REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
53
Palanga (nuotr.: tv3.lt) (nuotr. tv3.lt)

Palangoje J. Basanavičiaus gatvėje vaiką nufotografuoti norėjusi moteris, buvo paprašyta sumokėti 2 Eur. Pasirodo, šalia vaiko buvo animatorius, o nuotrauka su juo – kainuoja. Nepaisant to, kad fotografuojama su asmeniniu telefonu ar fotoaparatu.

53

Palangoje J. Basanavičiaus gatvėje vaiką nufotografuoti norėjusi moteris, buvo paprašyta sumokėti 2 Eur. Pasirodo, šalia vaiko buvo animatorius, o nuotrauka su juo – kainuoja. Nepaisant to, kad fotografuojama su asmeniniu telefonu ar fotoaparatu.

REKLAMA

„Palangoje, J. Basanavičiaus gatvėje, vaikas pamatė didžiulį meškiną. Pribėgo pasisveikinti, o aš telefonu norėjau norėjau juos nufotografuoti. Šalia meškos stovėjęs vaikas tučtuojau paprašė manęs susimokėti už nuotrauką – 2 Eur.

Paaiškinau, kad aš su savo telefonu nufotografuosiu, o jis man paaiškino, kad būtent tai ir kainuoja 2 Eur. Paklausiau, kodėl viešoje vietoje fotografuoti man kainuoja? Atsakė, kad nuotrauka su meška 2 Eur kainuoja, nes meška – jų.

Kadangi prašo pinigų, paklausiau ar turi šiai veiklai vykdyti reikiamus dokumentus? Vaikas atsakė, ne, jokių dokumentų neva nereikia. Tuomet prie jo priėjo animatorius persirengęs meška ir liepė nieko nepasakoti. Tad įtariu, kad jokių dokumentų neturėjo”, - pasakojo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Veiklai reikalingas leidimas

Palangos valdininkai tikina, kad tokia veikla be savivaldybė leidimo draudžiama. Palangos miesto mero patarėja Jurgita Vanagė tvirtina, kad vykdyti šią veiklą be leidimo – draudžiama.

REKLAMA

„Viešosiose vietose prekiauti ar teikti paslaugas bes Savivaldybės išduoto leidimo yra draudžiama. Tai numatyta Palangos miesto savivaldybės tarybos patvirtintose Prekybos viešosiose vietose taisyklėse”, - tv3.lt teigė J Vanagė.

Tuo metu Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovai tikina, kad visi užsiimantys savarankiška veikla, kuria verčiantis siekiama gauti pajamų, privalo tinkamai įregistruoti veiklą ir mokėti priklausančius mokesčius.

Asmuo vykdantis veiklą, kuomet už nuotrauką su animatoriumi prašomi pinigai, privalo turėti individualios veiklos pažymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Visais atvejais prieš imantis kokios nors veiklos, be kitų aspektų, būtina įsivertinti, ar planuojama veikla bus priskirtina individualiai veiklai (t. y., ar tai yra savarankiška veikla, kuria verčiantis siekiama gauti pajamų per tęstinį laikotarpį). Jei tai individuali veikla (toliau – IDV), gyventojas turi ją tinkamai registruoti įsigyjant verslo liudijimą arba įregistruojant IDV pagal pažymą bei sumokėti priklausančius mokesčius.

Verslo liudijimai galimi ne visoms veikloms. Pavyzdžiui, įsigijus verslo liudijimą „Fotografavimo veikla (išskyrus fotoreporterių veiklą)“, gali būti teikiamos fotografavimo paslaugos. Tačiau jeigu gyventojas Jūsų įvardytomis aplinkybėmis fotografavimo paslaugos pats neteikia, tai tokia veikla turėtų būti vykdoma įregistravus IDV pagal pažymą”, - Tv3.lt aiškino Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvigubai daugiau pranešimų

Pasak pašnekovės, VMI sulaukia vis daugiau pranešimų apie galimai slepiamus mokesčius. Pranešimų dėl laisvalaikio pramogų šiemet sulaukta dvigubai daugiau nei pernai.

„VMI pastebi, kad auga žmonių sąmoningumas, kai nesitaikstoma (kaip ir Jūsų minėtu atveju su meškinu) įtariant, jog daromi pažeidimai, galimai susiję su mokesčių slėpimu.

VMI gauna vis daugiau gyventojų pranešimų apie įvairius galimus pažeidimus – be kitų veiklų, žmonės atkreipia dėmesį ir į verslininkus, teikiančius laisvalaikio ar pramogų paslaugas.

Pvz., šiemet jau yra gauta per 80 pranešimų (šalies mastu) dėl laisvalaikio, pramogų ir sporto veiklų; lyginant kelių pastarųjų metų duomenis, matyti, jog pernai šių pranešimų skaičius išaugo daugiau nei dukart.

REKLAMA

Visi gauti gyventojų pranešimai yra iškart analizuojami ir, esant pagrindui, sprendžiama dėl kontrolės veiksmų. Gyventojai savo pastebėjimais pasidalija informuodami Mokesčių inspekciją pasitikėjimo telefonu 1882, mobiliąja programėle „Pranešk“ ar kitu būdu. VMI dėkoja gyventojams už jų prisidėjimą.

Ar vykdoma registruota veikla ir ar verslininkai pareigingi, Mokesčių inspekcija prižiūri taikydama tiek stebėjimo, tiek kontrolės priemones. Šiemet nustatyta per 250 neregistruotos veiklos atvejų”, - informavo L. Mačernienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų