REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Jau daugiau nei pusšimtis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) gyventojams ir verslui skirtų paslaugų pasiekiamos ir elektroniniu būdu: pajamos deklaruojamos per Elektroninę deklaravimo sistemą (EDS), neišeinant iš namų per keletą minučių nesunkiai galima įsigyti verslo liudijimą, patogiai ir greitai gauti ir dalintis sąskaitų faktūrų bei važtaraščių duomenimis ir kt.

Jau daugiau nei pusšimtis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) gyventojams ir verslui skirtų paslaugų pasiekiamos ir elektroniniu būdu: pajamos deklaruojamos per Elektroninę deklaravimo sistemą (EDS), neišeinant iš namų per keletą minučių nesunkiai galima įsigyti verslo liudijimą, patogiai ir greitai gauti ir dalintis sąskaitų faktūrų bei važtaraščių duomenimis ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMI verslui žada dar vieną pažangią naujovę: 2019–2021 m. bus kuriamos išskirtinai kasos aparatų naudotojams skirtos elektroninės paslaugos. Įgyvendinus išmaniųjų virtualioje erdvėje veiksiančių kasos aparatų posistemio i.EKA sukūrimo projektą, verslo atstovams bus pasiūlyta dar daugiau mokesčių administravimo naštą mažinančių elektroninių paslaugų.

REKLAMA

Taupys lėšas ir laiką

„Vartotojai galės naudotis tiek e. kvitais, tiek į virtualią erdvę „perkeltu“ kasos aparatu, be to, dalis būsimų elektroninių paslaugų leis sutaupyti nemažai šiuo metu administravimui išleidžiamų pinigų, tad tikimasi, kad verslui tai padės ženkliai sumažinti išlaidas ir sutaupyti laiką“, – pasakoja išmaniosios mokesčių administravimo sistemos i.MAS projekto vadovė Eglė Ramanauskienė.

Anot jos, verslininkams, kurie nuspręs naudoti įprastus kasos aparatus, jų periodiškai teikiamų kasos aparatu apskaitymų operacijų duomenų (t. y. išduotų kvitų) pagrindu bus automatiškai formuojamas e. kasos žurnalas, taigi nebereikės ranka pildyti popierinių žurnalų, o kasos aparatus verslininkai galės užregistruoti ir nuotoliniu būdu – nebereikės kaskart vykti į VMI.

REKLAMA
REKLAMA

VMI specialistai tikisi, kad didžiausio susidomėjimo sulauks nemokama virtualaus kasos aparato e. paslauga – ši alternatyva įprastam kasos aparatui bus pasiekiama i.EKA portale naudojant tiek kompiuterį, tiek mobiliuosius įrenginius. Šia paslauga galės naudotis ir gyventojai, ir juridiniai asmenys, vykdantys ekonominę veiklą.

Virtualaus kasos aparato naudotojams bus sukurta i.EKA portalo sąsaja, kuria bus pasiekiami ir tvarkomi parduodamų prekių ir suteikiamų paslaugų sąrašai, jų kainos, kiekiai, taip pat bus suteikta galimybė formuoti ataskaitas ir, be abejo, fiksuoti atsiskaitymus su klientais, išduodant jiems pardavimą patvirtinančius dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąskaitas faktūras pakeis e. kvitai

Pirkėjams, kuriems pagal išduotą kasos aparato kvitą bus reikalinga ir PVM sąskaita faktūra, taip pat kuriama nauja patogi e.paslauga – pirkėjui nebereikės turėti dviejų dokumentų (kvito ir sąskaitos faktūros), – juos pakeis e. kvitas. Numatyta, kad pirkėjas pardavėjui pateiks jį identifikuojančią informaciją (pvz., mokesčio mokėtojo kodą arba PVM kodą), ir jam bus suformuotas e. kvitas, kurį pirkėjas galės peržiūrėti savo i.EKA paskyroje, o vėliau naudoti apskaitoje.

„Dar viena būsima naujovė – i.EKA pateikti kasos aparato duomenys bus naudojami formuojant preliminarias PVM deklaracijas. Pardavimų duomenis automatiškai perkeliant į preliminarią PVM deklaraciją, bus taupomas posistemio vartotojų laikas“, – teigia E. Ramanauskienė.

REKLAMA

Skaičiuojama, kad įgyvendinus šį Europos Sąjungos fondų lėšomis finansuojamą projektą ir sukūrus visas planuojamas paslaugas, bendra verslo sutaupyta suma galėtų siekti iki 60 mln. eurų per metus. Šią sumą sudaro kasdienis kasos operacijų žurnalo pildymas (skaičiuojama, kad dėl to verslo patiriamos išlaidos siekia apie 59 mln. eurų), taip pat – tiesioginės išlaidos, skirtos popieriniams kasos aparatų žurnalams įsigyti (jos sudaro apie 323 tūkst. eurų).

Prisijungimas – jums patogiausiu būdu

Elektroninėmis VMI paslaugomis vartotojai gali naudotis prie VMI informacinės sistemos prisijungdami savo elektroninės bankininkystės įrankiais ar pasinaudodami elektroniniu parašu. Viskas daroma lygiai taip pat, kaip jungiantis prie bet kurių kitų elektroninių paslaugų.

REKLAMA

Be to, elektroninėmis VMI paslaugomis bus galima naudotis ir pasitelkus išmaniuosius mobiliuosius įrenginius – jungiantis per programėlę e.VMI. Tai galima padaryti trimis būdais. Vienas būdas – su autentifikavimo telefonu kodu, kuris suteikiamas mokesčių mokėtojui prisijungus prie „Mano VMI“ sistemos (skiltyje „nustatymai“–„autentifikavimas telefonu“): pirmąkart jungiantis sugeneruojamas prisijungimo kodas, kurį vėliau galima naudoti kiekvieną kartą jungiantis per e.VMI mobiliąją programėlę.

Kitas būdas – su VMI suteiktu prisijungimo vardu ir slaptažodžiu, kuriuos galite gauti prisijungę prie „Mano VMI“ skiltyje „Klauskite“ – pateikus klausimą tema „Apie prisijungimo prie EDS/Mano VMI/e.VMI mobiliosios programėlės vardo ir slaptažodžio suteikimą“, jums bus atsiųstos prisijungimo prie e.VMI priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir trečiasis – su mobiliuoju parašu, kurį suteikia mobiliojo ryšio operatorius.

Tikimasi, kad išmanioji mokesčių administravimo sistema i.MAS, kurios dalimi taps išmanieji kasos aparatai į.EKA, sumažins administracinę naštą smulkiajam ir vidutiniam verslui, leis efektyviau administruoti mokesčius bei padidinti šalies mokesčių sistemos skaidrumą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų