REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
tv3.lt koliažas

Kiek kainuoja lietuviškas pasas, asmens tapatybės kortelė ar vairuotojo pažymėjimas? Ne, ne tikrieji, kuriuos užsisakytumėte valstybinėse įstaigose, o tie, kuriuos keliais pelės paspaudimais galite įsigyti tamsiojoje interneto pusėje – giliajame internete (ang. deep web).

5

Kiek kainuoja lietuviškas pasas, asmens tapatybės kortelė ar vairuotojo pažymėjimas? Ne, ne tikrieji, kuriuos užsisakytumėte valstybinėse įstaigose, o tie, kuriuos keliais pelės paspaudimais galite įsigyti tamsiojoje interneto pusėje – giliajame internete (ang. deep web).

REKLAMA

Anonimu norėjęs išlikti portalo tv3.lt skaitytojas nusprendė leistis į kelionę po gilųjį internetą ir sutiko pasidalinti savo atradimais. Pasirodo, čia veši prekyba lietuviškais dokumentais.

„Daugelis esame girdėję, matę, kaip filmuose žmogus turi keliolika asmens dokumentų iš kitų šalių. Nusprendžiau patikrinti, ar tai mitas. Visa paieška prasidėjo labai paprastai, tikrai nereikėjo man kažkur miesto užkampiuose ieškoti kažkokių blogiukų, kurie galėtų taip „suveikti“ man, ko reikia“, – savo pasakojimą pradėjo Marius (tikrasis vardas redakcijai žinomas).

Tiesa, smalsus internautas griežtai atsisako su skaitytojais dalintis informacija, kaip patekti į gilųjį internetą, nes tai, jo teigimu, nesaugu. Iš tiesų, internautai dažnai dalinasi savo įspūdžiais iš giliojo interneto ir tikina, kad jame siūlomos prekės ir paslaugos tikrai pribloškia. Esą jame galima įsigyti visko nuo minėtų asmens dokumentų iki žmonių organų transplantacijai.

REKLAMA
REKLAMA

Asmens dokumentai – už kelis šimtus eurų

„Vienas du ir aš jau giliajame internete. Susirandu parduotuves, realiai tai skelbimų puslapiai. Ten užėjęs į paiešką parašau „Lithuania“ ir prašom – visas pasirinkimas, ką gali pasiūlyti, susijusio su Lietuva. Pirmasis pasiūlymas – asmens tapatybės kortelė, jos kaina ฿0.145 (811 eurų), klastotė – ฿0.0753 (421 euras). Kaina svyruoja priklausomai nuo Bitcoin (kriptovaliutos) vertės tai dienai“, – pasakojimą tęsia Marius.

REKLAMA

Svarbu pažymėti, kad visos piniginės operacijos giliajame internete vykdomos tik naudojantis kriptovaliutomis. Norėdamas įsigyti prekę, pirkėjas pardavėjui turi nurodyti pristatymo vietą ir nusiųsti savo nuotrauką.

„Palaukęs nuo 2 savaičių iki mėnesio, jūs turite lietuvišką asmens tapatybės kortelę. Pardavėjas iškart įspėja, kad su šita kortele negalite keliauti į visas pasaulio šalis ir ne visur galite atsidaryti banko sąskaitas. Pagrindinė paskirtis šitos kortelės yra galimybė žmonėms, nepriklausantiems Šengeno zonai, joje gyventi“, – aiškino Marius.

REKLAMA
REKLAMA

Antrasis internauto aptiktas pirkinys – lietuviškas pasas, kuris, Mariaus teigimu, originalus, pakeistas tik lapas su asmeniniais duomenimis. Skaitytojo nuomone, į gilųjį internetą patenka asocialių žmonių asmens dokumentai.

„Jo kaina ฿0.251 (1404 eurai). Vėlgi, reikalavimai tokie pat, kaip užsakant asmens tapatybės kortelę, ir pristatymo terminas toks pat. Pardavėjas praneša, kad su šiuo pasu nebus problemų, nes RFID mikroschema veikia ir pagal jūsų nuotrauką parenka panašaus žmogaus duomenis ir visa kita“, – aiškino Marius.

Galimybė gyventi Lietuvoje – keliais pelės paspaudimais

Giliajame internete galima rasti ir lietuviškų vairuotojo pažymėjimų. Įdomu tai, kad jų kaina panaši į vairavimo kursų – ฿0.0753 (421 euras).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jį užsakant reikia daugiau informacijos: kokia kraujo grupė, kokias kategorijas vairuojat ir kiti klausimai. Jų pristatymo terminas toks pat kaip asmens tapatybės kortelės ir paso. Tik iškart pardavėjas pamini, kad tai yra aukšto lygio kopija. Pažymėjimu naudotis ES šalyse, kur gali per sistemą patikrinti, nepataria. Bet kitose šalyse drąsiai važinėkite“, – ironiškai pastebi skaitytojas.

Galiausiai Marius dalinasi skelbimu, siūlančiu pirkti leidimą gyventi Lietuvoje, o tai, anot Mariaus, ne kopija, o tikras leidimas, kurio kaina – ฿0.0753 (421 euras).

„Matot, pasirodo, Lietuvoje galima gyventi ir nereikia bėgti iš jos, nes leidimui yra paklausa ir žmones perka, kad galėtų čia gyventi. Perkant reikia daug informacijos užpildyti. Pristatymas išvis puikus – pora savaičių ir jau turi leidimą gyventi“, – teigė Marius.

REKLAMA

Skaitytojas pastebėjo ir tai, kad po kiekvienu skelbimu galima matyti prekes pirkusių klientų atsiliepimus. Jų Marius suskaičiavo 13, bet jis pažymi, kad komentarai dažnai trinami. Populiariausi lietuviški dokumentai, anot skaitytojo, lietuviškas pasas ir vairuotojo pažymėjimas.

Policija stebi pro padidinamąjį stiklą

Tuo metu šiuos gudrius interneto platybėje besislepiančius sukčius akylais stebi Lietuvos pareigūnai, pažymintys, kad nusikaltimai elektroninėje erdvėje yra vienas pagrindinių jų prioritetų, kuriam skiriamas ypatingas dėmesys.

„Lietuvos policija, teisės aktų nustatyta tvarka, nuolat vykdo proaktyvią kriminalinę žvalgybą internete, kuria siekiama užkardyti nusikaltimus, vykdomus elektroninėje erdvėje ir nustatyti asmenis vykdančius šią neteisėtą veiklą. Tiriant šiuos nusikaltimus aktyviai bendradarbiaujama su užsienio kolegomis, partneriais, Europolu, Interpolu ir kt.“, – atsakyme tv3.lt rašė Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovė Jelena Zuj.

REKLAMA

Policija pažymi, kad pats savaime gilusis internetas nėra juodoji rinka, o anonimiškumas internete nėra nusikaltimas, tačiau anonimiškumą užtikrinančiomis technologijomis gali būti piktnaudžiaujama.

„Vienos iš garsiausių operacijų vykdytų šioje srityje buvo 2017 m. vykusi tarptautinė operacija, kurios metu išardytos ir uždarytos dvi didžiausios nelegalios elektroninės prekyvietės – „Hansa Market“ ir „AlphaBay“. 2014 m. vykdyta tarptautinė operacija „Onymous“ prieš dešimtis anoniminių TOR tinklalapių, pardavinėjančių uždraustas prekes ir paslaugas“, – teigė J. Zuj.

Operacijos metu uždaryta 410 TOR tinklalapių, konfiskuota apie 1 mln. JAV dolerių vertės „Bitcoin“ valiutos ir 180 tūkst. eurų grynųjų pinigų, narkotikų, aukso ir sidabro. JAV Federalinis tyrimų biuras ir kitos teisėsaugos įstaigos, kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros pareigūnais, uždarė TOR prekyvietę „Silk Road 2.0“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų