REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kvailas, kaip mužiko aulas, sakydavo mūsų senoliai. O kaip kitaip galvoti apie Skuodo valdžią, kuri išvažiuoja pirmojo pieno gerti į Rusiją, o po to nuskamba per visą Rusiją kaip sovietinių didvyrių garbintojai, kurie sukorė tūkstančius kilometrų nusilenkti prie II pasaulio karo didvyrių paminklo.

Kvailas, kaip mužiko aulas, sakydavo mūsų senoliai. O kaip kitaip galvoti apie Skuodo valdžią, kuri išvažiuoja pirmojo pieno gerti į Rusiją, o po to nuskamba per visą Rusiją kaip sovietinių didvyrių garbintojai, kurie sukorė tūkstančius kilometrų nusilenkti prie II pasaulio karo didvyrių paminklo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia Lietuvą apskriejo žinia, kad Skuodo vicemerės Daivos Budrienės vadovaujama oficiali savivaldybės delegacija pagerbė II pasaulinio karo didvyrius ir padėjo gėlių ant jų paminklo.

REKLAMA

Tačiau viskas daug rimčiau nei gali pasirodyti, nes per Rusijos nacionalinius TV kanalus buvo parodyti net du reportažai. Pirmasis buvo tik gėlytės. Ten pasakojama, kad nedidelio miestelio Skuodo delegacija ilgus metus draugauja su Chakasijos kaimelio gyventojais ir dėl to atvyko nusilenkti pasaulinio karo dalyviams.

O antrasis reportažas davė taip, kad maža nepasirodė ir štai dėl ko.

Propaganda – kaip iš vadovėlio

Nacionalinio kanalo „Россия24“ žinių vedėja praneša, kad sovietinių karių kapaviečių tvarkymo klausimas – įšaldytas. Maskva ne kartą prašė paaiškinti situaciją, tačiau nesėkmingai. Dėl to, Rusija įvedė atsakomąsias sankcijas Lietuvos kapavietėms mūsų šalyje. Rusijos URM atstovė Marija Zacharova pažymėjo, kad jei Vilnius neperžiūrės ir nepakeis savo destruktyvios linijos, Rusija pasirengusi neleisti vykti Misijos „Sibiras“ dalyviams į Rusijos teritoriją. Tačiau štai patys Lietuvos gyventojai mini sovietinių karių herojų išlaisvintojų iš Chakasijos atminimą, kurie palaidoti Baltijos šalių teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ką po tokių žinių vedėjos žodžių galvoti paprastiems rusams? Turbūt tik tiek, kad Skuodo rajono valdžiai nusispjauti ant tokių dalykų kaip lietuvių kasmet vykdoma patriotinė jaunimo kelionė į Rusiją „Misija Sibiras“, kur tvarkomi lietuvių tremtinių kapai. Džiaugiasi paprasti rusai, va muša lietuvius, neleidžia jiems ką nori daryti, o jie vis tiek prieš mus nusilenkia ir sovietinius didvyrius garbina. Reiškia supranta, kas čia šeimininkas ir žino, kieno čia valdžia.

Reportažą propagandinio rusų kanalo žurnalistas irgi pradeda simboliškai. Vietinė Chakasijos gyventoja buria ir linki „Didvyrių Tėvynėje, mes linkime, kad viskas kas bloga liktų ten, o visa kas geriausia būtų čia“. Viskas kaip iš klasikinio propagandos vadovėlio – Rusijoje viskas gerai, o štai Lietuvoje vargsta žmogeliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aišku, mes patys žinome, kad pas mus daug bėdų, dėl to nesiginčijame, tačiau rusai jau dešimtmečius pučia pasaulio nemačiusiems savo tautiečiams, kad pas juos karveliai į burną lekia, o štai nuo motinos Rusijos drįsusioms atsiskirti Baltijos šalims tenka skursti, vargti. Dėl to visi ir emigruoja, žudosi.

Sistemingas sovietinių simbolių garbinimas

O toliau „Россия24“ reportaže propagandos auksinės frazės pilasi kaip iš gausybės rago. Štai ką žurnalistas sako apie Skuodo valdžią. „Skuodo gyventojams labai gerai žinomas Chakasijos kaimas. Jie čia atvažiuoja ne pirmą kartą, kad pagerbtų vieną iš savo šalies išlaisvintojų nuo fašistų – Michailą Čebodajevą. Šį kartą delegacija aplankė mokyklą, kurioje mokėsi sovietų didvyris Čebodajevas, susipažino su kario giminaičiais ir padėjo gėlių ant žuvusių karių kapo“.

REKLAMA

Tokie žodžiai aiškiai rusams parodo, kad lietuviai vis dar lenkia galvą prieš savo tautos išlaisvintojus rusus, kurie tik išvarę vokiečius ėmė plėšti, žudyti, prievartauti lietuvius kaip laukiniai žvėrys. O po to šaudė Sovietų Sąjungai bandžiusius priešintis lietuvių partizanus ir šimtais tūkstančių vežė gyvuliniais vagonais į Sibirą, ir į tą pačią Chakasiją.

Be to, Rusijos TV reportaže pažymima, kad skuodiškių oficiali delegacija čia lankosi jau ne pirmą kartą, tad nereikia labai stebėtis.

Na o patys didžiausi reportažo perlai – pabaigoje. „Žuvusių rusų kareivių kapų skveras – pačiame Skuodo miesto centre, kaštonų pavėsyje. Kad ir kaip valdininkai priešintųsi bet kokiam sovietinės preities prisiminimui, šito nedidelio miestelio valdžia vis tiek rūpestingai prižiūri mūsų karių kapus“.

REKLAMA

Po tokių žodžių belieka tik žagtelėti. Rusams televizija aiškiai parodo, kad čia tik Dalia Grybauskaitė, konservatoriai ar dar keli politikieriai nedraugauja su Rusija, o štai paprasta liaudis ir tos liaudies rajonų merai supranta, kad su didžiąją Rusija reikia draugauti . Paprasti žmonės supranta, kas juos išgelbėjo nuo fašistų ir todėl neklauso savo valdžios ir vis dar ilgisi sovietinių laikų, todėl ir rūpinasi savo išvaduotojais Čebodajevais.

Va tokią žinią sugromuliavo ir į rusų galvas pasiuntė Kremliaus propaganda. Ir pieno pagėrimas baigėsi sovietinių didvyrių šlovinimu. Kremlius padarė taip, kaip jam reikėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvius užmiršo

Po tokios propagandos norisi tikėti, kad Skuodo savivaldybės valdžia nežinojo, kur važiuoja ir iš tiesų galvojo, jog važiuoja pieno.

Tačiau nebūtina kaip veršiams eiti ten kur liepia. Jei tau žada duoti pieno, ar velniai nematė, pila šimtą gramų degtinės, tai dar gal ir nieko. Bet jei vietoje pieno įbruka gėles ir liepia nešti ant sovietinių karių kapų, tai galima juk ir atsisakyti? Nepatogu atsisakyti? Nepatogu kelnes mautis per galvą, o pasakyti galima drąsiai – mielieji ne to atvažiavome, vežkite vėl prie pieno.

REKLAMA

Viena svarbi detalė. Chakasijoje yra ir lietuvių tremtinių kapų, tačiau jų skuodiškiai nelankė, nes kaip patys sakė – nebuvo įtraukta į programą. O Rusijos karių kapų lankymas buvo įtrauktas į programą? Jei ne, tai kodėl lankė? O jei taip, tai ko tada važiavo – pieno ar lankyti Čebodajevų kapus?

Norisi tikėti, kad čia tebuvo pigus noras veltui pakeliauti darbo metu, nes kol kas lieka neatsakyta už kokius pinigus savivaldybės klerkai ir politikai keliavo, ar tai vyko atostogų metu ar buvo oficiali komandiruotė, už kurią dar gavo ir komandiruotpinigius?

REKLAMA

Nuo durnumo vaistų nėra

Taip sako liaudis apie tuos, kurie pridaro kvailysčių. Bet ar tai supranta patys delegacijos dalyviai ar jų viršininkai? O ką apie tokią kelionę galvoja Skuodo meras Petras Pušinskas? „Nei aš skatinu, nei aš stabdau tą bendradarbiavimą. Vieno kario kapavietė yra pas mus, jie ten per mokyklą pradėjo bendradarbiauti... <...> Jei žmogus yra palaidotas, tai vis tiek yra žmogus“, - LRT svarstė Skuodo meras.

Tokie žodžiai aiškiai parodo, kad kelerius metus tebesitęsiantys nuolatiniai aiškinimai apie Rusijos propagandą – kaip žirniai į sieną. Ką gi, tenka savo kailiu mokytis iš savo klaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet Skuodas ne vienas, štai kiti žemaičiai iš Plungės irgi padeda šturmuoti Rusiją. Tik šį kartą su savo kultūros eksportu, kaip sako pats Plungės meras Audrius Klišonis.

Jo vadovaujama savivaldybė kviečia jaunimą dalyvauti rugsėjį vyksiančiame Rusijos festivalyje „Новый мир“. Plungės meras irgi nieko bloga neįžvelgia tokiuose renginiuose, nesvarbu, kad juose dalyvauja aktyviai Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo režimą palaikančios grupuotė kaip baikeriai „Naktiniai vilkai“. Plungės vadovas naiviai tiki, kad čia lietuvių jaunimėlis perauklės rusus, o ne atvirkščiai.

REKLAMA

Skirtingai nei plungiškiai, skuodiškiai bent jau netrimituoja, kad eksportuoja lietuvišką dvasią rusams.

Tuo tarpu, Valstybės Saugumo departamentas (VSD) tvirtina, kad visoms savivaldybėms yra išplatinta informacija apie Rusijos propagandos pinkles, visi buvo instruktuoti, o VSD kasmet Rusiją įvardija, kaip Lietuvai priešišką šalį, tad kyla klausimas, ką reiškia tokie savivaldybių politikų vizitai?

Ir vėl laimėjo Kremlius

Liberalas Eugenijus Gentvilas tvirtina, esą Lietuvos žiniasklaidai užkliuvo tik Plungė, o kitos su Rusija bendradarbiaujančios savivaldybės lieka nepastebėtos. Jeigu jų tikrai yra daugiau, peršasi viena aiški išvada – kol kas Rusijos grėsmes mato tik Lietuvos politikos elitas, bet kaip rodo buvusio Seimo nario Mindaugo Basčio pavyzdys – ir tai ne visi.

REKLAMA

Belieka palinkėti rajonų merams supročio ir pristabdyti draugystės ryšius, nes kol kas jie sprangiai kaip ašaka įstringa gerklėje kai pamatai save Rusijos TV eteryje.

Bet įsivaizduojate atvirkštinį variantą – Chakasijos delegacija važiuoja pagerbti Lietuvos partizanų, kovojusių su sovietine valdžia. Jei taip atsitiktų, nežinau ką Kremlius darytų su savo vietiniais merais, jei per Lietuvos televizijas pamatytų kaip jų klerkai deda gėles ant partizanų kapų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų