REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Trišalė taryba tęsia diskusijas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo nuo kitų metų sausio.

Antradienį Trišalė taryba tęsia diskusijas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo nuo kitų metų sausio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trišalės tarybos pirmininkė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė BNS teigė, kad birželio 12 dieną neradus sutarimo, Vyriausybė nusprendė minimalios algos didinimo svarstymą grąžinti tarybai.

REKLAMA

„Mes kalbėjom ir nepavyko susitarti, mes fiksavom atskiras nuomones. (...) Vyriausybė nusprendė pati nespręsti, bet grąžinti klausimą pakartotiniam svarstymui Trišalei tarybai. (...) Jei vėl nesusitarsime, Vyriausybė turės nuspręsti pati“, – BNS aiškino I. Ruginienė.

Vyriausybė birželį siūlė nuo kitų metų MMA padidinti iki 420 eurų, profsąjungos – iki 450 eurų, o darbdaviai siūlė klausimą svarstyti vėliau.

Pagal Darbo kodeksą Trišalė taryba Vyriausybei savo nuomonę dėl MMA didinimo nuo kitų metų turi pateikti iki birželio 15 dienos. Be tarybos patariamosios nuomonės, Vyriausybė sprendžia dėl MMA didinimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes jaučiame, kad mūsų skaičiavimas pagrįstas ir 450 minimalus atlyginimas yra paskaičiuotas pagal Trišalės tarybos patvirtintą formulę, dėl to manome, kad siūlomi 420 eurų yra nepriimtini, nes Vyriausybė, siūlydama šitą dydį, remiasi 2017 metų vidurinių darbo užmokesčiu. Mes sakome, kad kalbant apie 2019 metus, turime remtis 2019 metams prognozuojamu vidutiniu atlyginimu“, – kalbėjo I. Ruginienė.

Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas BNS teigė, kad darbdavių pozicija nesikeičia – darbdaviai galėtų kalbėtis dėl didesnės nei 420 eurų MMA, jeigu ministrų kabinetui pavyks sumažinti darbo apmokestinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esant reikalui kelsime regioniškumo klausimą. Jei derėdamasi su Europos Komisija Lietuva nori iš rodiklių išimti Vilnių, tai ir čia galime taikyti analogiją. (...) Negali būti, kad kažkur regione minimalios algos ir vidutinio darbo užmokesčio santykis pasieks 70 procentų“, – BNS sakė D. Arlauskas.

Pernai Trišalė taryba nusprendė, kad MMA turi būti 45-50 proc. vidutinės algos, o konkretus santykis bus lygus keturių didžiausią santykį turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkiui, tačiau turės išlaikyti 45-50 proc. ribą.

Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki 400 eurų.

Lietuvos bankas gegužę pasiūlė, kad MMA turėtų didėti 20 eurų – iki 420 eurų – tai yra 47,3 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Nuo praėjusių metų vidurio įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas numato, kad MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų