkst. € bei automobilio konfiskavimas. Tad pernai tikrintis girtumą atsisakė pusė tūkstančio vairuotojų ir už tai gavo viso labo baudas nuo 1000 iki 2000 € ir teisę vairuoti prarado 4 metams.

REKLAMA

„Jei vairuotojas atsisako tikrintis, jis traukiamas administracinėn atsakomybėn už atsisakymą. Tikrai teisinė spraga, pagal statistiką matome, kad 20 proc. vairuotojų naudojasi. Aš įsitikinęs, kad iš jų 90 proc. būtų įpūtę daugiau nei 1,5 prom.", - teigia E. Misiūnas

Dėl neblaivių vairuotojų kaltės kasmet žūsta iki 20 žmonių, sužalojami apie 300. Ir nors pastaraisiais metais girtų vairuotojų mažėjo, šiemet jau per 8 mėnesius jų nustatyta tiek, kiek pernai per visus metus. Pernai keliuose išaiškinta beveik 10 tūkst. girtų vairuotojų, iš kurių pusė prisigėrę buvo daugiau kaip 1,5 prom.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų