REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Vasara (nuotr. Fotodiena.lt)

Liepa prasidėjo gana šiltomis dienomis, tačiau buvo ir lietaus. Pasižiūrėkime, kokią liepos antrąją pusę mums prognozuoja sinoptikai.

24

Liepa prasidėjo gana šiltomis dienomis, tačiau buvo ir lietaus. Pasižiūrėkime, kokią liepos antrąją pusę mums prognozuoja sinoptikai.

REKLAMA

Šį šeštadienį daug kur trumpi lietūs, vietomis smarkūs. Naktį vietomis, dieną daug kur perkūnija. Rytą kai kur rūkas. Per perkūniją vietomis gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį kris iki 13–18, dieną kils iki 20–25 laipsnių šilumos.

Sekmadienį daug kur trumpi lietūs su perkūnija, vietomis smarkūs. Per perkūniją kai kur gūsiai 15 m/s. Temperatūra naktį 14–18, dieną 21–26 laipsniai šilumos.

Pasiekėme liepos vidurį

Manoma, kad paskutinės liepos savaitės dažniausiai yra pats vasaros pikas. O liepa – šilčiausias vasaros mėnuo.

„Statistiškai liepos pabaiga ir rugpjūčio pradžia būna karščiausias laikotarpis Lietuvoje. Pavyzdžiui užpernai taip nebuvo, liepos mėnuo už normą buvo šiltesnis puse laipsnio, rugpjūtis atitiko normą (buvo vos vos vėsesnis, 0,2 laipsniais). Tad, iš tiesų, prisimename liepos pabaigos vėsą ir pamirštame tuos karščius, kurie buvo”, – pasakoja klimatologas Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Temperatūra

Panašu, kad ir šiemet ši tendencija iš dalies pasitvirtins. Karščio bangų nesulauksime, bet temperatūra abi savaites viršys normą. Numatoma, kad bus maždaug vienu laipsniu šilčiau.

REKLAMA

Kitą savaitę 22 -24 laipsnius šilumos, o kai kuriomis dienomis pakils ir iki 27 – 28 laipsnių. Naktimis taip pat nebus vėsu, temperatūra kris iki 17 – 18 laipsnių šilumos.

Krituliai

Jei temperatūra paskutinėmis liepos savaitėmis numatoma laipsniu aukštesnė už normą, tai kritulių kiekis taip pat numatomas įvairus. Iki šios savaitės pabaigos jo turėsime daugiau, nei įprasta. Tačiau kitą savaitę kritulių sulauksime perpus mažiau, nei dažniausiai sulaukiame. Paskutinę liepos savaitę jų bus kiek daugiau, tačiau taip pat mažiau už normą. Tai reiškia, kad kritulių bus, bet jie nebus ilgai trunkantys ir nepertraukiami.

REKLAMA
REKLAMA

Kitą savaitę nedidelių kritulių sulauksime kone kasdien. Juos dažnai lydės perkūnija. Tuo metu numatomas ir stipresnis vėjas.

Pernai liepos pradžioje, birželio pabaigoje Vilniuje kilo stiprios liūtys ir kitur Lietuvoje buvo stichinių kritulių.

„Tai yra reiškinys būdingas vasaroms. Esant klimato kaitai tos liūtys tik dažnėja ir jų intensyvumas didėja. Visai neseniai, pernai rudenį turėjome rekordiškai lietingą, dabar turime labai sausą vasarą, tad net nereikia kažkur atgal žiūrėti, tai buvo visai neseniai.

Palyginus su pernai metais – ši vasara visai kitokia. Bet dar tik birželis, dar visko gali būti, tos prognozės ne visuomet pasitvirtina taip tiksliai, kaip mes norėtumėme ir gali pasitaikyti visko. Pastarųjų mėnesių prognozės tvirtinosi, bet tas pasitvirtinimas, deja, ne kiekvieną mėnesį būna. Bet tai, ką prognozuojame yra didžiausia tikimybė jog taip bus”, – pasakoja klimatologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų