REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Dulkės Klaipėdoje (nuotr. tv3.lt)

Klaipėdiečiai socialiniame tinkle dalinasi vaizdo įrašais, kuriuose fiksuoja neaiškios kilmės, juodas dulkes. Jomis nukloti žmonių namai: palangės, grindys. Klaipėdiečiai sunerimę dėl savo ir vaikų sveikatos.

8

Klaipėdiečiai socialiniame tinkle dalinasi vaizdo įrašais, kuriuose fiksuoja neaiškios kilmės, juodas dulkes. Jomis nukloti žmonių namai: palangės, grindys. Klaipėdiečiai sunerimę dėl savo ir vaikų sveikatos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia butų tarša anksčiau ne kartą skundėsi arčiausiai uosto gyvenantys Vitės rajono gyventojai. Šiuo metu apie juoduojančius namus praneša vis daugiau gyvenančiųjų miesto centre.

REKLAMA

Vaizdo įrašą žiūrėkite:

 

Gyventojai mano, jog orą teršia birius krovinius kraunanti ir gabenanti „Achemos koncernui“ priklausanti įmonė „Klasco“.

„Oro taršos siaubas namuose ir Klaipėdoje. Palėpės grindys nusėtos juodomis dulkėmis. Per karščius buvau palikus visus stoglangius, tad skersvėjai tik suaktyvino. Vaizdas po 4 dienų“, - vaizdo įraše pasakojo klaipėdietė, gyvenanti Pievų Tako gatvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdiečiai sunerimę, mat neaišku, kokiomis medžiagomis tenka kvėpuoti.

„<...> Kadangi, kaip suprantu, veiksmingų priemonių atviros krovos draudimui Klaipėdos miesto centre nėra, tai norėčiau visiems padėkoti. Ačiū <...> už nuostabias anglies „kokso” dulkes. Jūsų dėka Klaipėdos mieste kvėpuoti žymiai lengviau.

Žiūrėkite kito klaipėdiečio įrašą:

   

Sąskaitą už buto valymą atsiųsiu paštu. Tik va nežinau, kaip ir už kiek plaučius išsivalyti. Kaip ir didžioji dauguma kitų miestiečių.

Džiazuojantis miestas virsta angliakasių miestu, o mėlynoji strategija – juodąja-dulkinąja”, - įsitikinęs Vykintas, socialiniame tinkle pasidalinęs filmuota medžiaga, kaip nuo dulkių pajuodavo jo namai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baiminasi dėl vaikų sveikatos

Klaipėdiečiai pasakoja, kad namai užsiteršia vos per kelias valandas.

„Vakar generalinę tvarką dariau iki 23 val. Ryte radau štai taip! Matyt blogai valausi namus? Juokas juokais, bet verkti norisi, kai po tokio triūso namai per naktį pajuodę būna“, - guodėsi moteris.

Mažamečius, kurie dar nemoka vaikščioti, auginantys tėvai teigia, kad mažyliai šliaužiodami po namus taip išsitepa, kad nei rūbų, nei kūno neįmanoma lengvai nuplauti.

„Nebeįmanoma... Aš tai aš. Bet mano mažoji eina valgo, krenta, vėl kelia nuo žemės. Čia užkandžiauja taip. Aišku, prie staliuko ji valgo. Bet, kad jos staliukas visas ir baisus. <...> Katės pėdos taip pat juodos.

REKLAMA

Nusipirkom sofą, ji jau pajuodavusi, murzina, o pirkom gal prieš 6-7 mėn. Bet atrodo kaip 10 metų senumo..

Vaiką tik aprengiu, praeina 5 min – visa juoda, žandai ir tie juodi... Virtuvėje nieko laikyti negalim, jokio maisto... Obuoliai ir tie juodi...“, - pasakojo Medžiotojų gatvės gyventoja, kuri tikino jau nebegalinti pakęsti ne tik nuolatinės taršos, bet ir triukšmo, skindančio iš uosto.

Moteris teigė nebetikinti, kad situacija Klaipėdoje gali pasikeisti. Esą jau ne kartą, drauge su Vitės rajono gyventojais, kreipėsi tiek į miesto valdžią, tiek į uosto kompanijas.

REKLAMA

„Pavargom nuo tu pažadų, pavargom nuo tų raštinių pasižadėjimų, nuo kalimo, nuo krovimo, nuo pylimo. Ačiū Dievui, jau nebeilgai taip gyvensim, keliam sparnus ir iš čia greitu laiku išsikelsim“, - teigė moteris.

Abejoja pokyčiais

Klaipėdiečių iniciatyvos už demokratiją ir ekologiją atstovė, už oro taršos mažinimą Klaipėdoje aktyviai kovojanti Alina Andronova, vis tik miestiečius ragina nepasiduoti. Pastebėjus neaiškios kilmės medžiagas namuose ragino apie jas pranešti aplinkos apsaugos agentūrai bei nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu tiek visuomenės sveikatos centro, tiek ir aplinkos apaugos agentūros specialistai tikina, jog jau paėmė mėginius tyrimui, kad šiuos galėtų sulygintų su tais, kuriuose atras uoste.

Į klaipėdiečių skundus ir pranešimus sureagavusi Klaipėdos valdžia surengė darbinį pasitarimą dėl oro taršos mieste. Miestiečiai įsitikinimu, nauda iš to – menka.

„Tie pasitarimai nelabai ką sprendžia. „Klasco” viską neigs, tokia jų taktika. Be to, „Klasco” šįmet gavo didesnės apimties taršos leidimus iš Aplinkos ministerijos. Tai drąsiai ir teršia. Todėl čia prasideda jau pačios valstybės politika - leisti uostui teršti miestą dar labiau nei iki šiol.

REKLAMA

Kitos klaipėdietės įrašą žiūrėkite:

 

Taip pat būtų galima pasidomėti dėl atviros krovos - kaip ji vykdoma kituose pasaulio uostuose, kiek arti gyvenamųjų rajonų tai vyksta ir pan.

„Klasko” birių krovinių terminalas yra visiškai šalia daugiabučių Vitės rajone. Nežinau, ar ten bent 50 metrų yra. Gamyklas visokias statome su didžiulėmis apsaugos zonomis, 1-2 km nuo gyvenamųjų rajonų, o čia metalo rūdos ir anglies „kokso“ perkrovimas vyksta tiesiog miesto centre.

Beje, pažiūrėkite, kas yra pagrindiniai Klaipėdos džiazo festivalio rėmėjai - bent dvi „Achemos koncerno“ įmonės: „Klasko” ir „Klaipėdos laivų remontas“. Tai išvados pasitarimų, kaip ir žinomos“, - Tv3.lt dėstė klaipėdietis.

REKLAMA

Klaipėdiečiai teigia, kad pirmųjų juodų dulkių dozė miestą pasiekė, kuomet „Klasko: vykdė metalo rūdos „drėkinimą“.

„Štai taip „Klasco“ vykdo metalo rūdos "drėkinimą". Filmuota 2018 08 05 sekmadienį, kai miesto centras gavo pirmą juodųjų dulkių dozę“, - tv3.lt nuorodą į filmuotą medžiagą atsiuntė klaipėdiečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų