REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dietologai įspėja, kad neapdairumas ar noras pataupyti renkantis pieno produktus gali rimtai sutrikdyti sveikatą. Ir kalba čia sukasi apie nenatūralius, augalinės kilmės riebalų prisotintus sūrius, riebalų ir grietinės mišinius. Savo ruožtu prekybininkai sako, kad šios produkcijos Lietuvoje ir taip parduodama nedaug, bei giria pirkėjus, kad šie produktų etiketėms ir jų sudėčiai vis atidesni.

Dietologai įspėja, kad neapdairumas ar noras pataupyti renkantis pieno produktus gali rimtai sutrikdyti sveikatą. Ir kalba čia sukasi apie nenatūralius, augalinės kilmės riebalų prisotintus sūrius, riebalų ir grietinės mišinius. Savo ruožtu prekybininkai sako, kad šios produkcijos Lietuvoje ir taip parduodama nedaug, bei giria pirkėjus, kad šie produktų etiketėms ir jų sudėčiai vis atidesni.

REKLAMA

Atidžiai prekes pieno produktų skyriuje apžiūrinėjantis ponas Antanas tai daro neatsitiktinai. Savo pamoką jis išmoko. Kartą per skubėjimą vietoje grietinės nusipirko grietinės ir augalinių riebalų mišinio. Ir šiuo pirkiniu visai neapsidžiaugė.

„Provincijoj pamačiau grietinės tą indelį, net atsimenu, kaip buvo įvardinta - „Džiaugsmas“. Aš ten skubėjau, man nebuvo kada, nusipirkau aš tą „Džiaugsmą“. Ten jokios grietinės, dovanokit man, nėra. Na, paskui aš ja „atsipurčiau“, naudoti jinai netinkama. [...] Perskaičiau, kas ten sudėta į vidų... Na, ne, ne“, - apie tokius produktus atsiliepia pirkėjas Antanas.

REKLAMA
REKLAMA

Kad apsiperkant į krepšelį kartais pakliūva netikras sviestas, o riebalų mišinys, arba netikras sūris, o sūrio produktas, pripažįsta ir pensininkų Žanos bei Broniaus pora.

REKLAMA

Dietologai sako, kad tokios pirkėjų klaidos, jei kartojasi dažnai, ilgainiui gali lemti sveikatos sutrikimus, ypač senyvo amžiaus žmonėms. Mat dirbtiniuose pieno produktuose esantys hidrinti augalinės kilmės riebalai yra linkę prilipti prie kraujagyslių sienelių ir didinti cholesterolio kiekį kraujyje.

„Tai yra jie yra chemiškai apdorojami ir tas hidrintas transriebalų rūšių buvimas visuose tuose produktuose yra faktas. Jos lygiai tokiu pačiu mechanizmu veikia kaip sočiųjų riebalų perteklius. Tai reiškia dalyvauja širdies kraujagyslių susirgimų atsiradime“, - aiškina dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie pirkėjai sako, kad geriau jau sumokės šiek tiek daugiau nei taupys savo sveikatos sąskaita.

„Toks šeimos draugas chemikas - mokslininkas pasakė, kad ir grietinė ta, kuri neriebi, geriau jos nepirkti, nes ten visokių priemaišų. Geriau pirkti 40 procentų ir atsiskiesti virintu vandeniu arba pienu. Tai taip ir darau. Perku geresnę produkciją“, - savo praktiką įvardija pirkėja Joana.

„Gal kitą kartą skanesni būna tie, kurie nenatūralūs, kadangi daugiau visokių priedų pridėta. Jeigu, matot, produktas nenatūralus, tai po to pasekmės gali būti“, - mano ir pirkėjas Saulius.

Vis dėlto prekybininkai tvirtina, kad dirbtiniai pieno produktai lietuvių racione nėra jau tokie populiarūs. Esą sūrio ar grietinės produktų bei sviesto mišinių prekybos centruose siūloma vos viena kita rūšis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos pirkėjas perka tikro to pieno gaminius, natūralius pieno gaminius. Ar tai būtų natūralus svietas, ar grietinė.  Taip pat yra sūriai, bet sūriai pas mus iš viso nepopuliarūs. Mes turime mūsų pirkėjų pasirinkimui tik vieną sūrio tipą, tačiau jis iš tikrųjų nėra perkamas“, - atskleidžia „IKI“ atstovė Berta Čaikauskaitė.

„Pasižiūrėjus į praėjusių metų ir šių metų pardavimo duomenis, matyti, kad sviesto pardavimai sudaro net 80 proc., kai lygini sviestą ir tepiųjų riebalų mišinių pardavimų. Kaip ir sviesto, panašiai ir su sūrio produktais, sūrio gaminių, kurių sudėtyje yra augalinių riebalų asortimente turime vos keletą pavadinimų ir jie taip pat neturi didelio populiarumo tarp pirkėjų“, - dar kartą patvirtina „Rimi“ atstovė Giedrė Buivydienė.

REKLAMA

Be to, esą ir apsirinka pirkėjai vis rečiau, nes daugiau dėmesio skiria produktų sudėčiai ir pakuotėms apžiūrėti.

„Štai ir neseniai mūsų užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad apsipirkdami perskaito etiketę, sudedamąsias dalis net 84 proc. Lietuvos gyventojų. Tai rodo, na, kad mityba užima vis didesnę dalį, vis labiau gyventojai kreipia dėmesį, kad maistas, kurį jie renkasi būtų sveikesnis“, - aiškina „Rimi“ atstovė.

Vis dėlto dietologai dar kartą atkreipia dėmesį tų žmonių, kurie renkasi nenatūralius pieno produktus. Esą geriau pirkti pigiausią natūralų nei brangiausią nenatūralų. O štai matyti, kad pagal šį siūlymą, pavyzdžiui, sviesto ir sviesto mišinio 200 gramų pakelio kaina skiriasi maždaug 0,19 centų.

REKLAMA

„Tiesiog „produktas“ perskaitai ir praeini. Net nepakilnoji, net nežiūri jo ir net neanalizuoji. Iš tiesų, taip, tai yra pigesnis, bet tikrai geriau tą pakelį sviesto valgyti savaitę negu tą tepiųjų mišinių per dvi dienas. Ir skonis, ir nauda yra nulinė“, - įspėja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Tuo tarpu pieno riebaluose gausu kalcio, vitamino A. Maistingus pieno riebalus organizmas lengvai pasisavina ir veikia kaip energijos šaltinis.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų