REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Gimdymas (nuotr. 123rf.com)

Gimdyti namuose – galima. Ar medikai tam pasiruošę?

Nors didžioji dalis gydytojų ginekologų ir akušerių dėl moterų noro gimdyti namuose griebiasi už galvų, Seimas jau priėmė įstatymą, kuriuo gimdymai namuose įteisinami. Pribuvėjų paslaugos bus legalios. Ar Kėdainių medikai jau pasiruošę gimdymus priimti namuose?

19

Nors didžioji dalis gydytojų ginekologų ir akušerių dėl moterų noro gimdyti namuose griebiasi už galvų, Seimas jau priėmė įstatymą, kuriuo gimdymai namuose įteisinami. Pribuvėjų paslaugos bus legalios. Ar Kėdainių medikai jau pasiruošę gimdymus priimti namuose?

REKLAMA

Kėdainių ligoninės direktorius – kategoriškas

Kėdainių ligoninės direktorius Stasys Skauminas nepatenkintas naująja tvarka ir to neslepia.

„Kaip suprantu, dėl gimdymų namuose mūsų medikai didelio noro nereiškia, – atvirai kalbėjo ligoninės direktorius. – Prastai vertinu naująją tvarką – namuose sunku užtikrinti tinkamas sąlygas. Gimdymas tokiu atveju turėtų būti idealus, t.y. be jokių komplikacijų. O numatyti komplikacijas labai sudėtinga. Tai yra tiesiog didelė rizika.“

S. Skauminas teigė, kad Kėdainių ligoninė gimdymams namuose nėra pasiruošusi ir net nesiruošė.

REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl mes turim ruoštis? – retoriškai klausė specialistas. – Gimdyvė turi susirasti pati žmogų, kuris sutiktų priimti gimdymą namuose. Jeigu iš mūsų nėra žmonių, kurie norėtų tą daryti, mes prievarta darbuotojų niekada neversim eiti į namus ir priiminėti gimdymų. Žmonės turi eiti savanoriškai.“

REKLAMA

Tačiau pašnekovas neatmetė galimybės, kad, atsiradus medikų, kurie norėtų teikti tokias paslaugas, jis tikrai neprieštarautų.

„Jeigu tokių atsiras, tai kodėl ne? Prašau, – kalbėjo direktorius. – Turi susidaryti komanda, kuri pati norėtų tą daryti. Jeigu tokių medikų būtų, mes jiems padėtume, bet patys, jokios atsakomybės ar įtikinėjimų tikrai nesiimsim. Manau, kad yra pakankamai geros sąlygos pas mus akušeriniame skyriuje. Jeigu žmonės nori kitaip, tai čia jau jų problema.“

Pasak S. Skaumino, į administraciją su minėtu pageidavimu – gimdyti namuose, iki šiol niekas nesikreipė. Anot jo, kol kas nei skaičiuota, nei domėtasi, kiek per metus galėtų būti gimdyvių, norinčių gimdyti namuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei atsiras kažkoks poreikis, tada žiūrėsim. O dabar, kodėl mes turime skaičiuoti? – stebėjosi ligoninės direktorius. – Čia gi ne mūsų problema. Mūsų rūpestis – saugiai ir kokybiškai suteikti paslaugas pas save, o ne rūpintis užtikrinti kažką, kas kaip sugalvojo.“

Direktoriaus teigimu, praėjusiais metais Kėdainių ligoninėje priimtas 271 gimdymas, o 2016-aisiais čia gimė 306 kūdikiai.

Net ir puiki būklė gali virsti sunkia

Tos pačios ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas Artūras Gudavičius taip pat nemano, jog gimdyti namuose yra geras sprendimas.

„Tiek aš, tiek visi skyriuje dirbantys ginekologai, tiek visos Lietuvos medikai tikrai nepasisakome už gimdymus namuose, – kalbėjo gydytojas ginekologas. – Net jei ir gimdymas pats sklandžiausias, visada netikėtai gali iškilti visokių ūmių situacijų, komplikacijų. Kad ir viskas atrodo gerai, tačiau bet kada gali prasidėti visokie kraujavimai ir kitos nenumatytos bėdos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas taip pat patikino, kad Kėdainių ligoninės personalas nepasiruošęs ir nedega noru kūdikius priiminėti gymdyvės namuose.

„Tikrai kalbėjomės su kolektyvu apie tai, bet niekas iš mūsų nepasiryžtų važiuoti į namus ir prižiūrėti moterį“, – sakė A. Gudavičius.

Jis taip pat teigė, kad bent jau Kėdainių gimdyvės kol kas tikrai neišreiškė pageidavimų gimdyti namuose.

„Aišku, yra kartais tokių situacijų, kai moterys paprasčiausiai nespėja atvykti. Būna, netyčia ir namuose pagimdo ar greitosios automobilyje, bet bent jau visos moterys yra už tai, kad atvažiuotų į ligoninę, – savo praktika dalijosi gydytojas. – Kai gimdo moterys ne pirmą vaikiuką, o kokį penktą ar šeštą, tai visada tas gimdymas būna greičiau. Galbūt nespėja prisikviesti pagalbos, ar dar dėl kažkokių priežasčių jos pagimdo ne ligoninėje. Tada, aišku, nuvažiuoja greitosios pagalbos automobilis, suteikia, jeigu reikia, pagalbą ir atveža tiek mamą, tiek vaikiuką pas mus į ligoninę. Bet, kad pačios norėtų gimdyti namuose, tai tokių atvejų dar nėra buvę.“

REKLAMA

A. Gudavičius nesupranta, kodėl moterys taip neatsakingai elgiasi bei rizikuoja savo ir vaiko sveikata ar net gyvybe. „Gal moterys paklauso, kad vienai ar kitai gerai viskas pavyko, be jokių komplikacijų pagimdo, tada galvoja, kad čia yra normalu, jai irgi pavyks taip lengvai ir greitai pagimdyti, – svarstė gydytojas. – Gal galvoja, kad čia sava aplinka, viskas bus gerai, bet, aišku, gerai, kai gerai viskas baigiasi.“

Namuose gimdyti galės ne visos

Seimo narys, buvęs Kėdainių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas Darius Kaminskas, buvo vienas iš keturių, kurie naujosios tvarkos nepalaikė.

Jis teigė esantis prieš gimdymus namuose, nes tokia praktika, kaip jau anksčiau minėjo kalbėję pašnekovai, yra per daug pavojinga.

REKLAMA

„Tačiau net ir pagal dabar priimtą įstatymą nėra taip, kad žmonės užsinorėjo gimdyti namuose ir gimdys, – pabrėžė pašnekovas. – Turi būti įvertintos sąlygos, nustatyti kriterijai, kuriais vadovaujantis, būtų priimtas sprendimas, ar leisti moteriai gimdyti namuose.

Aš ketvirtį amžiaus priiminėjau kūdikius ir dirbau šį darbą, tad savo praktikoje esu turėjęs labai daug visokios patirties. Netgi konstatuojant, kad neesant rizikos ar esant nedidelei rizikai, ši situacija visada gali pasikeisti gimdymo eigoje.“

D. Kaminskas įsitikinęs, kad labai svarbu yra ir visa gydytojų komanda.

„Gali prireikti ne tik akušerės, bet ir akušerio-ginekologo, neonatologo, anesteziologo – aš asmeniškai tikrai nedrįsčiau tokio dalyko daryti ir ryžtis gimdymą priiminėti namuose“, – kalbėjo Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovo, priimant įstatymą paskaičiuota, kad per metus visoje Lietuvoje gali atsirasti iki trijų šimtų moterų, norinčių gimdyti namuose. Vienas iš reikalavimų, norinčioms gauti šią paslaugą moterims yra tas, kad nelaimės atveju iki artimiausios gydymo įstaigos būtų galima nuvykti per 30 minučių. Tačiau D. Kaminskas įsitikinęs, kad toks laiko tarpas yra per ilgas.

„Per tiek laiko gali įvykti labai daug problemų ar net tragedija“, – tikino buvęs gydytojas.

Kas ir kiek mokės už paslaugas, dar neaišku

Seimo nario D. Kaminsko teigimu, kol kas nėra aišku, kaip bus apmokama gimdymo namuose paslauga.

Šią tvarką dar turėtų įteisinti poįstatiminiai aktai. Tačiau pirminė Sveikatos apsaugos ministro nuomonė buvo, kad už tai turėtų susimokėti tie, kurie išreikštų pageidavimą gimdyti namuose.

REKLAMA

Gimdymo namuose paslaugą galės teikti akušeris, dirbantis asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje licenciją, suteikiančią teisę teikti gimdymo priežiūros paslaugas namuose.

Sutartį dėl minėtos paslaugos teikimo pacientė su sveikatos priežiūros įstaiga sudarys vadovaudamasi Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo nuostatomis dėl informuoto paciento sutikimo.

Įstatyme įtvirtinta teisė slaugytojams teikti medikamentinę pagalbą būtinosios medicinos pagalbos atvejais. Akušeriams suteikta teisė skirti ir išrašyti vaistus (vaistinius preparatus), kurių sąrašą ir šių vaistų skyrimo sąlygas nustatytų sveikatos apsaugos ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų