REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje nuolat daugėja ne tik užsienyje atostogaujančių lietuvių, bet ir ten apsinuodijančių maistu. Anot draudimo bendrovių, pusė susergančiųjų patiria virškinimo sutrikimus dažnai privalo nutraukti atostogas, nes rimtai apsinuodija maistu.

Lietuvoje nuolat daugėja ne tik užsienyje atostogaujančių lietuvių, bet ir ten apsinuodijančių maistu. Anot draudimo bendrovių, pusė susergančiųjų patiria virškinimo sutrikimus dažnai privalo nutraukti atostogas, nes rimtai apsinuodija maistu.

REKLAMA

Pasak jų, kalti ne tik egzotiniai gardumynai ar kenksmingi mikroorganizmai. Esą lietuviai atostogose mėgsta ryti maistą be saiko ir užmiršta elementariausias higienos normas.

Dauguma gatvėse kalbintų vilniečių prisiekinėja, kad visada atostogų metų užsienyje maistu mėgaujasi atsakingai, esą jų neaplanko nei virškinimo sutrikimai, nei apsinuodijimas. Tačiau draudimo bendrovių statistika rodo atvirkščią situaciją: mat, kas antram kelionėje susirgusiam lietuviui, šią vasarą sunegalavo virškinamasis traktas ar žarnynas.

„Skaičius susirgimų nuolat auga. Auga keliautojų skaičius, populiarėja tos pačios kryptys Turkija, Egiptas, Graikija ir automatiškai mes turime vis daugiau atvejų, kai sunegaluoja skrandis diagnozė dažniausiai gastroenteritas“, – tikino draudimo įmonės „Gjensidige“ atstovas Vytautas Endrijaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistai pasakoja, kad ne visada problemas sukelia nehigieniškai valgomas maistas. Esą dažniausiai apsinuodijama Turkijoje. Ten labai populiarios išvykos, kur maistas įskaičiuojamas į kelionės kainą, todėl ryjama be saiko.

REKLAMA

„Kai vykstama į viskas įskaičiuota ir žmonės pradeda maišyti maisto produktus, valgo jūros gėrybes, mėsa su pienu ir mes turime tokią elementarią situaciją, kur aišku, kodėl taip įvyko, nes žmogus persivalgė, maišė produktus“, – teigė specialistas V. Endrijaitis.

Anot draudikų, negalavimų būna įvairiausių nuo nedidelio skausmo pilvo srityje iki rimto apsinuodijimo, kuris dažnai baigiasi ligoninėje.

„Pirmas dalykas, ko nereikia daryti – persivalgyti, bendrai. Antras dalykas, jeigu išvykstate į kažkokią kelionę, tai stebėkite ką valgote, svarbiausia nesirinkti to maisto, kuris nėra Jums žinomas ir tokiu būdu nors kažkaip išvengsite būtent to galimo apsinuodijimo“, – pasakojo gydytojas –dietologas Edvardas Grišinas.

Specialistai pataria visada pasidomėti šalimi, kur vykstate. Negerti vandens iš čiaupo. Net valantis dantis ar plaunant daržoves naudoti pirktą vandenį. Taip pat nepiktnaudžiauti šaltais gėrimais, mat, ledukuose taip pat gali būti kenksmingų medžiagų. Jei bijote rizikuoti, visada geriausia valgyti maistą arba viešbutyje, arbe ten kur valgo vietiniai gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų