REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pripažins, kad seriale „Naisių vasara“ yra epizodų su „valstiečių“ ir jų lyderio Ramūno Karbauskio politine reklama, partija šį sprendimą skųs teismui, ketvirtadienį pranešė R. Karbauskis.

Jeigu Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pripažins, kad seriale „Naisių vasara“ yra epizodų su „valstiečių“ ir jų lyderio Ramūno Karbauskio politine reklama, partija šį sprendimą skųs teismui, ketvirtadienį pranešė R. Karbauskis.

REKLAMA

„Taip, be abejonės. Pažiūrėjus dabar kiekvieną serialą, galima kiekvieną filmą ir jį bandyti pririšti prie kokios nors partijos ar politinio judėjimo. Galėsite rasti tuos sakinius, kuriuos galėsite tokiu būdu pririšti. Viskas, kas bus pasakyta apie alkoholį, bus „valstiečių“ reklama“, – VRK darbo grupės išvadomis piktinosi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas.

Tris paskutinius serialo „Naisių vasara“ sezonus tyrusi VRK darbo grupė nutarė, kad atskiri serialo epizodai gali būti laikomi paslėpta politine reklama, bet viso serialo tokiu negalima laikyti, juoba nėra šiurkštaus įstatymo pažeidimo dėl neteisėto finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Šį serialą finansavo R. Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“, politikas rašė jam scenarijų.

Ketvirtadienį Seime žurnalistams „valstiečių“ lyderis tvirtino, kad „Naisių vasara“ nėra filmas apie jo gimtuosius Naisius, o pagrindinis filmo herojus Pijus į jį visai nepanašus.

REKLAMA

„Visiškai kita istorija, kita biografija, nieko bendro su manimi neturi. Scenarijus nėra apie Naisius, jis yra apie kaimą. Pavyzdžiui, Naisiuose nėra bažnyčios, o seriale yra bažnyčia, yra kunigas“, – esminius skirtumus vardijo R. Karbauskis.

Pasak jo, aktorius Aurimas Žvinys į serialo atranką atvyko su barzda ir ūsais, todėl niekaip negalėjo būti pasirinktas dėl išorinio panašumo į R. Karbauskį.

Aktorių atrankoje dalyvavęs R. Karbauskis teigė negalėjęs jo įsivaizduoti be barzdos ir ūsų.

„Neturiu tokios vaizduotės“, – tvirtino jis.

Kodėl vaidindamas personažą A. Žvinys nusiskuto, parlamentaras sakė nežinąs.

„O kodėl nusprendė, kad turi nusiskusti? Kai jie pradėjo žiūrėti nuotraukas žmonių, kurie yra agronomai, tikrai nėra daug agronomų, kurie yra su ūsais ir barzdomis. Labai daug miškininkų, veterinarų yra, kurie turi (ūsus ir barzdą – BNS), bet agronomų tikrai labai mažai. Negaliu pasakyti kodėl“, – svarstė politikas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat teigė, kad nieko bendro neturi serialo bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) logotipai – skrendantis gandras.

„Jeigu pažiūrėtumėte į tą gandrą, kuris yra „Naisių vasaros“ seriale, pirmiausia nepasakytumėt, kad tai gandras. Tikriausiai dauguma žmonių pasakytų, kad tai yra gervė, nes jis labai stilizuotas. Nieko bendro su konkrečiu gandro vaizdu nėra“, – sakė R. Karbauskis.

Tuo metu „valstiečiai“ partijos simboliu pasirinko nestilizuoto gandro atvaizdą.

Partijos pirmininkas juokinga ir keista vadino VRK darbo grupės išvadą, kad serialo epizodai, susiję su alkoholiu, laikytini politine reklama.

„Personažų pokalbis apie tai, kad girtas žmogus bendrovės teritorijoje prie technikos neturėtų būti, nes tai gali pakenkti ir jam, ir aplinkiniams, ir tai vertinama kaip Valstiečių ir žaliųjų sąjungos agitacija. Bet kas, kas paminėta apie alkoholio vartojimą, vertinama kaip „valstiečių“ partijos reklama. Jeigu žiūrėtume tą laikotarpį, kada visos tos citatos vertinamos, visos jos atitiks konservatorių frakcijos teiginius. Absoliučiai visos prie vienos. Suprantu, kad tie, kurie žiūrėjo, nenagrinėjo taip tų klausimų“, – aiškino R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat teigė, kad „valstiečių“ laikraštis „ Už žemę ir žmogų“ į filmą pateko atsitiktinai.

„Jeigu paima kokį nors laikraštį, esu įsitikinęs, kad tai buvo atsitiktinumas. Jokio specialaus veiksmo nerasite jokiame scenarijuje nurodyta, kad reikia padėti ar paduoti į rankas laikraštį ir kad būtų parašyta, jog jis turi būti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos. To tikrai niekada nebuvo“, – sakė „valstiečių“ pirmininkas.

„Tiesiog kokį laikraštį rado, tokį ir panaudojo“, – įsitikinęs jis.

VRK darbo grupė taip pat seriale aptiko „Žaliąjį valstiečio kalendorių“ su LVŽS logotipu. Jis parodytas 29 kartus.

„VRK daro vieną teisingą išvadą – kad šitas serialas nieko bendro su rinkimų rezultatais niekada neturėjo, kadangi jokio faktinio ryšio nėra atrasta“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

REKLAMA

„Kada „valstiečių“ žymės ten neliko, mano ten pavardės nebeliko, rezultatai pagerėjo. Tai yra faktas. Bet kokiu atveju tai žmonių sąmonės neveikia“, – tvirtino jis.

Aiškindamas, kodėl „Naisių vasaroje“ pagrindinis herojus skaito būtent LVŽS rinkimų programą ir svarsto apie kandidatavimą, R. Karbauskis aiškino, kad filmuose turi būti kalbama apie aktualijas.

„Visi serialai, kuriais siekiama sudominti visuomenę, jie turi turėti ką nors iš gyvenimo. Kitaip kuo skirsis brazilų serialas nuo Lietuvos serialo? Jeigu yra santykis ar sąlytis su kokiu nors realiu įvykiu, tai dėl to, kad dar labiau sudomintų visuomenę žiūrėti tą serialą. Nėra jokio tikslo reklamuoti vieną ar kitą klausimą, kuris domina partiją ar ką nors kitą“, – tikino parlamentaras.

REKLAMA

Kitą savaitę VRK ketina spręsti, ar serialą „Naisių vasarą“ galima laikyti paslėpta politine reklama, ar ne.

Dėl „Naisių vasaros“ VRK skundų sulaukė dar 2016 metais prieš Seimo rinkimus, tačiau jų padaugėjo po rinkimų, kai juos laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Skundų autoriai prašė įvertinti, ar paslėpta reklama negali būti laikomas filme nuolat rodomas LVŽS simbolis – skrendantis gandras, nors ant jo užrašytas tik serialo pavadinimas, taip pat tai, kad kiekvienos serijos pradžioje buvo parašyta „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pavardė nurodant, jog jis yra filmo mecenatas ir scenarijaus autorius.

Taip pat prašyta nustatyti, ar už serialo kūrimą mokėjus R. Karbauskiui priklausančiam „Agrokoncernui“ nebuvo neteisėtai finansuojama politinė reklama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų