REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių ir konservatorių konfliktui tik gilėjant, opozicinės partijos lyderis Gabrielius Landsbergis įsitikinęs, kad valdantiesiems jų kritika itin nepatogi. Be to, jis tvirtina, kad opozicijos kritika valdžiai - įprastas ir normalus dalykas, o štai valstiečių puolimas prieš konservatorius - mažiau demokratinių valstybių pavyzdys.

Valstiečių ir konservatorių konfliktui tik gilėjant, opozicinės partijos lyderis Gabrielius Landsbergis įsitikinęs, kad valdantiesiems jų kritika itin nepatogi. Be to, jis tvirtina, kad opozicijos kritika valdžiai - įprastas ir normalus dalykas, o štai valstiečių puolimas prieš konservatorius - mažiau demokratinių valstybių pavyzdys.

REKLAMA

Nors Seimo plenarinių posėdžių salėje tuščia ir daugelis parlamentarų atostogauja, viešoje erdvėje batalijos netyla. Štai valdančiųjų lyderis Ramūnas Karbauskis socialiniuose tinkluose negaili kritikos savo didžiausiems oponentams konservatoriams.

Konservatoriai trukdo konstruktyviai dirbti

„Konservatoriams, ypač dažnai nesivaldančiai R. Juknevičienei, A. Kubiliui, G. Landsbergiui, turiu pasiūlymą. Jūs mane nuolat vadinate „Kremliaus projektu“, „Rusijos agentu“, mano vadovaujamą Seimo frakciją apibūdinate kaip „fašistinę“, „KGB‘istinę“ ir pan. Gal būtų visiems paprasčiau, jeigu jūs pateiktumėte kokius nors įrodymus, kurie pagrįstų tokius jūsų teiginius? Beje, prieš keletą metų A. Kubilius teisme aiškiai pripažino, jog jokių duomenų, patvirtinančių mano neva esamą „prorusiškumą“, jis neturi. Labai nenorėjo Seimo narys konkrečiai ir aiškiai atsakyti į užduotą advokato klausimą, muistėsi, tačiau galiausiai atsakė – “aš tokių duomenų neturiu”.

Tiesa, atsakomybės už šmeižikiško turinio teiginius A. Kubilius išvengė, kadangi teismai laikosi nuomonės, jog politikų tarpusavio kritikos ribos yra daug platesnės, jie gali hiperbolizuotai išsireikšti, o ir suklysti šiek tiek. Tad konservatoriai ir toliau plačiai naudoja dar vieną KGB‘istinį metodą – nebaudžiamą šmeižtą. Tad mano pasiūlymas konservatoriams – pasirinkite kitus mokytojus ir kitokius metodus. Labai norisi nors trupučio konstruktyvios politinės diskusijos, motyvuotų pasiūlymų, savitarpio pagarbos vardan mūsų Lietuvos žmonių“, - socialiniuose tinkluose rašė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Valstiečių lyderis piktinosi, kad opozicija esą trukdo valdantiesiems konstruktyviai dirbti ir kiša pagalius į ratus. „LVŽS nariai, kurie į Seimą atėjo rimtai nusiteikę ir pasiruošę konstruktyvioms diskusijoms, stebisi, kaip visus šiuos metus po rinkimų, tais pačiais metodais, kuriuos įvardijo V. Landsbergis, dirba konservatoriai – jie leidžia sau šaipytis posėdžių salėje (dažnai tai perauga į patyčias), kuria problemas ten, kur jų nėra (kad ir pastaruoju metu sukurpta istorija apie neva uždaromų ligoninių sąrašus, kurie realybėje neegzistuoja), bando kiršinti visuomenės grupes. TS-LKD nesiūlo jokių konstruktyvių sprendimų, tačiau siekia veltis į nesibaigiančius barnius, kurie niekur neveda, bet garantuoja dėmesį“, - dėstė R. Karbauskis.

REKLAMA

Tildymas - nedemokratinių valstybių bruožas

Konservatoriai įsitikinę, kad jie tik laikosi visose demokratinėse šalyse opozicijai patikėtos priedermės - konstruktyviai kritikuoti valdžią ir jos sprendimus.

„Viena vertus politikai turi teisę ieškoti teisingumo, jeigu mato, kad pažeidžiami įstatymai, jei nesilaikoma bendrų politikos taisyklių, deklaruojant savo pajamas ar kitus panašius dalykus. Viena iš opozicijos priedermių būtent tai daryti, todėl, kad valdantieji turintys pakankamai balsų gali uzurpuoti per daug valdžios ir tokiu būdu nuspręsti, kad jie nebesilaikys taisyklių", - „Žinių radijui“ teigė G. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nors anksčiau konservatoriai valdančiųjų bandymus užsipulti opoziciją nuleisdavo juokais, pastarosiomis dienomis konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikina, kad darosi nebejuokinga, mat tokie bandymai rodo norą užčiaupti visus nesutinkančius su valstiečių nuomone.

„Opozicija paprastai visame demokratiniame pasaulyje yra sarginis šuo, kuris prižiūri, kad taisyklių būtų laikomasi. Dabar priešingas veiksmas į opoziciją dažniausiai yra mažiau demokratiškų valstybių pavyzdys, kai mėginama susidoroti su opozicija, turint adminisracinius, politinius svertus, kurie padėtų prispausti nepatogią opoziciją. Aš manau, kad mes labai supaprastiname patį veikimą. Tas apibendrinimas, kuris kartais ir iš žiniasklaidos ateina, atrodo, kad čia lyg koks vaikų darželis, oi nesipeškite. Ar iš tikrųjų mes norėtume gyventi valstybėje, kur opozicija neturėtų teisės patikrinti ar valdantieji laikosi taisyklių?", - klausė G. Landsbergis.

Tačiau politologai sutartinai tvirtina, kad dabrtiniame Seime dažniau ginčijamasi, kuriamos įvairios komisijos, o ne sprendžiami svarbiausi šalies ekonominiai ir socialiniai klausimai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų