REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
102
Šeimos tragedija: 13-metės dvynukės nėščios nuo savo vyresniojo brolio (nuotr. 123rf.com)

Ši netikėtą kriminalinį atspalvį įgavusi istorija sugrąžina mus beveik 15 metų į praeitį. Savaime suprantama, dėl minimų asmenų privataus gyvenimo saugumo užtikrinimo, visi vardai, pavardės bei gyvenamoji vieta yra pakeisti. Tačiau istorijos esmė išlieka ir ji, tam tikra prasme, aktuali ir šių dienų kontekste.

102

Ši netikėtą kriminalinį atspalvį įgavusi istorija sugrąžina mus beveik 15 metų į praeitį. Savaime suprantama, dėl minimų asmenų privataus gyvenimo saugumo užtikrinimo, visi vardai, pavardės bei gyvenamoji vieta yra pakeisti. Tačiau istorijos esmė išlieka ir ji, tam tikra prasme, aktuali ir šių dienų kontekste.

REKLAMA

Palaidu lytiniu gyvenimu tais pačiais 2004-siais Lietuvoje nieko negalėjai nustebinti, tačiau istorija, nutikusi mažame Žemaitijos miestelyje, pranoksta bet kokias padorumo ribas.

Prieš metus aštuntos klasės moksleivė Laima Simpsonaitė nuo sugyventinio pagimdė vaiką. Nepraėjus pusmečiui, išsipūtė ir Laimos sesers trylikametės (!) Daivos pilvas. Ėmus aiškėti, kad Laimą ir Daivą suvedžiojo tas pats vyras, įsikišo prokuratūra. Kaip jau minėjome, vardan mergaičių visi vardai, pavardės ir miestelio pavadinimas pakeisti.

Vyrai įdomiau už vadovėlius

Iki pastarųjų įvykių apie sesutes Laimą ir Daivą Simpsonaites miestelyje mažai kas žinojo. Nebent Ruškų kavalieriai, kurie aplink Laimą rėžti sparną pradėjo prieš dvejus metus, mergaitei dar nesulaukus nė 14 metų. Iki to laiko neblogai mokiusis L. Simpsonaitė dėl bernų visai galvą pametė - aptingo mokytis, ėmė praleidinėti pamokas.

REKLAMA
REKLAMA

Netingėdavo tik pasislėpusi su berneliais burkuoti. Pas vieną tokį, Ruškuose pravardžiuojamą Ūkininku, Laimutė išbūdavo iki išnaktų. Tačiau meilė Ūkininkui išblėso taip pat staigiai, kaip ir užėjo, nes moksleivė susirado išvaizdesnį kavalierių - Žydrūną Žalį. Kas, kad 6 metais vyresnis, kas, kad bedarbis, - širdžiai juk neįsakysi.

REKLAMA

Sunku suprasti Laimos tėvus, nes šie ne tik nedraudė dukrai matytis su Žydrūnu, bet ir neprieštaravo, kad „žentelis“ pas juos... pernakvotų. Taigi užpernai L. Simpsonaitė, baigusi vos aštuonias klases, su Ž. Žaliu gyveno jau kaip vyras su žmona.

Motinai pilvas neužkliuvo

Nuo tokio gyvenimo labai greitai atsitiko tai, kas ir turėjo atsitikti - nepilnametė pastojo ir į devintą klasę atėjo jau besilaukianti. Pernykščio vasario 20-ąją, būdama vos 16 metų, Ruškų Lazdynų Pelėdos pagrindinės mokyklos devintos klasės moksleivė Laima Simpsonaitė pagimdė gražų berniuką.

REKLAMA
REKLAMA

Jei istorija tuo būtų ir pasibaigusi, tikrai nevargintume skaitytojų - argi šiandien maža gimdančių nepilnamečių? Tačiau už kelių mėnesių prasidėjo kur kas baisesni dalykėliai.

Pernai pavasarį Lazdynų Pelėdos pagrindinės mokyklos pedagogai pastebėjo, jog beveik 4 metais už Laimą jaunesnė jos sesutė Daiva Simpsonaitė, trylikametė šeštos klasės moksleivė, irgi ėmė apvalėti. Gegužės pabaigoje pilvukas jau švietė iš tolo. Pedagogai atsargiai apie tai užsiminė mergaitės motinai Aldonai Simpsonienei, tačiau ta tik numojo ranka:

Prisiminė buvusi išprievartauta

Įtardami tikrąsias „brendimo“ priežastis, 2003-iųjų birželio 6-ąją mokytojai Daivutę nulydėjo pas mokyklos felčerę, kuri buvo iš anksto pasirūpinusi nėštumo testo mėginiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergaitė neatsisakė pasitikrinti. Pamatę testo rezultatą pedagogai su felčere susiėmė už galvų - mažametė nėščia! Sutriko ir pati nėščioji, tačiau iš pažiūros atrodė, jog ne tiek dėl savo padėties, kiek dėl to, kad intymias detales teks atskleisti motinai, kurią mokytojai nedelsdami informavo.

- Mane... žiemą... išprievartavo... Laimos... Žydrūnas... - nenoriai išlemeno mažoji nėščioji.

Aldona Simpsonienė dukrą nutempė pas ginekologę. Ši mergaitei patvirtino 17-18 savaičių nėštumą. Po to abi pravėrė prokuratūros duris, kur motina parašė pareiškimą.

Nesišaukė pagalbos ir nesiskundė

Atsidusę pareigūnai ėmėsi tyrimo. Pagal visas taisykles pedagogų ir socialinių darbuotojų apsupta L. Simpsonaitė davė parodymus, kaip viskas buvę. Pasak šeštokės, 2003-iųjų vasario viduryje motina su vyresne seserimi susiruošė į Telšius. Laima turėjo už savaitės gimdyti, tad jai reikėjo pasirodyti gydytojui. Daiva bute liko viena su sesers sugyventiniu Žydrūnu.

REKLAMA

Mergaitė tvirtina su Ž. Žaliu žiūrėjusi televizorių, po to sesers draugas ją jėga nusitempęs į lovą ir išžaginęs. Ji sakė užpuolikui net spyrusi, tačiau jis buvęs stipresnis. Mergaitė neneigia, jog už plonokos sienos buvo ir kaimynai, ir jos tikri seneliai, tačiau pagalbos nesišaukusi, nes, girdi, bijojusi - Žydrūnas grasinęs padegti namą, o ją įmesti į Virvyčią.

Kaip nebijosi - upė čia pat. Netrukus iš Telšių grįžo motina su Laima, iš darbo parėjo tėvas, tačiau Daivutė apie užpuolimą nė vienam iš artimųjų taip ir neprasitarė. Tikėtina, būtų niekada ir neprasitarusi, jei ne tas nelemtas nėštumas.

Neigė vartojęs prievartą

Pareigūnai, žinoma, ištardė ir Ž. Žalį, kuris tuo metu Laimos tėvų bute nebegyveno, tačiau užeidavo aplankyti sūnelio. Žydrūnas iš karto prisipažino vasarį turėjęs intymų „reikaliuką“ su Daivute, tačiau, ginkdie, be jokios prievartos - mergaitė „to“ pati norėjusi.

REKLAMA

Padėti tyrimui ekspertai negalėjo net ir labai norėdami - po 3 mėnesių neliko nė menkiausių prievartavimo pėdsakų, žinoma, jei tokių ir buvo... Iš nukentėjėlės ir įtariamojo akistatos kriminalistai taip pat nieko nepešė - Laima vis kartojo apie išžaginimą, o Žydrūnas - kad ji pati norėjo.

Spręsti, kas teisus, o kas meluoja, buvo palikta Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegijai. Ž. Žalys į posėdžius vaikščiojo nesuimtas. Būtų likęs laisvėje iki pat nuosprendžio dienos, tačiau dėl tokio savo gyvenimo posūkio labai susinervino, ėmė smarkiai gerti, kol galop pernai gruodį užmiršo atvykti į teismą ir pakliuvo už grotų.

Pavalgiusios eina maitinti

Korespondentas nuvyko į Ruškus vietoje išsiaiškinti, kas ir kaip. Pernai, metų pabaigoje, L. Simpsonaitė irgi pagimdė gražų berniuką. Nei ji, nei jos sesė naujagimių neatsisakė, vaikučius augina namuose. Mokyklos pedagogai „Akistatai“ pasakojo, jog abi sesutės yra gabios, pradinėse klasėse visai neblogai mokėsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik va, tas ankstyvas brendimas abiem susukęs galvas... Dabar abi ir toliau vaikšto į mokyklą, Laima kremta dešimtos klasės kursą, Daiva - septintos. Po pamokų abi moksleivės-motinos gauna nemokamus pietus ir pėdina namo maitinti sūnelių. Žinoma, abi gauna ir socialines vienišų motinų pašalpas.

Daugiausia teisybės žurnalistui papasakojo Ruškų žmonės - miestelyje apie sesučių bėdą žino visi. Žmonės kalbėjo, jog seserų motina Aldona Simpsonienė irgi buvo gabi moksleivė, tačiau taip pat gana anksti pradėjo domėtis berneliais ir labai anksti ištekėjo. Tačiau blogiausia, jog Aldoną su vyru Rimantu jau seniai sieja meilė alkoholiui, o ne vienas kitam. Pora išsiskyrė, tačiau liko gyventi po vienu stogu.

REKLAMA

Polinkiai atsiskleidė seniai

Gyvenimas baltame mūrinuke ant upės kranto nuolat pilnas nuotykių. Rimantas, užmiršęs, jog yra išsiskyręs, kartkartėm riksmu ir diržu paauklėja savo moteris. Sako, taip auklėja, jog kartais iš namų bėga ne tik buvusi žmoną, bet ir dukros su naujagimiais. Užtai žentus R. Simpsonas toleruoja - pats į namus įsileido tiek bėdų pridariusį Žydrūną. Iš pastarojo nėra ko daug norėti - augo pas vienišą netekėjusią motiną, kuri Ruškuose irgi žinoma kaip stikliuko mėgėja.

Aldona Simpsonienė į dukrų kavalierius taip pat žiūrėjo pro pirštus. Kai Laima buvo įsimylėjusi Ūkininką, užuot uždraudusi su juo pernelyg dažnai matytis, motina Laimą į pasimatymus išleisdavo su sąlyga, kad vyresnioji sesuo kartu vesis ir jaunesniąją. Moteriai atrodė, jog seserys prižiūrės viena kitą, o išėjo atvirkščiai - mažėlė iš vyresniosios sėmėsi meilės paslapčių. Ruškuose mokiniai stebėjo Daivutę autobuse besigrabinėjančią su berniukais, yra mačiusiųjų, kaip ji gatvėje lindo bučiuotis ir su Ž. Žaliu.

REKLAMA

Tėtušis pripažintas nusikaltėliu

Žurnalistas sužinojo dar vieną Daivutės itin nepuošiančią smulkmeną, tačiau būtų nepadoru kištis į dar visai vaiko asmeninį gyvenimą.

- Dar neaišku, nuo ko Daivutės vaikas, - žurnalistui sakė bent keli ruškiečiai.

Vienintelis Simpsonų šeimynėlės išsigelbėjimas - Aldonos tėvai, gyvenantys tame pačiame name už sienos. Jie labai padorūs ir Ruškuose gerbiami žmonės. Aldonos tėvai ne kartą gelbėjo dukrą ir anūkes nuo siautėjančios girto Rimanto, atrodo, jog ateis į pagalbą ir auginant per anksti gimusius provaikaičius.

Teismas nutarė, jog Ž. Žalys kaltas dėl išprievartavimo, ir prieš kelias dienas nuteisė jį kalėti 7 metus pataisos namuose. Nors daugelis miestelyje linkę manyti, jog Ž. Žalys nežagino Daivutės, niekas negalvoja, kad Žydrūnas nuteistas nepagrįstai - už lytinius santykius su nepilnamete bei mažamete jis nusipelnęs dar griežtesnės bausmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bus dar vaikų?

Po nuosprendžio korespondentas užsuko į baltą mūrinuką ant Virvyčios kranto, tačiau pasikalbėti su sesutėmis nepavyko. Abi išvykusios. Kur - nežinia, tačiau tikrai ne į mokyklą. Naujagimius prižiūrėti likę Aldona ir Rimantas Simpsonai, sprendžiant iš erzelio bute, stipriai šventė. Aldona bendrauti nepanoro, o į koridorių išėjęs R. Simpsonas iš pradžių korespondentui sakė nušausiąs Žydrūną. Specifinė elgsena rodė, jog tai tuščias girto žmogaus pažadas.

- Aš jam valgyti duodavau, medkirčio darbą suradau, - net susigraudinęs aiškino R. Simpsonas. - O jis taip padarė! Ir dar mylimiausiai dukrelei!

Paklaustas, kodėl išniekinta dukra nepasisakė tėvui, jei jau tokia meilė ir supratimas, R. Simpsonas tik susinervino, atšovė su žurnalistais daugiau šnekėtis nepageidaująs. Korespondentui išeinant į kiemą įsuko senas automobilis, sklidinas 16-19 metų kavalierių...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų