REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už automobilio stovėjimą Palangoje užmirštančių susimokėti šį sezoną kone dvigubai daugiau nei pernai. Svarstoma, jog poilsiautojai paskaičiavo, kad sumokėti 12 Eur užmaršties mokestį apsimoka labiau, negu mokėti nustatytą rinkliavą, už automobilių stovėjimą.

Už automobilio stovėjimą Palangoje užmirštančių susimokėti šį sezoną kone dvigubai daugiau nei pernai. Svarstoma, jog poilsiautojai paskaičiavo, kad sumokėti 12 Eur užmaršties mokestį apsimoka labiau, negu mokėti nustatytą rinkliavą, už automobilių stovėjimą.

REKLAMA

Palangoje už automobilių stovėjimą rinkliava renkama kasdien visą parą, nuo gegužės 15 d. iki rugsėjo 15 d. Rinkliavos dydis priklauso nuo konkrečios automobilio stovėjimo vietos bei trukmės.

Šį sezoną Palangoje veikia 43 parkomatai, kurių daugiausia pastatyta nuo Vytauto gatvės link jūros. Apmokestintos teritorijos suskirstytos į 3 zonas: raudoną, geltoną ir žalią. Pastaroji – brangiausia ir tęsiasi nuo Kęstučio gatvės iki J. Basanavičiaus gatvės ir nuo Vytauto gatvės iki Meilės al. Čia mašiną palikti pusvalandžiui kainuoja 0,9 Eur, o valandai – 1,7 Eur.

Raudonojoje zonoje, kuriai priklauso daugiausiai Palangos gatvių, pusvalandžio automobilio stovėjimas kainuoja 0,6 Eur, o vienos valandos – 1,2 Eur.

REKLAMA
REKLAMA

Geltonąja zona pažymėta Palangos miesto centrinės dalies teritorija nuo Žemynos ir S. Dariaus ir S. Girėno gatvių pietuose iki Bangų ir Druskininkų gatvių šiaurėje ir nuo Klaipėdos plento rytuose iki Vytauto gatvės vakaruose, Kontininkų gatvės atkarpa nuo Paliepgirių kelio iki sklypo Kontininkų g. 9A bei Vanagupės gatvė.

REKLAMA

Šioje teritorijoje už vieno automobilio pusvalandžio stovėjimą sumokėti reikia 0,3 Eur, valanda kainuoja 0,6 Eur.

Daugėja užmirštančių

Nesusimokėjusiems už automobilio stovėjimą, taikomas užmaršties mokestis. Nepriklausomai nuo tą dieną stovėto laiko, mašinos savininkas privalo sumokėti 12,00 Eur išvykus iš nustatytos mokėjimo vietos, iki kitos dienos 12 val.

Anot BĮ Palangos miesto rinkliavų centro vadovo Bronius Martinkaus, nuo gegužės 15 d. iki birželio vidurio, rinkliavos mokesčio iš parkomatų jau surinkta apie 11 500 Eur.

„Kadangi liepa dar nesibaigė, tikslius rezultatus turime iki birželio 15 dienos. Tad iki jos, iš parkomatų buvo surinkta pajamų 11 466,94 Eur. Iš jų užmaršties mokestis apie 13 600 Eur”, - tv3.lt sakė Palangos rinkliavų centro vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pastebima, kad vasaros pradžioje užmaršties mokesčio mokėtojų buvo kone dvigubai daugiau nei pernai, tuo pačiu laiku. B. Martinkus sako, jog kai kurie poilsiautojai sąmoningai nemoka už automobilio stovėjimą, nes mano, kad pigiau bus susimokėti užmaršties mokestį.

„Kažkur kažkas paleido gandą, kad kuo ilgiau stovi, tuo pigiau yra susimokėti užmaršties mokestį 12 Eur, negu, pavyzdžiui, už 10 val automobilio stovėjimą mokėti po 1,7 Eur už valandą. Tad galbūt tai ir lėmė, kad užmaršties mokesčio jau turime surinkę kone dvigubai daugiau negu pernai tuo pačiu metu. Pernai tokiu laiku užmaršties mokesčio buvome surinkę apie 6-7 tūkstančius Eur, dabar jau kone 13 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet gal tai tik sutapimas, gal žmonės labiau užsimiršę ir atsipalaidavę“, - svarstė B. Martinkus.

Anot pašnekovo, ženklų įsėjančių apie mokamas automobilių stovėjimo zonas Palangoje netrūksta.

„Ženklai kaip ir kiekvienas kelio ženklas yra ir jų yra visur. Juk be jų mes negalėtume užfiksuoti pažeidimo ir žmonės nemokėtų rinkliavos. Mes nuo ženklų statymo ir pradedame kiekvieną gegužės 15 d.”, - aiškino B. Martinkus.

Kviečia į kavinių, namų kiemus

Miesto svečių patogumui, Palangos centrinėje dalyje, prie Rąžės upelio, veikia automobilių stovėjimo aikštelėje. Čia palikus mašiną valandai teks sumokėti 1 Eur, o visos paros mokestis – 10 Eur.

REKLAMA

Yra vietų, kur automobilio stovėjimas nekainuoja. Viena iš tokių aikštelių yra prie miesto stadiono, kita – prie policijos komisariato Ganyklų gatvėje. Nemokamas automobilių stovėjimas yra ir Taikos gatvėje prie „Iki“ prekybos centro, Bangų gatvėje prie Palangos komunalinio ūkio aikštelės, prie Reabilitacijos ligoninės ir Birutės parko.

Tuo metu J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusios kavinės, poilsiautojams siūlo išsinuomoti automobilio stovėjimo vietą jų privačiame kieme. Tokius pasiūlymus teikia ir vietos gyventojai, įsikūrę arčiau Vytauto ar J. Basanavičiaus gatvių.

Šalia vienos iš kavinių J. Basanavičiaus gatvėje palikti automobilį valandai kainuoja 2 Eur, visai dienai – 10 Eur. Rasti šią aikštelę tuščią – pasiseka retam.

REKLAMA

Palangiškiai į savo kiemus taip pat kviečia miesto svečius. Čia jiems siūlo palikti automobilius už 1 Eur valandai arba visai dienai už 10 Eur. 

BĮ Palangos miesto rinkliavų cento direktorius B. Martinkus sako, jog tai didelės konkurencijos nekelia, tačiau neaišku ar šie verslininkai sąžiningi.

„Tai yra konkurencija, bet nepasakyčiau, jog ji labai didelė. Greičiau tai vietinių gyventojų nedidelis verslas, kuriuo jie užsiima. Tačiau įdomu ar šiai veiklai netrukdo įstatymai ir kaip šie verslininkai susitvarko su mokesčių inspekcija. Jeigu viskas tvarkoje – kodėl gi ne“, - tv3.lt sakė B. Martinkus. 

Primena apie mokesčius

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkas Audrius Morkūnas sako, kad automobilio parkavimo vietos suteikimo paslaugą gali teikti tiek įmonės, tarp jų ir viešojo maitinimo, tiek gyventojai, tinkamai įregistravę vykdomą veiklą. Visais atvejais gautos pajamos turi būti apskaitytos, o mokesčiai nuo gautų pajamų – sumokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 „Juridinis asmuo, pvz., turintis kavinę, už šias paslaugas iš gyventojų ar juridinių asmenų gautas pajamas turi įtraukti į savo apmokestinamąsias pajamas ir nuo jų bendra tvarka sumokėti pelno mokestį. VMI primena, kad už suteiktas paslaugas įmonės turi išduoti juridinę galią turintį apskaitos dokumentą, t. y., kasos aparato kvitą ar sąskaitą faktūrą", - tv3.lt tegė A. Morkūnas. 

Tuo metu gyventojų gautos pajamos už parkavimo vietos paslaugą apmokestinamos kita tvarka. Jei gyventojas, nuosavybės teise valdantis žemės sklypą arba jį nuomojantis, už šią paslaugą gauna atlygį, o tokia veikla yrą tęstinė ir vykdoma savarankiškai siekiant ekonominės naudos, yra laikoma, kad jis vykdo individualią veiklą.

REKLAMA

 „Verslo liudijimo tokiai veiklai nėra. Vadinasi, gyventojas, pageidaujantis teikti šią paslaugą, turi registruoti individualią veiklą pagal pažymą („Automobilių stovėjimo aikštelių eksploatavimas“), o metams pasibaigus gautas pajamas deklaruoti (nepriklausomai nuo to, kokia pajamų suma buvo gauta) bei sumokėti pajamų mokestį. Individualios veiklos pajamos yra apmokestinamos 15 proc. pajamų mokesčio tarifu", - aiškino A. Morkūnas. 

 VMI pažymi, kad suteikęs kitam gyventojui ar juridiniam asmeniui parkavimo paslaugą, individualią veiklą vykdantis gyventojas turi išrašyti sąskaitą faktūrą (ar PVM sąskaitą faktūrą), o gautas pajamas apskaityti pajamų ir išlaidų apskaitos žurnale.

REKLAMA

 Mokesčių inspekcija savo ruožtu prižiūri, ar veikla (nepriklausomai nuo jos pobūdžio) yra teikiama tinkamai ją registravus, ar gautos pajamos yra apskaitomos, kaip verslininkai moka mokesčius ir pan. Tuo tikslu yra taikomos įvairios priemonės – nuo stebėjimo iki kontrolės.

Nustato pažeidimų

 „Kontrolės metu automobilių parkavimo vietose yra nustatoma įvairių pažeidimų, pvz. veiklos vykdymo vietoje inspektoriai aptiko neregistruotą kasos aparatą, nustatoma ir kvito nedavimo, pinigų neatitikimo kasoje atvejų, taip pat buhalterinės apskaitos taisyklių pažeidimų. Pastebima, kad parkavimo „aikštelių“ skaičius gerokai išauga, kai kurortuose vyksta didieji renginiai, atsižvelgiant į šį ir kitus aspektus atitinkamai organizuojami ir kontrolės veiksmai", - tikina A. Morkūnas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMI yra dėkinga ir gyventojams už jų pastabumą bei atsakingumą, kai turėdami abejonių, ar veikla (šiuo atveju – automobilių parkavimo) vykdoma skaidriai, jie apie tai informuoja Mokesčių inspekciją pasitikėjimo telefonu 1882, mobiliąja programėle „Pranešk“ ar kitu jiems patogiu būdu.

 Visi gauti gyventojų pranešimai yra iškart analizuojami ir, esant pagrindui, sprendžiama dėl kontrolės veiksmų. Nereti atvejai, kai apie savo pastebėjimus pranešę gyventojai padeda išaiškinti tiek neregistruotos veiklos, tiek nelegalaus darbo atvejus, taip pat kitus su mokesčių slėpimu susijusius pažeidimus.

 Mokesčių inspekcija rekomenduoja perkant paslaugą, ypač tais atvejais, kai kyla įtarimų dėl veiklos legalumo, pasiteirauti verslininkų, kaip ji registruota, ir reikalauti apskaitos dokumento.

REKLAMA

Gautas kvitas ar kitas juridinę galia turintis dokumentas – tai vienas iš būdų įsitikinti, kad bendraujate su veiklą registravusiu asmeniu, kad jūsų sumokėti pinigai bus apskaityti. Kita vertus, tai ir garantija, kad įsigijote kokybišką paslaugą.

Pažeidžia kelio ženklus

Palangoje netrūksta ir tų, kurie mašinas palieka draudžiamose vietose. B. Martinkus išskiria kelias, pažeidėjų mėgiamas vietas. 

„Mes administruojame ir kelio ženklus. Daugiausiai stovėti draudžiančiose vietose automobilius palieka ties Gedimino gatve, pažeidėjų netrūksta ir Birutės alėjoje tarp J. Basanavičiaus ir Mickevičiaus gatvių, taip pat Užkanavės gatvėje“, - sakė B. Martinkus.

REKLAMA

Praėjusiais metais parkomatuose Palangoje buvo surinkta 394,5 tūkst. Eur. Rinkliavos sumą padidino, pakeistas eismas Vytauto gatvėje. Čia įvedus vienpusį eismą buvo įrengtos ir naujos apmokestintos stovėjimo vietos.

Šiemet savivaldybė tikisi už automobilių stovėjimą surinkti apie 370 tūkst. Eur. Rezultatus pasiekti manoma, jog pavyks nesunkiai, mat šį sezoną atsirado viena, papildoma ir nauja apmokestinto stovėjimo zona J. Janonio gatvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų