REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
251
Ramūnas Karbauskis. Elvinas Jankevičius

Teisingumo ministras palankiai vertina idėją Lietuvoje daliai kalinių skelbti amnestiją. Jo teigimu, taip lengvus nusikaltimus padarę žmonės galės geriau adaptuotis visuomenėje. Tuo metu Pravieniškių pataisos namuose kilusias problemas ministras nori spręsti keisdamas kalinių gyvenimo sąlygas ir įdarbindamas daugiau darbuotojų pataisos namuose.

251

Teisingumo ministras palankiai vertina idėją Lietuvoje daliai kalinių skelbti amnestiją. Jo teigimu, taip lengvus nusikaltimus padarę žmonės galės geriau adaptuotis visuomenėje. Tuo metu Pravieniškių pataisos namuose kilusias problemas ministras nori spręsti keisdamas kalinių gyvenimo sąlygas ir įdarbindamas daugiau darbuotojų pataisos namuose.

REKLAMA

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį aptarė padėtį Lietuvos kalėjimų sistemoje bei pastarojo siūlymą skelbti amnestiją.

Siūlo amnestiją

Liepos pradžioje R. Karbauskis valstybės šimtmečio ir popiežiaus Pranciškaus vizito proga pasiūlė skelbti amnestiją ir įregistravo Įstatymo dėl amnestijos projektą. Kaip rašoma projekte, nuo bausmės būtų atleidžiamos iki šešerių metų nelaisvės nuteistos nėščios bei nepilnamečių vaikų turinčios moterys.

Taip pat – iki 3 m. nelaisvės nuteisti vyresni nei 65 m. vyrai, turintys neįgalumą, nusikaltimus padarę būdami nepilnamečiais asmenys. Pagal projektą, bausmės laikas galėtų būti mažinamas nėščioms bei nepilnamečių vaikų turinčioms moterims, taip pat padariusiems nusikaltimus dėl neatsargumo.

REKLAMA
REKLAMA

Anot R. Karbauskio, pritaikius amnestiją, laisvėje atsidurtų apie 4 proc. nuteistųjų – t. y. maždaug 250 kalinių. Nors tikslių skaičių nei ministras, nei R. Karbauskis pateikti negali, amnestija paliestų dar bent porą šimtų areštuotų žmonių. 

REKLAMA

„Pirmiausia šnekama apie moteris, apie nėščias moteris, apie tuos nusikaltimus, kurie nepavojingi visuomenei, netyčios nusikaltimai. Tas skaičius, kuriuos paliestų amnestija, mūsų visuomenei grėsmės nesukels“, – tv3.lt kalbėjo R. Karbauskis.

E. Jankevičius pritaria siūlymui dėl amnestijos, teigdamas, kad lengvus nusikaltimus padarę žmonės daugiau naudos suteiks dirbdami laisvėje.

„Aš manau, kad reikia, nes žmonės gali geriau adaptuotis laisvėje. Tie, kurie padarė lengvus, nesunkius nusikaltimus, didesnė pridėtinė vertė bus, jei jie laisvėje dirbs, mokysis, galės pasitaisyti ir pilnavertiškai įsilieti į mūsų visuomenę“, – tv3.lt sakė E. Jankevičius. Ministro teigimu, dauguma lengvus nusikaltimus padarę areštuoti asmenys nemažai kainuoja mokesčių mokėtojams, mat reikia juos maitinti, prižiūrėti, todėl geriau būtų juos probuoti ar taikyti namų areštą.

REKLAMA
REKLAMA

„Statistika rodo, kad probuojami asmenys tikrai pasiekia geresnių rezultatų, nei iškart paleidžiami“, – tikino E. Jankevičius.

Teisingumo ministras ieško būtų suvaldyti padėtį Pravieniškių pataisos namuose, kur klesti smurtas tarp nuteistųjų. Portalas DELFI paviešino vaizdo įrašą, kuriame įamžinta, kaip pataisos namuose prieš naujokus smurtavo kiti kaliniai. Portale taip pat skelbta, kad praėjusį savaitgalį nuteistieji kilus konfliktui dėl nužudymo kalinamas nuteistasis buvo seksualiai išprievartautas. Dėl šių įvykių pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Imasi spręsti kalėjimų problemas

R. Karbauskis mano, kad spręsti sudėtingą situaciją Lietuvos kalėjimuose padėtų didesnis darbuotojų personalas, didesnį jų atlygiai bei pakeistos kalinių gyvenimo sąlygos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad tie pasiūlymai iš Kalėjimų departamento, iš ministerijos, kad reikia pertvarkyti pačią struktūrą kalėjimuose, kad tiek žmonių negyventų vienoje patalpoje, reikia investuoti į socialines garantijas ir atlyginimus tų žmonių, kurie prižiūri kalinius, nes grėsmės yra nemažos, o atlyginimai yra per menki. Seimas sprendimus padarys, kai Vyriausybė pateiks siūlymus“, – sakė R. Karbauskis.

E. Jankevičius užsiminė apie planuojamą didelę kalėjimų sistemos pertvarką, kuri paliestų tiek įstaigų tinklą, tiek sistemos darbuotojus.

„Jeigu mes kalbame apie ilgalaikes sistemos perspektyvas, yra priimti tokie sprendimai, kad sistema keičiasi. Kalbant apie darbuotojus, apie įstaigas, įstaigų skaičius turi mažėti, dirbančiųjų pareigūnų skaičius turi mažėti, probacija turi stiprėti, pareigūnų algos turi didėti ir, be abejonės, investicijos į kamerinio tipo patalpas“, – sakė ministras.

Pravieniškių pataisos namų laikinasis vadovas Dainius Sušinskas yra sakęs, kad kontroliuoti nuteistųjų elgesį galimybių nėra, mat pataisos namuose dirba per mažai pareigūnų, o nuteistieji gyvena bendrabučio tipo patalpose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų