REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar visai neseniai kalbėjusi, kad iš vaikų valgiaraščių išmes sviestą, o jį pakeis margarinu, dabar Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo visus vaikus pratinti gerti pieną. Tokie planai piktina kai kuriuos gyventojus ir medikus, o darželiai sako, kad tai tėra populistinis būdas.

Dar visai neseniai kalbėjusi, kad iš vaikų valgiaraščių išmes sviestą, o jį pakeis margarinu, dabar Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo visus vaikus pratinti gerti pieną. Tokie planai piktina kai kuriuos gyventojus ir medikus, o darželiai sako, kad tai tėra populistinis būdas.

REKLAMA

Kauno darželyje mokykloje „Šviesa“ pietų metas, mažiesiems ant stalo keliauja burokėlių sriuba ir bulvių plokštainis. Jis pagardintas grietinės padažu. Šiandien daugiau pieno produktų jie negaus, mat valgiaraštyje nenumatyta. Tačiau jau nuo rudens jiems kasdien privalomai bus skiriama pieno – taip nori Sveikatos apsaugos ministerija.

„Šiaip tai vaikų mes neversime, vienam vaikui gal bus normalu, jis išgers to pieno, kitas valgęs pieniškų produktų sakys – ačiū, aš jau nenoriu“, – sako darželio mokyklos „Šviesa“ vadovė Evelina Stankevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nors šio darželio mažieji atviri – pienišką sriubą ar jogurtus jie TV3 žinioms sako labai mėgstantys. Tačiau, pasak direktorės, visi – darželis, vaikai ir net jų tėveliai prie pieno pratinosi ilgus metus. Tik be jokios prievartos.

REKLAMA

„Mums reikėtų tėvus apmokyti, kad visą tą kiekį, kuris privalomas per dieną, vaikas išgers mokykloje, ir namuose vakarais nereikėtų duoti to pieno, nei jogurtų, nei varškės, nes gali gautis perteklius Mes geriam ekologišką pieną, jis turi saldų skonį, todėl vaikai jį geria.

Vaikai, kurie ateina pas mus ir juos reikia išmokinti gerti pieną, tai darėm taip – jie galėjo plaktis kokteilius, atrasti tuos skonius“, – pasakojo E. Stankevičienė.

Baiminamasi galimos alergijos

O štai Sveikatos apsaugos ministerija neseniai linksniuota dėl planų sviestą keisti margarinu, dabar užsimojo vaikams privalomai brukti pieną. Kai kurie gyventojai piktinasi tokiais užmojais.

REKLAMA
REKLAMA

„Vaikams būtų galima, bet jei jis būtų šviežias, o mes perkame pieną perkaitintą, tai versti nereikėtų, geriau gertų vandenį“, – TV3 žinioms teigė vienas pašnekovas.

„Kurie vaikai gerai pieną ir namie, pakankamai atsigeria, yra juk vaikų ir alergiškų, ir netoleruojančių pieno, tai neturėtų būti pats pagrindinis dalykas mokyklose. Jeigu jiems skanu, tegu geria, o jei ne – tada neįmanoma, nes pagal direktyvas pienas nėra privalomas“, – teigė kitas.

Medikai taip pat nustebę dėl tokių Sveikatos apsaugos ministerijos planų. Mat pienas, nors ir didelis kalcio šaltinis, vis dėlto yra vienas labiausiai alergizuojančių produktų. Tad jie bijo, ar nebus taip, kad neva siekiant naudos, kai kam bus pridaryta daugiau žalos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gali pasireikšti alergija. Karvės pienas yra viena šis dažniausių alergenų, greta kiaušinių, alergenų, javų, taip pat žuvies ar riešutų“, – sako Respublikinės Kauno ligoninės alergologė Margarita Paulauskienė.

Tačiau Sveikatos ministerija apsisprendė – visus nuo dvimečio iki aštuoniolikmečio vaišins pienu. Esą jo reiktų dar daugiau. „Pienas – pagrindinis kalcio šaltinis. Kiekvienas vaikas turėtų išgerti tris stiklines pieno ir dar gauna kalcio iš kitų šaltinių , kad būtų patenkinti jo poreikiai“, – tikina ministerijos atstovas Almantas Kranauskas.

Jau susidėlioję valgiaraščius naujiems mokslo metams, dabar darželių specialistai vėl juos turi koreguoti.

REKLAMA

„Pagal valgiaraščių reikalavimus, rekomendacijas nėra numatyta, kiek mililitrų ar gramų pieno ar jo produktų duoti kiekvieną dieną vaikui, tik parašyta, kad vaikas gautų pieno ir jo produktų, tai nieks nieko nežino dar“, – sako darželio dietologė Alina Lukošiūtė.

Lietuvoje jau seniai veikia specialios programos, kuriose dalyvaujančios įstaigos savo auklėtiniams pasiūlo daugiau pieno produktų ar vaisių. Kaune tokiose programose dalyvauja didžioji dalis ikimokyklinių įstaigų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų