REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Biržų skyriaus darbuotojos priėmė, atrodo, sveiku protu nesuvokiamą sprendimą. Jos paėmė Biržuose pas senelį viešėjusį vienuolikmetį ir jį perdavė motinai, nors šiai motinystės teisės į jį apribotos.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Biržų skyriaus darbuotojos priėmė, atrodo, sveiku protu nesuvokiamą sprendimą. Jos paėmė Biržuose pas senelį viešėjusį vienuolikmetį ir jį perdavė motinai, nors šiai motinystės teisės į jį apribotos.

REKLAMA

Iš Biržų kilę vaiko tėvai išsiskyrė prieš ketverius metus. Vaiko motina buvo teista Norvegijoje dėl smurto artimoje aplinkoje. Teisės į vaiką jai atimtos dėl smurto ir nuolatinio girtavimo.

Vaiko motina šiuo metu gyvena Vokietijoje, tėvas – Norvegijoje, yra sukūręs naują šeimą.

Vienuolikmetis buvusios poros sūnus jau trečią vasarą poilsiaudavo pas Biržuose gyvenantį senelį. Čia jie kartu leisdavo laiką, vaikas žaisdavo namie ir lauke.

Senelis gyvena vienas, nes jo žmona prieš kelis metus mirė. Jis dirba vienoje Biržų bendrovėje.

Rugpjūčio 3 – osios vakare pas senelį į namus atvyko Biržų policijos pareigūnai. Jiems buvo pranešta, kad nepilnametis nesaugioje aplinkoje, nes senelis neblaivus.

REKLAMA
REKLAMA

Iš tiesų – tądien buvo senelio gimtadienis, jis su kaimynu jį atšventė ir šiek tiek išgėrė.

Atvykę policininkai seneliui surašė administracinės teisės pažeidimų protokolą dėl girtavimo. Vaiko teisių specialistės paėmė berniuką, surinko jo daiktus ir perdavė kartu atvykusiai motinai.

REKLAMA

Tai sužinojęs Norvegijoje gyvenantis berniuko tėvas kreipėsi į Interpolą. Jau savaitgalį berniukas ir jo motina buvo sulaikyti Vokietijoje. Vaikas perduotas tėvui.

Niekas neklausė

„Niekas nieko neklausė. Atvažiavo policija, motina ir dvi moterys. Jos susirinko visus vaiko daiktus, kompiuterį, telefonus, rūbus ir išvyko. Mes bandėme joms sakyti, kad vaikas negali būti su motina, bet mūsų niekas nesiklausė“, – kalbėjo berniuko senelio kaimynystėje gyvenantys žmonės. Žmogus neslėpė, kad tą vakarą su kaimynu jie pasivaišino, nes buvo jo gimtadienis. Pasak vyro, išgėrė nedaug. Vienuolikmetis berniukas buvo lauke ir spardė kamuolį, jam nieko blogo negrėsė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak kaimyno, pas senelį nuolat viešėjusiam anūkui nieko netrūkdavo. Senelis negeriantis, rimtas žmogus, dirbantis. Tiesa, jis baiminosi, kad gali atvykti motina ir vaiką išsivežti. Todėl berniukas namuose būdavo užsirakinęs.

„Kai atvyko „vaiko teisės“, atrodė, kad jos ne iš tarnybos, bet kažkokios bobulkos specialiai pasamdytos. Eina ir juokiasi… Ir popierių jokių nerašė“, – stebėjosi kaimynas.

Beje, bandęs atvykėliams sakyti, kad yra teismo sprendimas ir vaikas negali būti paimtas, žmogus buvo nubaustas. Išvydę, kad vyras rūko kontrabandines cigaretes, policijos pareigūnai jam surašė protokolą ir skyrė baudą.

Darbe vakar surastas vaiko senelis patvirtino, kad tądien, kai paėmė anūką, jis buvo pasivaišinęs, nes šventė savo gimtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Policija mane paėmė. Aš buvau prie mašinos, jie pildė dokumentus, kad aš neblaivus. Jokių vaiko paėmimo dokumentų jie nepildė. Nieko nesuspėjau pasakyti, kad vaikas negali būti su motina, kai jį išsivežė“, – kalbėjo vyras.

Jis įsitikinęs, kad didelę klaidą padarė vaiko teisių apsaugos specialistės, neįsigilinusios į situaciją ir vaiką perdavusios teisių neturinčiai motinai.

Vyras po policijos vizito iškart apie tai informavo sūnų. Šis kreipėsi į Interpolą. Po kelių dienų berniuko motina marti su vaiku sulaikyta Vokietijoje.

„Sūnus nuskrido į Vokietiją ir anūką pasiėmė. Vakar vakare dar buvo Vokietijos oro uoste, nes streikuoja lakūnai. Jis skrenda namo į Norvegiją“, – pasakojo paimto anūko senelis.

REKLAMA

Informacijos neturėjo

Biržų policijos vadovas Deividas Valtaris sako, kad gautas pranešimas, jog vaikas su neblaiviu seneliu, pasitvirtino. Seneliui nustatytas lengvas girtumas. Buvo susisiekta su vaiko teisių apsaugos specialistėmis, kurios ir sprendžia klausimą dėl vaiko tolesnio likimo. Vaiko teisių darbuotojos nurodė perduoti vaiką motinai. Ši buvo atvykusi į vietą.

„Policija apie jokį Norvegijos teismo sprendimą informacijos neturėjo. Tik vėliau gavome informaciją, kad vaikas su motina savaitgalį sulaikytas Vokietijoje“, – sakė Biržų policijos komisariato viršininkas D. Valtaris.

Oficialios informacijos neturėjo

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Teisinės pagalbos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Sandra Bobinaitė pripažino, kad panašaus atvejo, kas nutiko Biržuose, Lietuvoje nėra buvę. „Oficialios informacijos apie tai, kad vaiko motinai ribota motinos valdžia, tarnyba iki šiol neturi. Yra tik artimųjų žodiniai pranešimai“, – sakė S. Bobinaitė.

REKLAMA

Gavus po darbo valandų pranešimą apie tai, kad nepilnametis yra galimai nesaugioje aplinkoje, o senelis girtauja, policijos pareigūnai vyko į vietą. Faktams pasitvirtinus buvo pakviesti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai. Buvo sprendžiama, kur būtų galima apgyvendinti nepilnametį. Atvykus įstatyminei vaiko atstovei – motinai, vaikas perduotas jai.

Motina, pasak S. Bobinaitės, pirmadienį turėjo atvykti į vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Biržų skyrių. Tačiau paaiškėjo, kad ji savaitgalį išvyko į užsienį.

Šeima nebuvo žinoma dėl vaiko teisių pažeidimų. Gal Norvegijoje teismo ir priimti sprendimai, bet jie nebūtinai vykdytini Lietuvoje. Juk vaiko nuolatinė gyvenamoji vieta yra Norvegijoje. Tėvas, norėdamas, kad vaikui būtų saugu Lietuvoje, galėjo apie Norvegijoje priimtus teismo sprendimus informuoti vaiko teises ginančią tarnybą“, – teigė pašnekovė.

Respublikinė tarnyba lauks papildomos informacijos iš Biržų skyriaus.

„Jei bus matoma, kad darbuotojai padarė nusižengimą, bus atitinkamai įvertinama jų veikla“, – sakė S. Bobinaitė.

Parengė laikraštis Šiaurės rytai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų