REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime skubos tvarka priimta mokesčių reforma, kuri įsigalios jau nuo 2019 metų sausio 1 dienos. Pokyčiai palies kiekvieną šalies darbuotoją. 

Seime skubos tvarka priimta mokesčių reforma, kuri įsigalios jau nuo 2019 metų sausio 1 dienos. Pokyčiai palies kiekvieną šalies darbuotoją. 

REKLAMA

Seimo rytiniame posėdyje nuspręsta sujungti darbuotojo ir darbdavio įmokas ir taikyti naujus mokesčių tarifus. 

Pakeistas „Sodros“ tarifas, įvestos lubos

Pradėta diskutuoti apie pokyčius susijusius su pensijų reforma. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas teigė, kad pakeitimai sistemą tik sustiprins.

„Na, visos kalbos apie pakeitimo normą, jos dydį priklauso nuo ekonomikos, jos konkurencingumo, demografinės padėties. O šiuo pasiūlymu sutvirtinta „Sodros“ sistema, nes tarifas vietoje anksčiau pasiūlyto 18,5 yra 19,5 proc. Ir tai esminis dalykas. „Sodros“ rezervas pakankamai didelis kaupsis, kuris apsaugos nuo svyravimų ateityje“, – kalbėjo S. Jakeliūnas.

Konservatoriai nusprendė nedalyvauti balsuojant dėl valstybinio socialinio draudimo pakeitimų, kaip ir nedalyvavo balsuojant dėl mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

„Neaišku iš ko ateityje bus finansuojama bazinė valstybinė pensija, nes mes biudžetą labai smarkiai sukarpėme, o tai reiškia, kad jei ir rasime šiai sričiai pinigų, nukentė kitos socialinės programos. Mes apsakome, kad lyginant dabartinę situaciją, vidutinė pensija būtų 180 eurų. Kas eis į tokią sistemą, visi bandys išvengti. Tada kova su šešėliu tampa abejotina. Dėl to mūsų frakcija nenori dalyvauti balsavime atimant perspektyvą iš ateities pensininkų“, – sakė konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

REKLAMA

„Mes turime padaryti normalų produktą, tik politologai sugeba pasakyti daug daugiau nei padaro. „Sodros „įmoką“ žadėjot 2 proc. mažinti, sumažinote 1. Tai aišku, kad „Sodros“ įplaukos sumažėja. Atėmėt ne 2 proc., o 1 proc. tai signalas pensininkams, kad taip jas indeksuosime, bet jos ženkliau nepakils“, – savo nuomonę prieš įstatymą pateikė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Galiausiai už pasisakė 77 Seimo narių, prieš 10, susilaikė 6. Valstybinio socialinio draudimo paketas priimtas.

Šiuo įstatymu Seimas pritarė ir bazinės pensijos perkėlimui į valstybės biudžetą, ir taip pat „Sodros“ luboms, kurios kitąmet būtų taikomos nuo 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), 2021 m. – nuo 84 VDU, o nuo 2022 m. – nuo 60 VDU. Valstybinio socialinio draudimo įstatymo įstatyme numatyta, kad kitąmet turi būti nustatytas 19,5 proc. socialinio draudimo įmokos tarifas dirbantiesiems,įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą, įmoka. O darbdavio socialinio draudimo įmoka mažės iki 1,47 procento, ji apims nelaimingų atsitikimų, nedarbo ir profesinių ligų draudimą, taip pat įmokas į garantinį ir ilgalaikių išmokų fondus.

REKLAMA
REKLAMA

Mokesčių reformai pritarta: nauji GPM tarifai ir NPD pakeitimai

Po diskusijų ir pasisakymų prieš Seime priimta mokesčių reforma. Už balsavo 75 Seimo nariai, prieš 2, susilaikė 12. Opozicinė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcija balsavime nedalyvavo.

Nuspręsta, kad naujasis gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas bus 20 proc. ir 27 proc. Nuosekliai bus didinamas neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD) ir plečiamos jo taikymo ribos. Numatoma, kad kitąmet NPD sieks 300 eurų, antraisiais reformos metais padidės iki 400 eurų, o 2021-aisiais – iki 500 eurų. Pajamų riba, iki kurios būtų taikomas NPD, kitąmet sudarytų 2 vidutinius darbo užmokesčius (VDU), tai yra taikoma iki 1790 Eur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atnaujinta 11.50 val.

„Labai įdomiai atrodo, kai nei vienas nėra užsirašęs už. Tą galiu suprasti, sprendimai skuboti priimami yra tik preliminarūs skaičiavimai kad gali kainuoti apie 2 mlrd. eurų biudžetui, dėl to dauguma seimo narių net nežino kaip keisis atlyginimas į rankas, kas bus biudžetui.

Priėmus pakeitimus atlyginimas į rankas gali didėti 1-2 proc., o kainos 3 proc. Tai kainos ir toliau kils, žmonės vis mažiau įpirks. Paimkime 700 eurų „į rankas“, kainos 3 proc., tai kainos 21 Eur padidės, o atlyginimas tik 15 Eur. Labiausiai nukentės mokytojai ir medikai, nes tuos pinigus nukreipus mokytojams atlyginimai galėtų padidėti nuo 630 iki 1400 eurų, medikams 50 proc.“, - kalbėjo konservatorius Mykolas Majauskas.

REKLAMA

Naglis Puteikis taip pat siūlė nebalsuoti už mokesčių reformą, kadangi bus sumažinamos įplaukos į biudžetą, bus sunku didinti atlyginimus mokytojams ir medikams, skirti daugiau viešosioms išlaidoms, jei Vyriausybė neįvykdys pažado ištraukti 200 mln. eurų iš šešėlio.

„Turtinę nelygybę buvo galima sumažinti priimant pataisas, bet, deja, priešingą veiksmą atlikome. Bendra mokesčių reformos išdava bus, kad keli tūkstančiai Lietuvos žmonių gavę „Sodros“ „lubas“ sumokės 600 mln. eurų mažiau“, - kalbėjo jis.

Atnaujinta 11.36 val. 

Iš pradžių buvo siekiama labiau apmokestinti dideles pajamas gaunamas iš dividendų. Tačiau paskutinis Virginijaus Sinkevičiaus siūlymas buvo likti prie senojo 15 proc. Jam pritarė ir Seimo nariai: 83 už, prieš 8, susilaikė 3.

REKLAMA

„Nesuprantu, kas vyksta Biudžeto ir finansų komiteto narių galvose, nes pasakė, kad 20 proc. blogai, padarykime 18 proc. Buvo pritarta. Šiandien vėl staiga nuomonė pasikeitė, grąžinama 15 proc. Visgi į biudžetą šioms pataisomis būtų surinkta daugiau pinigėlių. Jos sudaro vieną trečdalį lyginant su darbo užmokesčio fondu, apmokami žymiai mažiau. Manau, būtų sąžininga visų mokesčių mokėtojų atžvilgiu. Ženkliai teisingiau socialiai. Tik ką įstojome į EBPO, kuri rekomenduoja tai padaryti“, – kalbėjo Algirdas Sysas.

„Tokioje ekonominėje situacijoje reikia aplinkines valstybes žiūrėti. Paprastas dalykas vyks, įmonės ten registruosis taps rezidentais ir labai paprastai susitvarkys, dėl to siūlau palaikyti“, – už kalbėjo Remigijus Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naglio Puteikio siūlymą labiau apmokestinti dideles pajamas gaunamas iš individualios veiklos nuspręsta nesvarstyti.

Taip pat pritarta neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) neplėsti taip sparčiai kaip žadėta. Kitai metais NPD taikymo ribos būtų išplėstos iki 2 VDU, o 2020 metais ir 2021-aisiais palikti tokį patį. Pirminiu variantu buvo numatyta, kad 2020 metais didėtų iki 2,25, o 2021-aisiais – iki 2,5 VDU. Šią naują GPM įstatymo pataisą registravo premjeras Saulius Skvernelis, Seimo nariai Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas, Valius Ąžuolas ir Andrius Palionis.

Kaip keisis mokesčiai gyventojams?

Naująja reforma numatoma sujungti darbdavio ir darbuotojo mokesčius. Sujungus mokesčius bus perskaičiuojami tarifai. Nuo algos bus mokamas 20 proc. gyventojų pajamų mokestis (GPM), 19,5 proc. socialinio draudimo, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą, įmoka. O darbdavio socialinio draudimo įmoka mažės iki 1,47 procento, ji apims nelaimingų atsitikimų, nedarbo ir profesinių ligų draudimą, taip pat įmokas į garantinį ir ilgalaikių išmokų fondus.

REKLAMA

Tai reiškia, kad darbuotojui alga „ant popieriaus“ išaugs 28,9 proc. Pabrėžiama, kad darbuotojai turės būti ypač atidūs, jog darbdaviai jiems sąžiningai perskaičiuotų algą. Norintiems sužinoti, kokia dydžio bus jų alga po reformos „ant popieriaus“, reikia dabartinę algą padauginti iš 1,289.

Mokesčių reforma siekiama įvesti progresinius mokesčius. Gyventojams, kurių atlyginimas viršys 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) per metus (tai yra 8950 eurų per mėnesį), jau kitąmet teks mokėti 27 proc. GPM tarifą. 2020 metais tokį GPM mokės uždirbantys 84 VDU, 2021 metais – nuo 60 VDU.

Siekiant mažinti darbuotojų apmokestinimą, bus didinamos neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD) ir plečiamos jo taikymo ribos. Numatoma, kad kitąmet NPD sieks 300 eurų, antraisiais reformos metais didės iki 400 eurų, o 2021-aisiais – iki 500 eurų. Pajamų riba, iki kurios būtų taikomas NPD, kitąmet sudarytų 2 VDU, tai yra taikoma iki 1790 Eur. 

REKLAMA

Rūkyti bus brangiau

Už didesnius akcizus rūkalams balsavo 100 Seimo narių, prieš 2, susilaikė 18. Tai reiškia, kad rūkantieji ne tik įprastas, bet ir elektronines cigaretes mokės daugiau. Trejų metų tabako gaminių akcizų plane numatoma juos padidinti 6–14 proc.

Akcizą už cigaretes ketinama padidinti iki 62,25 euro už 1 tūkst. cigarečių, nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1 tūkst. cigarečių būtų ne mažesnis kaip 102 eurai. 2020 metais šie tarifai būtų atitinkamai 65,7 ir 108,5 euro, o 2021 metais – 69,4 ir 115,5 euro. Akcizų tarifas cigarams bei cigarilėms didėtų iki 42 eurų už kilogramą, rūkomajam tabakui – iki 68,6 euro už kilogramą. 2020 metais tarifai didėtų atitinkamai iki 48 ir 78,5 euro, 2021 metais – iki 55 ir 90 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to cigarečių pakelis (kuriame jų yra 20) vidutiniškai kitais metais brangs apie 0,11 euro (pakelis pigiausių cigarečių – 0,15 euro), cigarilių pakelis (kuriame yra 10 cigarilių) – apie 0,12 euro, o 30 gramų rūkomojo tabako – apie 0,3 euro.

Akcizas įvedamas ir elektroninių cigarečių skysčiui. Nuspręsta akcizo tarifu apmokestinti elektroninėms cigaretėms skirtą skystį, net jei jis ir be nikotino. Nubalsuota nustatyti 0,1 euro už mililitrą produkto tarifą.

Skaičiuojama, kad akcizų pakeitimai leistų kitąmet biudžeto pajamas padidinti apie 11 mln. eurų, o 2020 ir 2021 metais – maždaug po 10 mln. eurų.

Pirmieji pakeitimai įsigalios nuo 2019 m. kovo 1 d.

Skatins išlįsti iš „šešėlio“

Parlamentarai vieningai sutiko Vyriausybėms pasiūlytoms paskatoms, kaip kovoti su šešėliu. Už balsavo 103 Seimo nariai, susilaikė – 7, nei vienas nebalsavo prieš.

REKLAMA

Verslui bus sudaryta galimybė pasitaisyti. Per šešis mėnesius jie galės susimokėti pamirštus mokesčius be jokių baudų ir delspinigių. Taip pat įsigalios „baltųjų finansų“ iniciatyva viešųjų pirkimų ir bankinio finansavimo srityse. Tai reiškia, kad mokesčių vengimu įtariamoms įmonėms bus daug sunkiau gauti paskolas ir dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Labdaros ir paramos įstatymo pataisos leis paramos gavėjo statusą gauti tik tiems asmenims, kurie atitiktų minimalius patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus, o Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimai numato, jog neatitikus tokių kriterijų, nebus galima dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Gyventojams, kurie legaliai pirks automobilių remonto, statybos ar kitas namų ūkyje suteiktas paslaugas – pavyzdžiui, auklių arba namų tvarkytojų, ketinama suteikti galimybę susimažinti savo apmokestinamąsias pajamas ir taip susigrąžinti dalį sumokėto GPM. Tuo pačiu visos veiklos, kurioms kuriamos naujos GPM paskatos, nebegalės būti vykdomos su verslo liudijimu.

REKLAMA

Konservatoriai nedalyvavo balsavime dėl mokesčių reformų 

Dar prieš Seimo posėdį opozicinės Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderis Gabrielius Landsbergis pranešė, kad konservatoriai protestuoja tiek prieš pačios mokesčių reformos turinį, tiek ir prieš esą valdančiųjų diktatą, rašo BNS.

„Tokio pobūdžio „žaidimuose“ Tėvynės Sąjunga nesirengia dalyvauti (..) Iš (Seimo – BNS) salės gal nebūtina išeiti, mes nedalyvausime balsavime. Argumentai yra mano anksčiau išsakyti dėl pačios reformos, bet vis dėlto protestuojant, kaip organizuojamas darbas Seime, kaip neklausoma opozicijos, neatsižvelgiama į opoziciją, nesilaikoma elementarių demokratijos normų, kad opozicija turėtų narius Vyriausioje rinkimų komisijoje (...) – tokiu atveju kaip protesto ženklas bus nedalyvavimas balsavime“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorių lyderis teigia, kad valdantieji nepateikia konkrečių skaičiavimų ir paaiškinimų dėl reformų.

„Niekas neatsakė, ką valstybė darys be 320 mln. eurų kitais metais ir beveik 2 mlrd. eurų per ateinančius trejus metus. Tokio masto reforma ar pokytis, „išvedant“ pinigus iš biudžeto vis dėlto diskutuojama ilgiau negu tris savaites, mano supratimu (...) Bet čia yra diskusija apie turinį, šalia to, pažiūrėkime, kokius turime politinius veiksmus: „buldozeriu“ stumiamas politinių partijų finansavimo pakeitimas, kuris, mano nuomone, griauna demokratinius pamatus, griaunama VRK“, – argumentavo G. Landsbergis.

Po priėmimo konservatoriai pranešė, kad kreipsis į prezidentę, jog ši vetuotų priimtą mokesčių reformą. Prezidentė ruošiasi apsispręsti šeštadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų