REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Palangos turgus (nuotr. tv3.lt)
11

Didžiausiame vasaros kurorte – Palangoje, turgus dirba kur kas ilgiau negu skelbiama. Prekeivių galima rasti ir vėlyvą vakarą. Ir nors kai kurių produktų kainos čia ženkliai didesnės nei prekybos centruose, pirkėjų netrūksta. Šie ieško uogų, daržovių, vaisių bei rūkytos žuvies.

Palangos turgų administruojančios įmonės „Palangos klevas“ vadovas Andrejus Byčkovas teigia, kad prekeivių vasarą netrūksta, kaip ir pirkėjų. Tad nors ir skelbiama, kad turgus dirba iki 19 val, pardavėjai pluša čia iki vėlumos.

„Vasarą pats darbymetis. Dirbame visas dienas, nuo 7 iki 19 val, bet jeigu yra poreikis prekiauti – dirbame ir ilgiau. Prie to pripratę ir poilsiautojai, tad kai kurie turguje dirba iki vėlumos.

Čia pirkėjai gali rasti įvairių prekių. Nuo daržovių, vaisių, rūbų iki visokių smulkių daiktų. Turguje prekiauja ir palangiškiai, ir iš rajono atvykę ūkininkai, o pagrindiniai pirkėjai vasarą – poilsiautojai. Tačiau netrūksta ir vietinių. Kavinės, restoranai taip pat perka čia produktus. Juk jie visada švieži, ryte atvežti“, - pasakoja A. Byčkovas.

REKLAMA
REKLAMA

Norinčiųjų užsidirbti netrūksta. Tad turguje likusios vos kelios laisvos vietos prekiauti vaisiais ir daržovėmis, o štai rūbų pardavėjams laisvų vietų nebėra.

REKLAMA

„Dar ir šiandien atvažiuoja domisi, klausia ar dar prekybai vietų yra. Rūbais kas prekiauja, tai nebeturime vietų, bet kas nori pardavinėti smulkius daiktus – bižuteriją ar vaisius, daržoves, tai šiai dienai turime dar vietų.

Vietos kainą prekybai nustato Palangos miesto savivaldybė. Šiai dienai pagal patvirtintą tarybos sprendimą yra nustatyti įkainiai. Pusantro kvadrato prekybinė vieta dienai kainuoja apie 3 Eur. Jeigu sutartis trumpesnė – 4,40 Eur daržovėmis prekiauti“, - tv3.lt dėstė A. Byčkovas.

Kuo šilčiau, tuo daugiau

Palangos turguje prekiaujantys žmonės sakė, jog pirkėjų skaičius priklauso nuo oro: kuo šilčiau, tuo jų daugiau. Be to, šviečiant saulei poilsiautojai išlaidesni.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai, žinoma, kai šilta, tai ir žmonių daugiau tiek Palangoj, tiek ir turguje. Poilsiautojai daugiausiai perka trešnes, braškes, slyvas, uogas – avietes, šilauoges. Perka ir daržoves – pomidorus, agurkus. Vietiniai tai kaip visada - viską perka: ir ugas, ir daržoves“, - vardijo Palangos turguje prekiaujanti Anelė.

Anot moters, į turgų dažniausiai užsuka tie poilsiautojai, kurie apsistoja ne viešbučiuose, o svečių namuose. Šie  ieško maisto produktų visos dienos patiekalams.

„Ne visi eina valgyti į kavines ar restoranus. Juk šitaip brangu. Šeimos su vaikais patys gaminasi maistą, tai ir perka viską, iš ko būtų galima sriubą išvirti ar ką nors pagaminti“, - šypsosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, kainos Palangos turguje nėra didesnės negu kituose miestuose. Tačiau kai kas kainuoja brangiau negu parduotuvėse. Vaisiai ir uogos turguje brangsta atsižvelgiant į sezoniškumą. 

„Trešnės dabar jau brangesnės, nes baigiasi jų sezonas. Kilogramas kainuoja apie 4 Eur. Aviečių, gervuogių indelis po 2 Eur, šilauogių litras 6 Eur, slyvos po 2 Eur”, - vardijo pardavėja.

Brangiau, bet šviežiau

Palangos turguje kilogramas pomidorų kainuoja apie 2 Eur. Šiuo metu prekybos centruose agurkai kainuoja iki 1,5 Eur, o turguje nuo 2 iki 3 Eur, rauginti agurkai nuo 2,5 iki 3,5 Eur. 

„Tai čia mūsų užauginti, šviežūs, geri, skanūs, ne kartūs agurkai, be jokių chemijų", - sakė pardavėjas ir iškart nė neklausus paaiškino, kodėl rauginti kainuoja brangiau. 

REKLAMA

"O čia jau paruošti agurkai, iškart gali valgyti. Duodam paragauti, žmonės išsirenka kurie skanesni ir perka. Tuoj pat nebelika jų. Juk poilsiautojas pats neraugs kambaryje agurkų, tai ir kaina raugintų didesnė negu šviežių“, - juokdamasis sakė agurkais prekiaujantis vyras, ant kurio prekystalio puikavosi ir žolių agurkams raugti „buntelis”. Vieno kaina – 0,5 Eur.

„Anksčiau kainavo 50 centų ir dabar kainuoja tiek pat. Tik, kad anksčiau buvo litai, o dabar eurai“, - aiškino geros nuotaikos nestokojantis pardavėjas.

Uogos brangsta

Braškių kilogramo kaina parduotuvėse jau viršija 6 Eur, o Palangos turguje šių uogų galima įsigyti po 4 – 4,5 Eur. Šviežių bulvių kilogramas turguje kainuoja 1 Eur. Jomis prekiaujanti moteris sakė daržoves atvežusi iš Šilutės. Kaip ir morkas. Pastarosios taip pat šviežios, šiais metais užaugintos. Ryšulėlis jų kainuoja 1 Eur.

REKLAMA

„Viską patys auginam, patys ir parduodam. Žmonės ieško lietuviškų uogų: serbentų, agrastų siūlome. Litras jų – 1 Eur. Žirnius perka po 2 Eur. Vaikai labai mėgsta, sako labiau negu ledus“, - pasakojo pardavėja.

Turguje galima rasti ne tik šilauogių, bet ir mėlynių iš Lietuvos miškų. Litro kaina – 4 Eur. Tiek pat kainuoja ir Lietuvos ūkininkų užaugintos braškės.

„Labai skanios, imkit paragaukit. Užaugintos be jokių trąšų, sveikos, gražios ir jau paskutinės, dar valgykit, skanaukit, kol yra“, - pirkti ragina pardavėja.

Trešnių kaina turguje taip pat brangsta. Jų kaina svyruoja nuo 2,5 Eur iki 4,5 Eur.

„Labai skani uoga, saldi, imkit ragaukit“, - skatina prekeivė.

Užsieniečiai dosnesni

Vasara – pelningiausias turgaus prekeivių laikas, tad ir pluša jie nuo aušros iki sutemos. Žmonės neslepia, kad dėl poilsiautojų eurų tenka kovoti – konkurencija gan didelė. Bet pirkėjai vasarą dosnūs, ypač užsieniečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užsieniečiai perka trešnes, braškes, avietes, šilauoges. Lietuviai dar kartais mėgsta derėtis, užsieniečiai – ne. Kiek kainuoja, tiek sumoka“, - pasakojo daržovėmis prekiaujanti pusamžė moteris.

Turguje galima įsigyti ir žuvies. Jos pardavėja tikina, kad kasdien čia – pirkėjų eilės.

„Žuvis – šviežia, skani. Perka įvairiai – pagal skonį. Klausia kuri labiau vaikams tinka, kur mažiau ašakų. Perka karšius, savorina, upėtakių puseles, įvairiai“, - sako moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų