REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelmėje gyvenanti moksleivė, vasaros atostogas norėjo paskirti kilniam tikslui. Laisvu nuo mokslų metu, planavo savanoriauti ligoninėje. Tačiau gydymo įstaigos durys jai atvertos nebuvo. Kelmės ligoninės vadovė teigia, kad savanorystė čia nepageidaujama atsižvelgiant į šalies įstatymus. Tuo metu kitose šalies ligoninėse savanoriai laukiami.

Kelmėje gyvenanti moksleivė, vasaros atostogas norėjo paskirti kilniam tikslui. Laisvu nuo mokslų metu, planavo savanoriauti ligoninėje. Tačiau gydymo įstaigos durys jai atvertos nebuvo. Kelmės ligoninės vadovė teigia, kad savanorystė čia nepageidaujama atsižvelgiant į šalies įstatymus. Tuo metu kitose šalies ligoninėse savanoriai laukiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tv3.lt parašiusi mergina tvirtina, kad Kelmės ligoninėje – neigiamas požiūris į savanorystę. Išstudijavusi įstatymus, ji tikina neradusi priežasčių, kodėl savanorystei šioje ligoninėje galėtų būti užkirstas kelias. Juolab, kad kitose šalies gydymo įstaigose savanorių pagalba laukiama.

REKLAMA

Savanoriauti Kelmės ligoninėje norėjusiai merginai, buvo atsakyta, jog šios veiklos įstaigoje nė negali būti. Neva dėl pasikeitusio asmens duomenų įstatymo.

„Esu 16 m. moksleivė iš Kelmės. Pagal įstatymus, savanoriais ligoninėje ar kitose įstaigose, gali būti asmenys nuo 14 metų, pagal tam tikrus sutikimus.

Suėjus 16 metų savanoriauti yra papraščiau, jei tam neprieštarauja vaiko atstovas pagal įstatymą. Asmuo savanoriaujant turi nustatytas pareigas ir atliekamą darbo apibrėžimą.

REKLAMA
REKLAMA

Savanoriavimas nuo 16 metų gali trukti 3 dienas per savaitę ir po 4 darbo valandas arba kaip susitariama su vadovybę. Savanoris dirba be atlygio pasitarnaudamas visuomenėje bei formuodamas pozityvų požiūrį į savanorystę. Savanoris neturi sąlyčio su paciento asmens duomenimis.

Savanorystė didžiuosiuose miestuose problemų nekelia. Suprantu, kad Kelmėje nėra daug norinčių ir besikreipiančių dėl šio dalyko, todėl, matyt, ir išlieka neigiamas požiūris.

Kodėl vis dar diskriminuojama savanorystė mažuosiuose miestuose, o didžiuosiuose savanoriai mielai priimami? Kelmės ligoninėje norint būti savanoriu, asmenys yra nepriimami ir nė nesvarstoma tokia galimybė, paaugliams savanoriauti vasarą”, - Tv3.lt rašė mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savanoriui nėra ką veikti

VšĮ „Kelmės ligoninės“ direktorė Benina Petrošiutė tv3.lt paaiškino, kad savanoriauti norėjusi mergina, ligoninėje praktiškai nieko negalėtų daryti.

„Nelaukiami savanoriai dėl įvairių apribojimų: duomenų apsaugos, pacientų teisių žalos atlyginimo. Tad praktiškai ji savanoriaudama negalėtų nieko daryti, niekur dalyvauti. Po patalpas pavaikščioti galima ir be jokių dokumentų. O jeigu negali liestis prie ligonio, prie jo dokumneų, tai kaip ir nebėra ką veikti tam savanoriui”, - teigė B. Petrošiutė.

REKLAMA

Anot jos, savanorė pageidavo padėti slaugytojoms. Tačiau dalyvaujant slaugoje ir gydyme, būtų tiesioginis kontaktas su ligoniu bei jo asmens duomenimis. Ligoninės vadovė steigimu, tai – neleistinas dalykas, įsigaliojus dabatiniams įstatymams.

„Mergina pageidavo tik medicininio darbo, slaugos. O leisti dalyvauti procese su ligoniais mes negalime, nes mus riboja įstatymai.

Kadangi esame medicininė įstaiga, čia visi tik licenzijuoti darbuotojai. Netiesioginį darbą su ligoniais dirba tik valytojos. Bet šių turime pakankamai“, - dėstė B. Petrošiutė.

REKLAMA

Prieš tampant savanoriu – kursai

Tuo metu Kauno klinikose birželį buvo pasirašytos 58 sutartys su savanoriais, dauguma jų – trumpalaikės, truksiančios iki rugpjūčio mėn. pabaigos., kuomet dauguma savanorių grįžta į mokyklas.

„Kauno klinikose savanoriauti gali kiekvienas atsakingas, nuoširdus, užjaučiantis, norintis padėti kitiems, žmogus. Svarbiausia yra jo pasiryžimas suteikti pagalbą kitam žmogui ir empatija.

Savanoriška veikla Kauno klinikose apima kelias sritis. Savanoriai ligoninėje padeda rinkdami informaciją, ją teikdami, bendraudami ir bendradarbiaudami su kitų savanoriškų ar nevyriausybinių organizacijų savanoriais ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat savanoriai teikia nespecializuotą pagalbą medicinos personalui ir pacientui bei jo artimiesiems, bendrauja su jais ir atlieka lydinčiojo asmens funkcijas; padeda organizuoti įvairius renginius ar akcijas, vykdomas Kauno klinikose ar susijusias su ligoninės veikla.

Prieš tampamt savanoriu Kauno klinikose, yra rengiami įvadiniai kursai. Viena iš pagrindinių sąlygų, kurias turi įvykdyti žmogus, norintis tapti savanoriu, yra šių specialių kursų išklausymas.

Kursuose daug dėmesio skiriama psichologiniam pasirengimui, darbo etikai, pretendentai supažindinami su įstaigos vidaus taisyklėmis, informacijos konfidencialumo įsipareigojimais, darbų saugos pagrindais, higienos normomis.

REKLAMA

Norint tapti savanoriu Kauno klinikose, reikia ligoninės internetiniame tinklapyje užpildyti specialią pretendento paraišką”, - tv3.lt teigė Eglė Audickaitė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė.

Savanorių pagalbą vertina

Savanoriai laukiame ne tik didžiųjų Lietuvos miestų ligoninėse. Šilalės rajono ligoninės direktorius Antanas Damulis tv3.lt teigė, kad savanorių darbą labai vertina.

„Priimam savanorius, turim sutartį su savivaldybe, tad jie siunčia savanorius mums per jaunimo ar kitas organizacijas.

REKLAMA

Mes mielai priimam. Jie baigę savanorystę gauna pažymėjimą, kuris stojant į mediciną taip pat naudingas.

Ligoninėje iš savanorių pagalba – didelė. Skyriuose jie padeda slaugytojoms, slaugytojų padėjėjoms. Bendrauja su ligoniais. Juos pakalbina, ypač senyvo amžiaus pacientus.

Padeda pavaikščioti, kuriems tai sunkiau sekasi. Su vežimėliu į lauką išveža tuos, kurie visai nevaikšto. Jeigu reikia padeda ir pamaitinti.

Tad savanoriai turi pilną darbą čia. Mes patenkinti. Ir seminarus jiems pravedame. Manau, savanorystė – naudinga. Svarbu, kad ir prieš stojant mokytis, jaunimas gali save patikrinti: ar tikrai galėtų tokį darbą dirbti”, - tv3.lt sakė A. Damulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų