REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
168
Įkalinimo įstaiga (nuotr. tv3.lt)

Tai, kas anksčiau buvo kruopščiai slepiama nuo visuomenės akių ir ausų, pačiu negražiausiu būdu išlindo į viešumą. Nuteistųjų paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose tyčiojamasi ir smurtaujama prieš kitus bausmę atliekančius asmenis, pribloškia brutalumu. Bet tokia yra realybė ir ją, nors ir uždelsus, pats metas pripažinti.

168

Tai, kas anksčiau buvo kruopščiai slepiama nuo visuomenės akių ir ausų, pačiu negražiausiu būdu išlindo į viešumą. Nuteistųjų paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose tyčiojamasi ir smurtaujama prieš kitus bausmę atliekančius asmenis, pribloškia brutalumu. Bet tokia yra realybė ir ją, nors ir uždelsus, pats metas pripažinti.

REKLAMA

Pabandykime pažvelgti į Lietuvos įkalinimo įstaigų problemas per statistikos prizmę. Vien šiais metais (iki rugpjūčio 1 d.) įkalinimo įstaigose buvo surasti net 3917 mobilaus ryšio telefonai. Per atitinkamą laikotarpį iš nuteistųjų paimta 5 tūkst. litrų alkoholio raugo ir alkoholio.

Ir tai dar ne viskas. Per septynis šių metų mėnesius pradėti net 105 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Ir čia pateikiami oficialūs paimtų draudžiamų daiktų kiekiai. O kiek dar jų likę nuteistųjų kruopščiai įrengtose slėptuvėse? Tad ar kažką galėtų stebinti smurto protrūkiai toje vietoje, kur alkoholis ir narkotikai yra pakankamai lengvai prieinami.

REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdu ir tai, kaip didžioji dalis draudžiamų daiktų pasiekia nuteistuosius. Bet ir kalbant apie permetimus bejėgiškai skėsčiojama rankomis – tai trūksta lėšų, tai atitinkamų įstatymų leidėjų sprendimų. Vis kažkas nepadaroma iki galo, o tai tik palengvina nuteistųjų gyvenimą.

REKLAMA

Permetimų dilema

Laikinasis Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos vadovas Dainius Sušinskas tv3.lt sakė, kad permetimai sėkmingai vykdomi dėl kelių priežasčių:

„Žemos įkalinimo įstaigas juosiančios tvoros, milžiniškas ir miškingas perimetras, kurio stebėjimui nepakanka turimų žmogiškųjų resursų. Taip pat per menkos sankcijos (baudos), kurios gresia „permetėjams“. Tad nei nuteistieji, nei jiems draudžiamus daiktus permetantys asmenys nebijo ir rizikuoja.“

Tarsi juodu ant balto viskas išdėstyta. Padaryk aukštesnes tvoras, priimk į darbą daugiau pareigūnų bei stebėk, kaip situacija keičiasi į gerąją pusę. Tik šioje vietoje D. Sušinskas atkreipia dėmesį į dar vieną svarbų aspektą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pradedantysis pareigūnas įkalinimo įstaigoje uždirba 650 eurų „į rankas“. Žinoma, kai reikėjo atlikti papildomas kratas, kvietėme dirbti viršvalandžius, tai žmonės uždirbo ir 1100 eurų“, - sakė D. Sušinskas.

Pamirškime priedus prie algos ir užduokime klausimą, ar labai daug kas norėtų dirbti žudikų, prievartautojų ar kitokio plauko nusikaltėlių aplinkoje už 650 eurų? Kai kasdien tau gali būti grasinama – tiek asmeniškai, tiek per šeimos narius. Anot D. Sušinsko, prisideda ir visuomenės požiūris į pareigūną: „Žmonės pareigūnuose visada mato potencialius kyšininkus, įžvelgia tik blogą. Tikrai nesakau, kad visi yra šventi. Taip, yra pareigūnų, kurie padarė nusižengimų ir už tai sulaukė atitinkamų pasekmių. Bet, deja, šiuo metu pareigūno vardas nėra gerbiamas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius naujienų portalui tv3.lt užtikrino, kad tvarkai įkalinimo įstaigose įvesti numatytas papildomas finansavimas. Papildomos lėšos turėtų būti skirtos ne tik esamų pareigūnų atlyginimų didinimui, bet ir naujiems etatams.

„Kalbant apie Pravieniškes, tai situacija buvo tokia, kad, pavyzdžiui, 300 nuteistųjų saugojo 9 pareigūnai. Nors visą „komplektą“ turėjo sudaryti 33 pareigūnai. Skyrėme papildomą finansavimą, kad dirbtų daugiau prižiūrėtojų“, - teigė E. Jankevičius.

„Bachūrų“ laukia pokyčiai

Panašu, kad Lietuvos įkalinimo įstaigose ypač intensyvus bus artimiausias mėnuo. Mat prižiūrėti nuteistuosius net keturiose (Pravieniškių, Alytaus, Marijampolės bei Kybartų – aut. past.) įkalinimo įstaigose pasitelktos net Viešojo saugumo tarnybos (VST) pajėgos.

REKLAMA

Šios tarnybos vadas Ričardas Pocius patvirtino, kad šiuo metu Pravieniškėse, o nuo ateinančio pirmadienio ir Alytuje, Marijampolėje bei Kybartuose dirbs nuo 8 iki 12 VST pareigūnų.

„Padėsime atlikti kratas. Įstaigose dirbs kinologai su šunimis. Tai specialiųjų užduočių pareigūnų grupė. Ji paruošta ekstremalioms situacijoms spręsti. Darbo dienomis vienoje įstaigoje darbuosis nuo 8 iki 12 pareigūnų, o šventinėmis dienomis bei savaitgaliais tas skaičius bus dvigubinamas. Kol kas numatyta, kad taip dirbsime mėnesį“, - pasakojo R. Pocius.

Įdomi statistinė detalė, VST pareigūnai, anot R. Pociaus, vidutiniškai 25 kartus per metus yra pasitelkiami būtent problemoms įkalinimo įstaigose spręsti: „Pasitaiko nedidelių pasipriešinimų ar tam tikro smurto atvejų. Tokių atvejų nuolat turime. Reaguojame į galimas grėsmes. Dirbame prevenciniams tikslams bei siekdami užkardyti neteisėtus veiksmus.“

REKLAMA

Tiesa, kratos taps ne vienintele užduotimi, prie kurios prisidės VST ir kiti įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai. Vienas rimčiausių iššūkių, kurie laukia artimiausioje ateityje yra taip vadinamų kastų daromų įtakų mažinimas.

Paaiškėjo, kad jau šiuo metu iš Pravieniškių į Alytaus pataisos namų yra pervežta 20 nuteistųjų. Jie priklausė taip vadinamai „bachūrų“ kastai. Oficialiai – tai yra nuteistiesiems neigiamą įtaką darantys asmenys.

Ir tokių Pravieniškėse šiuo metu dar likę apie 180 (su jau pervežtais asmenimis iš viso buvo priskaičiuojama apie 200 – aut. past.). Anot Kalėjimo departamento atstovės spaudai Simonos Banėnienės, šis procesas nėra paprastas.

„Vienaip ar kitaip bus perkelta apie 200 asmenų. Toks yra planas, tad visų įstaigų vadovai analizuoja esamą situaciją, o tada bus priimti sprendimai. Tai sudėtingas mechanizmas, nes kiekvienas veiksmas turi atitikti teisės aktuose keliamus reikalavimus“, - akcentavo S. Banėnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų