REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Cigaretės (nuotr. 123rf.com)

Kone kasmet didinami akcizai rūkalams kelia cigarečių kainas Lietuvoje į neregėtas aukštumas. Bet tie, kas skundžiasi rūkalų kainomis Lietuvoje, turėtų gerokai praplėsti savo akiratį ir pasižvalgyti į situaciją svetur.

48

Kone kasmet didinami akcizai rūkalams kelia cigarečių kainas Lietuvoje į neregėtas aukštumas. Bet tie, kas skundžiasi rūkalų kainomis Lietuvoje, turėtų gerokai praplėsti savo akiratį ir pasižvalgyti į situaciją svetur.

REKLAMA

Tą mums padeda padaryti emigrantai. Vienas pavyzdžių, Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lietuviai, kurie nenori atsisakyti šio žalingo įpročio, bet nėra linkę už pakelį cigarečių mokėti apie 10-11 eurų.

„Gal kas turi parduoti cigarečių?“, - vienoje Didžiosios Britanijos lietuvius vienijančioje „Facebook“ grupėje klausia Raminta. Diskusija po šiuo įrašu neįsiplieskia, mat netrukus Ramintai pasiūloma įsigyti bloką cigarečių vos už 43 eurus.

Atitinkamai Didžiojoje Britanijoje moteriai tektų sumokėti per 100 eurų už tą patį kiekį cigarečių. Nesunku paskaičiuoti, kad tokiu būdu sutaupoma įspūdinga apie 60 eurų suma už vieną bloką (10 pakelių – aut. past.).

REKLAMA
REKLAMA

Australijos fenomenas

Tiesa, jei galvojate, kad cigaretės Didžiojoje Britanijoje yra brangiausios visame pasaulyje – stipriai klystate. Taip ši šalis patenka į penketuką brangiausių (vertinant pagal rūkalus – aut. past.) pasaulio valstybių, bet sąraše teužima paskutinę 5-ąją vietą.

REKLAMA

Įvairių prekių ir paslaugų kainas visame pasaulyje fiksuojančio ir apibendrinančio portalo numbeo.com pateiktame sąraše pirmąją vietą pagal cigarečių brangumą užima Australija (buvo vertinama „Malboro“ cigarečių pakelio kaina – aut. past.). Šioje šalyje vienas pakelis cigarečių kainuoja net 17,15 euro.

Antroje vietoje žengia Naujoji Zelandija (18,86 euro), trečioje – Norvegija (11,61 euro), o ketvirtoje – Airija (11,50 euro). Jau minėta D. Britanija užima penktąją vietą (10,76 euro). Daugiau kaip 10 eurų už cigarečių pakelį dar sumoka islandai (10,38 euro).

REKLAMA
REKLAMA

Situacija Baltijos šalyse

Iš Baltijos šalių brangiausi rūkalai Estijoje (36 vieta sąraše). Čia už cigarečių pakelį tenka sumokėti lygiai 4 eurus. Lietuviai su latviais šioje kategorijoje dalijasi 44-45 vietas – mūsų šalyje „Malboro“ cigarečių pakelio kaina 3,5 euro.

Savaime suprantama, visada yra įdomu sužinoti ne tik tai, kur yra brangiau, bet ir kur ta pati prekė kainuoja žymiai pigiau. Nors lietuviai įpratę pigesnių prekių ieškoti Lenkijoje, bet cigarečių kainos pas mūsų kaimynus yra labai panašios (3,48 euro).

Tuo tarpu lietuvių turistų pamėgtoje Bulgarijoje cigarečių pakelio kaina jau siekia 2,76 euro, o Turkijoje dar mažiau – vos 2,29 euro. Pigiausių šalių (vertinant pagal cigarečių kainas) dešimtuke yra puikiai lietuviams žinomos šalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijoje pakelis cigarečių kainuoja – 1,64 euro, Gruzijoje – 1,5 Eur, o Baltarusijoje – vos 1,2 euro. Bet ir tai dar ne riba. Štai Ukrainoje toks pat cigarečių pakelis nekainuoja net euro – 0,98 Eur.

Auga kontrabandos mąstai

Kaip jau rašėme, bene pigiausios cigaretės yra Baltarusijoje. Tad neturėtų stebinti ir tas faktas, kad net 85 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos – šioje kaimyninėje šalyje pagamintos cigaretės sudarė 16,8 proc. visų Lietuvoje surūkomų cigarečių.

Nors nuo 2010 m. nelegalių tabako gaminių dalis mažėjo, bet štai nuo 2016 m. vėl buvo fiksuojamas nelegalių cigarečių dalies augimas. Pavyzdžiui, 2017 m. augimas siekė 2,1 proc. ir buvo didžiausias nuo 2012 m.

Todėl Lietuva išlieka tarp daugiausia nelegalių cigarečių vienam gyventojui suvartojančių valstybių Europos Sąjungoje (ES). Į šį sąrašą taip pat patenka kitos ES rytinio pasienio rinkos – Latvija, Lenkija, Rumunija, be to, šalys, kuriose tabako gaminių kaina yra labai aukšta – Didžioji Britanija, Airija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų