REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymas suteikia teisę kiekvienam teisėtai Lietuvoje gyvenančiam asmeniui teisę į nemokamą pirminę teisinę pagalbą (teisinę konsultaciją), vis tik šios pagalbos neretai tenka palaukti.

Nors valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymas suteikia teisę kiekvienam teisėtai Lietuvoje gyvenančiam asmeniui teisę į nemokamą pirminę teisinę pagalbą (teisinę konsultaciją), vis tik šios pagalbos neretai tenka palaukti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais bandymas registruotis nemokamai teisininko konsultacijai ar suderinti laiką tampa ne ką mažesniu iššūkiu, nei pačios teisinės problemos sprendimas. Gera žinia ta, kad ateityje žmonės prašymus gauti nemokamą teisinę pagalbą galės pildyti elektroniniu būdu, o prireikus – per vaizdo konferencijas pasikonsultuoti ir su advokatais.

REKLAMA

Kuriama nauja sistema

Registrų centras šiuo metu kuria teisinės pagalbos paslaugų informacinę sistemą TEISIS. Šiuo įrankiu naudosis žmonės, kuriems tokia pagalba reikalinga, bei pirminę ir antrinę teisinę pagalbą teikiantys konsultantai, advokatai ar jų padėjėjai, Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos specialistai, prokurorai, teismų atstovai ir kt.

Šio projekto tikslas – siekiant pasiūlyti visuomenei daugiau pažangių elektroninių paslaugų sukurti teisinės pagalbos paslaugų informacinę sistemą (TEISIS), kuri sudarys galimybę gyventojams elektroninėje erdvėje operatyviai gauti aktualią teisinę informaciją ir profesionalią teisinę pagalbą valstybės garantuojamos teisinės pagalbos srityje, naudotis elektroninėmis valstybės garantuojamos teisinės pagalbos paslaugomis, o taip pat prisidėti prie visuomenės teisinio švietimo plėtojimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai ši informacinė sistema bus sukurta, valstybės garantuojama teisine pagalba siekiantys pasinaudoti žmonės galės gauti daugiau negu anksčiau aktualios teisinės informacijos, ar, pavyzdžiui, interaktyviai konsultuotis su teisininkais. Iš esmės žmonėms tai reiškia didesnį teisinės pagalbos paslaugų prieinamumą, o valstybei – skaidresnę, pigesnę, geriau tvarkomą, greičiau ir efektyviau veikiančią teisinės pagalbos sistemą“, – aiškina VĮ Registrų centro atstovė spaudai Kristina Petrošienė.

Konsultuos vaizdo konferencijose

Jei žmogus norės pasikonsultuoti su pirminės teisinės pagalbos teikėju ar antrinę teisinę pagalbą teikiančiu advokatu, jam nereikės vykti į savivaldybę ar kitą įstaigą, nes jis galės tai padaryti nuotoliniu būdu – telefonu ar internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sistemos kūrėjai atsižvelgia į tai, kas būtų patogiausia ir ko reikėtų nemokamą teisinę pagalbą norinčiam gauti žmogui: kreiptis konsultacijos į pasirinktą teisės specialistą, konsultuotis vaizdo konferencijos būdu, el. būdu teikti, peržiūrėti ir redaguoti rengiamus dokumentus ir kt. Norintys atvykti ir asmeniškai pasikonsultuoti žodžiu, galės iš anksto užsiregistruoti į tokį susitikimą ir sulauks priminimo apie jam paskirtą laiką ir vietą.

Lengviau planuoti ir apskaityti darbus

TEISIS padės siekti didesnio skaidrumo ir aiškumo valstybės garantuojamos teisinės pagalbos srityje. „Naujovėms pradėjus veikti, įvairūs su teisinės pagalbos organizavimu susiję dalykai bus matomi ir valdomi vienoje vietoje bei leis efektyviau planuoti šią veiklą, rengti įvairias pažymas ar ataskaitas, stebėti veiklos sąnaudas“, – sako K. Petrošienė.

REKLAMA

Visi teisinę pagalbą teikiantys advokatai ir jų padėjėjai bus užregistruoti sistemoje, jie turės savo paskyras, interaktyvių konsultacijų priemones, o teisinės pagalbos prašymus jiems bus galima teikti elektroniniu būdu.

Naujoji sistema seks laiko bei kitas sąnaudas: veiks automatizuoto advokatų pasirinkimo bei darbo planavimo priemonės, kurios sukurs galimybę apskaityti ir stebėti darbus – vienoje vietoje matysis pirminės ir antrinės pagalbos teikėjų užimtumas, jų suteiktų konsultacijų trukmė, patirtos išlaidos, atlikti procesiniai veiksmai ar parengti dokumentai ir pan.

REKLAMA

Registrų centro atstovės teigimu, konsultuoti gyventojus virtualioje erdvėje galės tik patikrinti teisininkai. „Kiekvienas advokatas arba jo padėjėjas turės užsiregistruoti sistemoje, o registracijos metu bus tikrinama, ar jie įtraukti į praktikuojančių advokatų sąrašą, ar turi įgaliojimus verstis advokato praktika arba vykdyti advokato padėjėjo veiklą. Po registracijos advokatas galės pradėti pildyti savo profilį ir jį viešai publikuoti TEISIS portale. Ši registracija suteiks advokatams ir jų padėjėjams galimybę teikti antrinę teisinę pagalbą, o ją teikiant naudotis interaktyvaus konsultavimo įrankiais, fiksuoti suteiktų konsultacijų trukmę ir kitokias pagalbos teikimo sąnaudas TEISIS kalendoriuje, vykdyti darbo laiko apskaitą“, – apie būsimos sistemos veikimo principus pasakoja ji. Pasak K. Petrošienės, žmonės TEISIS sistemoje galės ieškoti advokatų pagal pavardę, veiklos vietą (miestą, regioną), specializaciją, konkrečias teikiamas paslaugas ar kitokius kriterijus. Greitai nustatys, ar priklauso pagalba Šiuo metu kreipiantis dėl nemokamos teisinės pagalbos bene dažniausiai kyla klausimas, ar žmogui pagal gaunamas pajamas ar turimą turtą ji apskritai priklauso. Siekiant greitai gauti atsakymus į šiuos klausimus, projekto metu bus sukurta pajamų ir turto skaičiuoklė. Ja naudosis ir asmenys, kuriems reikia antrinės teisinės pagalbos, ir patys konsultacijas teikiantys specialistai. Skaičiuoklė padės preliminariai ir gana tiksliai įvertinti asmens teisę gauti tokią pagalbą ir, tikėtina, padės išvengti dalies prašymų bei taupys laiką, skiriamą įvertinti asmens teisę gauti pagalbą. „Kuriant šią skaičiuoklę, bus integruoti įvairių išorinių informacinių sistemų ir registrų duomenys, pvz., apie turimą nekilnojamąjį turtą duomenys atkeliaus iš Registrų centro tvarkomo Nekilnojamojo turto registro, apie gaunamas pajamas – iš Valstybinės mokesčių inspekcijos ir kt.“, – sako K. Petrošienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažės sąnaudos, didės greitis

Kai naujoji sistema ims veikti, žmonės antrinės teisinės pagalbos prašymus galės teikti elektroniniu būdu užpildydami specialias formas ir prisegdami reikalingus dokumentus ar duomenis. Esant reikalui, tokius prašymus konsultacijų metu galės užpildyti ir teisinės pagalbos teikėjai.

Tais atvejais, kai prireiks skirti būtinąjį gynėją baudžiamosiose bylose, pranešimus apie šį poreikį TEISIS sistemoje galės pateikti ir joje registruoti prokurorai ar teismų darbuotojai.

K. Petrošienė akcentoja, kad ši sistema padės sumažinti laiko sąnaudas siunčiant įvairius dokumentus: „Ateityje mažės rengiamų, siunčiamų, apdorojamų dokumentų ir bus taupomas visų laikas. Tikimės, kad visa tai padės sumažinti antrinės (advokato) teisinės pagalbos sąnaudas ir užtikrins kuo didesnį sistemos duomenų ar dokumentų tikslumą“.

REKLAMA

Kai projektas projektas „Teisinės informacijos ir teisinės pagalbos paslaugų perkėlimas į elektroninę erdvę“, kuris finansuojamas iš Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos, bus įgyvendintas, TEISIS sistemoje bus galima antrinę teisinę pagalbą teiksiantį advokatą pasirinkti rankiniu, pusiau automatiniu arba visai automatiniu būdais.

Pasirinkti bet kurį iš būdų bus galima ir gavus asmens prašymą dėl antrinės teisinės pagalbos, ir kai gynėjo dalyvavimas būtinas, o jį skiria ikiteisminio tyrimo pareigūnas, prokuroras arba teismas. Advokato parinkimo funkcionalumu daugiausia naudosis Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos koordinatoriai. Tikimasi, kad TEISIS, kuriai sukurti skirta 1,1 mln. eurų ES fondų lėšų, pradės veikti 2020 m. pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų