REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo rugsėjo mėnesio mokytojų, mokinių ir jų tėvų laukia pokyčiai.

Nuo rugsėjo mėnesio mokytojų, mokinių ir jų tėvų laukia pokyčiai.

REKLAMA

Nuo  rugsėjo 1 d. dalis ugdymo lėšų mokykloms bus skiriamos pagal klasių skaičių bei dydį ir tik dalis – pagal vienam mokiniui nustatytas lėšų normas, rašoma trečiadienį išplatintame pranešime.

Nuo rugsėjo 1 d. lėšos mokinių ugdymui, kurios sudaro apie 77 proc. mokymo lėšų, mokykloms bus skaičiuojamos ne pagal kiekvieną mokinį, kaip buvo iki šiol, bet pagal klasių dydį ir skaičių.

Lėšos kitoms reikmėms (pvz., mokytojų kvalifikacijai, vadovėliams, mokinių pažintinei veiklai, švietimo pagalbai, mokyklų administravimui) bus skiriamos pagal kiekvieną mokinį – jos sudaro apie 23 proc. mokymo lėšų.

20 proc. visos valstybės skiriamos dotacijos mokykloms paskirstys jų steigėjos – savivaldybės. Didžiąją dalį šios sumos sudaro lėšos ugdymo administravimui ir valdymui, taip pat švietimo pagalbai organizuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Visos švietimo pagalbai – psichologinei, specialiajai pedagoginei ir pan. - skirtos lėšos privalės būti naudojamos tik šiam tikslui, savivaldybė jas paskirstys švietimo įstaigoms tikslingai pagal poreikį, organizuos lanksčius pagalbos teikimo būdus, kad pagalba pasiektų kiekvieną mokinį. Nauja tvarka numato paprastą ir aiškų šių lėšų apskaičiavimą – tai leis geriau įvertinti, ar lėšos naudojamos pagal paskirtį.

REKLAMA

Sudarys nemokamas sąlygas

Tiesa, laukia ir daugiau pokyčių.

Naujo dalyko mokyti vaikus, galės mokytojos ar mokytojai, kurie savo studijų metais buvo neformaliai įgiję bent 40 procentų konkrečios dalykinės specializacijos. Jei jos truks, bet mokytojas norės mokyti papildomo dalyko, valstybė sudarys sąlygas mokytojui nemokamai mokytis universitete.

Tačiau tokių dvigubų, o gal net trigubų specializacijų mokytojais, abejoja, vaikus auginantys tėvai. Anot jų, kartelė mokytojui turėtų būti keliama aukščiau, o perduoti žinias vaikui, turėtų tik idealiai savo sritį išmanantis pedagogas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot specialistų, šalies švietimo sistema ir turėtų eiti studijų tarpdiscipliniškumo link. O ypač gamtos mokslai turėtų būti neskaidomi. Na, o jei mokytojas, nesvarbu, kokio amžiaus, nori tobulėti ir plėsti žinias, jam galimybės turėtų būti suteiktos.

Papildomas dėstymas ne pagrindinės disciplinos dalykų nebus ilgalaikis, o iki trejų metų. Kitaip, tariant tol, kol atsiras tinkamos kvalifikacijos žmogus.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų