REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamentas informuoja, kad pirmadienį iš Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gavo informaciją apie 5 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant bakterinės kilmės žarnyno infekciją, simptomai panašūs į salmonelinio enterito susirgimą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamentas informuoja, kad pirmadienį iš Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gavo informaciją apie 5 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant bakterinės kilmės žarnyno infekciją, simptomai panašūs į salmonelinio enterito susirgimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susirgusiųjų apklausos duomenimis, ligos priežastimi galėjo būti higienos taisyklių nesilaikymas ruošiant ar patiekiant maistą vienoje iš Panevėžio miesto maisto tvarkymo įmonių.

REKLAMA

Informacija apie galimus higienos laikymosi taisyklių pažeidimus įmonėje perduota Panevėžio valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. NVSC Panevėžio departamentas maisto tvarkymo įmonei nurodė atlikti papildomą darbuotojų sveikatos dėl užkrečiamųjų ligų patikrinimą ir sergančiųjų darbuotojų laikiną nušalinimą nuo darbo. Židinio epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Ligos simptomai

Pirmieji ligos simptomai paprastai pasireiškia po 12-72 valandų po užsikrėtimo. Užsikrėtus Salmonella Enteritidis tipo bakterijomis, paprastai liga pasireiškia gastroenterito požymiais: pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu, trunkančiu iki trijų dienų. Karščiavimas dažniausiai trunka 1-3 dienas, o viduriavimas praeina per 3-7 dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Sergantis salmonelioze žmogus gali būti infekcijos šaltiniu

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, tačiau sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu. Infekcijos šaltiniu gali būti bet koks maistas, jei ruošiant nesilaikoma higienos reikalavimų. Rankomis ruošiamas maistas gali būti užteršiamas kryžminiu būdu, kai nuo paviršių arba įrankių bakterijos patenka į vartojimui paruoštą maistą ir kuris prieš vartojimą papildomai nėra termiškai apdorojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip sumažinti riziką užsikrėsti?

Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluminiu būdu apdoroto gyvūninio maisto: mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno.

Vengti kryžminio maisto užteršimo. Tuo pačiu metu netvarkyti žalios mėsos ar vištienos ir maisto produktų, kurie nebus termiškai apdorojami.

Negaminti maisto kitiems sergant salmonelioze ir kurį laiką persirgus šia infekcine liga (skiriant sukėlėją).

Visada nusiplauti rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų