REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asmens dokumento praradimas gali kaip reikiant apkartinti kelionės nuotaiką ar pakoreguoti planus. Migracijos specialistai ramina: pasigedus paso ar asmens tapatybės kortelės nereikia pulti į paniką, o pranešimą migracijos tarnybai apie prarastą dokumentą jau galima pateikti ir internetu.

Asmens dokumento praradimas gali kaip reikiant apkartinti kelionės nuotaiką ar pakoreguoti planus. Migracijos specialistai ramina: pasigedus paso ar asmens tapatybės kortelės nereikia pulti į paniką, o pranešimą migracijos tarnybai apie prarastą dokumentą jau galima pateikti ir internetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grįžti namo neprireikė

Kai prieš metus viešėdama kaimyninėje Lenkijoje vilnietė Lina Saulėnaitė suprato, jog rankinėje nebeturi paso, puolė į paniką. „Žinojau, kad į namus pavyks sugrįžti, juk buvau ne už Europos Sąjungos ribų, be to, viešbutyje lagamine turėjau ir asmens tapatybės kortelę, bet baimę man kėlė mintis, kad mano pasas galėjo būti pavogtas ir kas nors juo pasinaudos blogiems kėslams“, – sakė ji.

REKLAMA

Moteris pasakojo iš karto prisiminusi, kad ne kartą spaudoje skaitė apie atvejus, kai praradę asmens dokumentus žmonės vėliau sužinodavo apie jų vardu paimtus greituosius kreditus.

„Jau buvau beketinanti nutraukti šeimos atostogas ir vykti namo, bet vyras įkalbėjo pirmiausia paskambinti į Lietuvą ir pasiaiškinti, ką galima padaryti. Buvo savaitgalis, tad migracijos klausimus kuruojančios tarnybos nedirbo. Paskambinau į vieno sostinės policijos komisariatų budėtojų dalį ir paklausiau, ką tokiu atveju daryti. Su manim bendravęs pareigūnas paaiškino, kad turėčiau kuo greičiau pranešti apie prarastą dokumentą, o kadangi esu užsienyje, turiu galimybę tai padaryti internetu“, – pasakojo vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA

L.Saulėnaitė teigė, kad pranešimo formą internete užpildyti nebuvo sunku, o grįžti namo anksčiau neprireikė.

Paslauga populiarėja

Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Resursų valdymo skyriaus vedėja Rita Mikučionienė pasakoja, kad paslauga, kai apie prarastą dokumentą galima pranešti internetu, pradėta teikti 2014 metais. Tokia galimybė atsirado įgyvendinus Europos Sąjungos (ES) fondų lėšomis finansuotą projektą „Lietuvos Respublikos piliečių ir užsieniečių asmens dokumentų išdavimo ir kitų elektroninių paslaugų kūrimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau per pirmuosius metus sulaukta daugiau kaip 950 prašymų, o jau kitais, 2015 metais daugiau kaip 1600 žmonių pasinaudojo galimybe apie prarastą dokumentą pranešti elektroniniu būdu. 2016-aisiais buvo pateikta beveik 2100 prašymų, 2017-aisiais – daugiau kaip 2600, o per pirmąjį šių metų pusmetį sulaukta jau beveik 1340 prašymų.

Pasak R.Mikučionienės, prašnešti apie prarastą dokumentą nesudėtinga. „Asmens dokumentą praradęs žmogus pirmiausia turi prisijungti prie mūsų interneto svetainės (epis.vrm.lt), per kurią galės prisijungti prie elektroninių migracijos paslaugų sistemos EPIS. Svetainės lankytojas prie sistemos gali prisijungti naudodamasis savo elektroninės bankininkystės duomenimis ar pasinaudodamas elektroniniu parašu. Viskas daroma lygiai taip pat, kaip jungiantis prie bet kurių kitų elektroninių paslaugų“, – aiškina ji.

REKLAMA

Prisijungus prie elektroninės migracijos paslaugų sistemos, reikia pasirinkti skirsnį „Asmens dokumentai“. Čia pateikiami visi to žmogaus turimi galiojantys asmens ar jo nepilnamečių vaikų asmens dokumentai.

„Atsidarius visam dokumentų sąrašui, reikia pasirinkti reikalingą dokumentą. Lange matoma visa su pasirinktu dokumentu susijusi informacija – jo tipas, numeris, asmens kodas, galiojimo data ir įstaiga, kuri išdavė dokumentą. Po dokumento informacijos kortele yra mygtukas „Pateikti pranešimą apie prarastą dokumentą“, – aiškina specialistė. Spustelėjus šį mygtuką, ekrane pasirodys naujas langas, kuriame jau būna užpildyti beveik visi reikiami laukai. Pačiam žmogui reikia užpildyti tik du – nurodyti dokumento praradimo datą ir aplinkybes.

REKLAMA

„Pakanka trumpai parašyti, ar dokumentas buvo pamestas, pavogtas ar prarastas susiklosčius kokioms nors kitoms aplinkybėms. Įrašius šią būtiną informaciją, elektroninis prašymas išsaugomas, o tuomet tereikia paspausti mygtuką „Pateikti“. Pranešimą apie tai, kad asmuo prarado dokumentą, gauna būtent ta institucija, kuri jį išdavė.. Šiuo metu tokį pranešimą gauna Policijos departamento migracijos padaliniai, o jų specialistai asmens dokumentų išrašymo sistemoje pažymi, kad dokumentas paskelbtas negaliojančiu“, – aiškina R. Mikučionienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai dokumentas paskelbiamas negaliojančiu, užpildęs formą asmuo apie tai informuojamas pranešimu, kuris jį pasiekia elektroniniu paštu.

Ateityje sistema tobulės

„Pranešimą apie prarastą dokumentą elektroniniu būdu pateikti labai paprasta, juk tereikia tik prisijungti prie sistemos ir užpildyti du laukelius“, – sakė specialistė. Anot jos, prašymą paskelbti prarastą dokumentą negaliojančiu galima pateikti bet kuriuo paros metu ir net nedarbo dienomis, bet kol kas migracijos skyrių darbuotojai dokumentus bendroje sistemoje pažymėti negaliojančiais gali tik darbo dienomis.

REKLAMA

Tačiau jau netrukus sistema bus atnaujinta, mat šiuo metu Migracijos departamentas įgyvendina du projektus – „Efektyvus migracijos procesų valdymas“ ir „Elektroninių migracijos paslaugų kūrimas“, kurių metu kuriamas išorinis MIGRIS portalas eMIGRIS („Elektroniniai migracijos vartai“). Šiems projektams bus panaudotos Europos regioninės plėtros fondo investicijos.

„Kitais metais ims veikti nauja moderni elektroninių paslaugų sistema ir tada, vos žmogui užpildžius prašymą, dokumentas automatiškai bus paskelbiamas negaliojančiu“, – apie būsimus pokyčius sakė pašnekovė. Pasak jos, planuojama, kad MIGRIS startuos kitų metų liepą, o visi sistemos kūrimo ir diegimo darbai bus baigti 2020 m.

REKLAMA

Delsti nereikėtų

Pasak R. Mikučionienės, pasitaiko atvejų, kai savaitgalį apie prarastą dokumentą pranešęs žmogus pirmadienį skambina migracijos specialistams ir prašo anksčiau jo pateiktą prašymą atšauti. Tačiau jei prašymas pateiktas elektroniniu būdu, dažniausiai migracijos specialistai tokiam žmogui jau niekuo padėti negali, todėl dalis žmonių sąmoningai delsia pranešti apie prarastą asmens dokumentą.

„Kai kurie žmonės situaciją vertina atsargiau – baiminasi, kad jų vardu kas nors gali pasiimti greitąjį kreditą, tad pranešimą apie dokumento dingimą stengiasi pateikti kuo greičiau, kad jis greičiau būtų paskelbtas negaliojančiu. Tačiau nemažai ir tokių, kurie neskuba. Jei asmens dokumento pasigendama savaitgalį, tikimasi, kad jį dar pavyks atrasti. Pateikti pranešimą apie prarastą dokumentą neskubama ir dėl to, kad jį paskelbus negaliojančiu, vėliau to atšaukti neįmanoma – net suradus dingusį dokumentą, naują užsakyti vis tiek reikės“, – sako pašnekovė. Ji priduria, kad norint apsidrausti nuo nemalonumų, delsti nereikėtų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų