REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) Burnos priežiūros ir mitybos katedra šiais metais išleido antrąją dietistų laidą. Diplomai šiais metais buvo įteikti 30-čiai dietetikos studijų programos absolventų, kurie labai laukiami asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros ir sveikatingumo paslaugas teikiančiose įstaigose.

Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) Burnos priežiūros ir mitybos katedra šiais metais išleido antrąją dietistų laidą. Diplomai šiais metais buvo įteikti 30-čiai dietetikos studijų programos absolventų, kurie labai laukiami asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros ir sveikatingumo paslaugas teikiančiose įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo karjera prasideda dar studijų laikotarpiu

Dalis studentų pradeda dirbti pagal būsimą specialybę jau studijų laikotarpiu. Dietetikos studijų programos trečiojo kurso studentė Urtė Dičmonaitė, šiuo metu dirbanti VšĮ Respublikinėje Klaipėdos ligoninės tuberkuliozės filialo maisto paruošimo skyriuje džiaugiasi savo patirtimi.

REKLAMA

„Vadovauju skyriuje dirbantiems darbuotojams: virėjoms, pagalbinėms darbuotojoms. Esu atsakinga už tiekiama ligoniams maistą, taip pat už darbuotojų darbą, valgiaraščius, - teigia Urtė. - Darbo pasiūlymą gavau netikėtai pradėdama mokytis 3-ame kurse. Iš pradžių bijojau, nežinojau, kaip mane priims ten dirbantis kolektyvas, nes tai ilgą laiką dirbantys žmonės. Taip pat artimieji jaudinosi, jog einu dirbti į tokią įstaigą, kurioje gydomi tuberkuliozės liga sergantys ligoniai. Tačiau tokia proga pasitaiko vieną kartą gyvenime, tad visos baimės tuo metu nerūpėjo“.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkiausia, pasak U. Dičmonaitės, buvo derinti darbą su studijoms, kadangi susipindavo darbo bei mokslo reikalai. „Kai kurių dalykų nesuspėdavau, tačiau dėstytojai visada padėdavo ir palaikydavo, - džiaugėsi Urtė. - Kolegijoje gavau daug teorinių ir praktinių įgūdžių, kurie padėjo man pradedant dirbti šį darbą. Džiaugiuosi visomis suteiktomis galimybėmis studijuojant KVK dietetikos studijų programoje“.

Urtės nuomone, dietistai yra reikalingi darbo rinkoje. „Anksčiau dietistų funkcijas atlikdavo slaugytojos, tad daugumai nėra nauja ši profesija, tačiau dar ir dabar pacientams yra nuostaba, kai ateina jauna mergina ir jų paklausia apie maitinimosi įpročius ar suorganizuoja maitinimą, kuris būtų skirtas tik jiems, dėl esamų ligų ar sutrikimų“, - sakė U. Dičmonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dietistas – ateities profesija

Doc. dr. Irma Spiriajevienė pažymi, kad dauguma darbdavių, įdarbinusių pirmuosius Dietetikos studijų programos absolventus, patenkinti dietistų įgytomis kompetencijomis, jų pasitikėjimu savimi ir motyvacija dirbti. Apskritojo stalo diskusijos, vykusios 2017 m. rudenį, metu, Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų vadovė ir Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro atstovai džiaugėsi įdarbinę labai gerai parengtus dietistus.

Pirmosios dietistų laidos absolventės, įsidarbinusios dar studijų laikotarpiu, teigė, kad studijos Kolegijoje užtikrino pakankamą pasirengimą vykdyti pacientų/klientų maitinimosi priežiūrą ir efektyviai užtikrinti tinkamą jų aprūpinimą maistu, efektyviai kontroliuoti žaliavų ir produkcijos kokybę, išugdė gebėjimus tinkamai ir atsakingai parinkti maisto gamybos technologiją.

REKLAMA

Klaipėdos Respublikinės ligoninės Maisto tarnybos vadovės lektorės Stasės Juodienės teigimu, dietistas - paklausiausia ateities profesija, kadangi šiuo metu mitybai yra skiriamas vis didesnis dėmesys.

„Svarbiausios dietisto savybės – rūpinimasis klientais, domėjimasis maisto produktais, eksperimentavimas gaminant patiekalus iš sveikatai palankių produktų, naujų patiekalų receptūrų ruošimas, panaudojant modernias maisto maisto ruošimo technologijas, - teigė S. Juodienė. - Tikimasi, kad ateityje dietistai dirbs komandoje su šeimos gydytojais, kaip nepakeičiami padėjėjai individualizuojant pacientų maitinimosi stebėseną ir teikiant vertingas konsultacijas“.

REKLAMA

Doc. dr. Dalia Martinaitienė pasakoja, kad dėstydama dalyką „Sveikatingumo ištekliai“ organizavo išvyką į Lietuvos sveikatos mokslų universitetą, Neuromokslų instituto Elgesio medicinos laboratoriją ir Palangos reabilitacijos ligoninę, kur būsimieji absolventai susipažino su dietisto darbo vieta reabilitacijos paslaugas teikiančioje įstaigose.

„Bendraujant su šių įstaigų atstovais, jaučiamas dietetikos specialistų poreikis, - sako D. Martinaitienė. - Dietisto profesija tampa vis aktualesnė šiuolaikiniame pasaulyje. Sveika mityba svarbi ir sveikiems, ir sergantiems. Dauguma žmonių vis labiau domisi sveiku gyvenimo būdu, kad išlikti kuo ilgiau sveikam. Galbūt ne visi turi laiko, noro ir galimybių įgyti žinių. Dietistai gali padėti tokiems žmonėms, žiniomis, konsultacijomis, asmeninių mitybos planų sudarymu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Studijų programa nuolat tobulinama

Dietetikos studijų programos kuratorė lektorė Eglė Žymantienė teigia, kad 2018 m. Dietetikos studijų programos pirmakursiai studijas pradės pagal gerokai atnaujintą studijų planą.

Dietetikos studijų programa, įgyvendinama KVK, unikali tuo, kad ji orientuota į Vakarų Lietuvos regiono specifiką, programos absolventai bus pasirengę dirbti ne tik ligoninėse ir kitose asmens bei visuomenės sveikatos įstaigose, bet ir sveikatingumo paslaugų sektoriuje.

Programa išskirtinė ir tuo, kad glaudžiai bendradarbiaujama su KVK Maisto technologijų katedra, studentai turi puikią galimybę naudotis moderniai įrengtomis laboratorijomis, dalyvauti dėstytojų vystomuose tarpkryptiniuose tarptautiniuose tyrimuose.

Dietetikos studijų programa paklausi ir tarptautiniu mastu, ją dažnai renkasi studijoms Turkijos, Lenkijos studentai. O nuo 2020 m. sausio 1 d. dietisto praktika pagal dietisto profesinę kvalifikaciją galės verstis asmenys, turintys Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka išduotą ir galiojančią licenciją, ši priežastis dietetikos profesiją pakels į dar aukštesnį lygį ir šių specialistų poreikis ateityje tik augs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų