REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakaunėje Ramučiuose gyvenantys žmonės priversti uostyti nuo atliekų rūšiavimo gamyklos sklindantį dvoką. Jis esą sustiprėja naktimis arba paryčiais. Neapsikentę smarvės,gyventojai surengė piketą. Tačiau gamyklos vadovai sako nuolat ieškantys sprendimų, kaip suvaldyti dvoką, o dabar visos viltys dedamos į rudenį atvykstančius užsienio ekspertus.

Pakaunėje Ramučiuose gyvenantys žmonės priversti uostyti nuo atliekų rūšiavimo gamyklos sklindantį dvoką. Jis esą sustiprėja naktimis arba paryčiais. Neapsikentę smarvės,gyventojai surengė piketą. Tačiau gamyklos vadovai sako nuolat ieškantys sprendimų, kaip suvaldyti dvoką, o dabar visos viltys dedamos į rudenį atvykstančius užsienio ekspertus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojus rytais žadina ne kavos aromatas, o baisi smarvė, sklindanti nuo Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamyklos.

REKLAMA

Ramučių gyventoja Virginija Sakalauskienė pasakojo, kad kvapas yra sunkiai apibūdinimas.

„Nu toks kvapas nemoku jums papasakot, nei tai saldus, nei tai rūgštus, tai situacija tokia, kad tu negali išeiti ir aišku ryte labai anksti prieš mums išvykstant į darbus“, – sakė moteris. 

Kartais jie net naktimis keliasi uždarinėti langų – nes pasklinda toks tvaikas, kad griaužia gerklę ir miegoti nebeįmanoma. Žmonės baiminasi, kvėpavimo takų ir plaučių ligų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jos anksčiau ar vėliau pasireikš gyventojams Ramučių dėl šitų kvapų, tikrai pasireikš, o niekas atsakomybės neprisiims. Jiems bus visiems gerai, jie susižėrė pinigus, o gyventojai savo turės ligas“, – kalbėjo nuo dvoko kenčiantis miestelio gyvetojas Gintaras Baublys.

Ramučiuose sunerimę ne tik suagausieji, bet ir vaikai.

„Vaikai verkia, kad labai smirda, vaikai verkia. O vat praeitą naktį tai miegojau ir kažkur apie penktą pradėjau kosėti, galvoju, gal peršalau… Prabundu, nueinu prie lango, žiūriu, kad baisiausia smarvė“, – nuogąstavo Asta Stopelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai raštais ir skambučiais atakuoja įvairias institucijas, tačiau situacija negerėja. Tad neapsikentę, susirinko į piketą. Štai apsiginklavę plakatais, dujokaukėmis, respiratoriais ir medicininėmis kaukėmis jie stovi šiukšlių rūšiavimo gamyklos kieme. O apžiūrėję pačią gamyklą gyventojai sako, kad jų namuose už kelių kilometrų tvyro toks pats dvokas kaip čia. 

„Tu miegi miegi ir atsibundi nuo šleikštulio burnoj, ir supranti apie ką kalba. Tai yra ta smarvė, kurios nesimaišysi su niekuo nei su kokiu deginimu, nei su dar kuom nors“, – tikino Ramučių gyventoja Asta Saugaitienė. 

REKLAMA

Gamyklos vadovai tikina, kad nuolat ieškantys būdų kaip suvaldyti blogo kvapo sklidimą. Taikomos naujos technologijos, stovi biofiltrai. Viliamasi, kad situacija pagerės po ekspertų iš užsienio konsultacijų

„Pasamdėme, kad įvertintų mūsų darbą ir pateiktų rekomendacijas geresniam rezultatui pasiekti ir įvertinsime, galbūt kokią technologiją pasirinksime kvapų valymui“, – žadėjo Kauno regiono atliekų tvarkymo centro direktorė Ingrida Valavičienė.

Tačiau tokie pasisakymai gyventojų neguodžia.

„Neįtikino, nes iš tikrųjų, nes vien tik pažadai, du metai vien pažadai, pažadai. Pasiaiškinimai, kad įranga veikia teisingai, technologiškai viskas gerai, o kvapas tai normalu, nes sakė ne bandeles kepa“, – pasakojo Ramučių seniūnaitis Darius Merkšaitis.

REKLAMA

„Turime amoniako ir sieros vandenilio duomenis. Matavimai vyksta tam tikruose taškuose pagal metodiką – nebuvo nustatyta šių teršalų viršijimų nė vienam taške, kitas dalykas merkaptanai ir lojai dar nėra nustatyti“, – situaciją apžvelgė , Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento  Kauno agentūros vadovė Jurgita Sadauskaitė.

Tačiau gyventojams įvairios patikros kelia abejonių. Esą jos tėra akių dūmimas .

„Kaip tu nueisi pažiūrėsi ventiliacines groteles ar jos neužterštos, kaip tu pažiūrėsi ar ten koks vamzdis nsiškritęs, tas kur orą surenka. Gal slėgį kokį gali patikrinti pačioj pradžioj, bet ne daugiau dvi minutes. Ten patikrinti ir pasižiūrėti ar viskas tvarkoje – neįmanoma, nes žmogus ten neišbus“, – sakė Greta Varnaitė Venskienė iš Ramučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po piketo ir gyventojų skundų, sušauktas skubus pasitarimas. Nors Kauno valdžios atstovai sako, kad ne visi skundai dėl dvoko pasitvirtina, gamykloje bus pokyčiu.

„Galbūt kai kurie procesai pas mus ar kažkas tai gal ne iki galo vykdoma, gal mūsų kokios klaidos yra. Visą laiką galima pasitaisyt. Bet šiaip lyginant su pačia pradžia situacija gerėja ir tik dabar paskutiniu metu mes turim tą suaktyvėjimą“, – tikino Kauno m. Aplinkos apsaugos sk. vedėja Radeta Savickienė.

Jei nebus imtasi veiksmų ir gyventojus toliau kamuos šiukšlių smarvė – jie žada blokuoti įvažiavimą į gamyklą. Ir taip paralyžiuoti įstaigos veiklą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų