REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
55
Vaikas po maudynių karjere (nuotr.: tv3.lt skaitytojo)

Poilsiautojų pamėgtoje vietoje – vandens blusų ataka. Netoli Palangos oro uosto esančiame karjere išsimaudęs vaikas buvo itin stipriai sukandžiotas. Paaiškėjo, jog vasarotojų itin pamėgtoje vietoje vanduo nėra tiriamas, o maudytis jame nesaugu.

55

Poilsiautojų pamėgtoje vietoje – vandens blusų ataka. Netoli Palangos oro uosto esančiame karjere išsimaudęs vaikas buvo itin stipriai sukandžiotas. Paaiškėjo, jog vasarotojų itin pamėgtoje vietoje vanduo nėra tiriamas, o maudytis jame nesaugu.

REKLAMA

Į Palangą vasarotojai plūsta ne tik dėl maudynių Baltijos jūroje. Poilsiui žmonės renkasi ir atokesnę vietą prie žvyro karjerų. Tai nuo seno ne tik palangiškių pamėgta vieta, kuri yra į Šventosios pusę neprivažiavus oro uosto teritorijos, kairėje.

Šios poilsio vietos populiarumas neabejotinai išaugo, kuomet čia įsikūrė ir vandenlenčių parkas.

Kelių hektarų ploto karjero vanduo, rodos, tyras: gali skaičiuoti akmenukus ant dugno. Todėl įsibėgėjant vasarai, vietą automobiliui rasti sunku beveik visoje karjero pakrantėje.

REKLAMA
REKLAMA

Nėra įspėjamųjų ženklų

Tačiau prie karjero poilsiavusi šeima ragina visus būti atsargiais. Anot jų, vanduo šiame karjere nėra tinkamas maudytis, bent jau mažamečiams.

REKLAMA

„Labai reikėtų kokio nors rašytinio įspėjimo, kad maudytis pavojinga, ypač vaikams“, - sakė moteris (vardas, pavardė redakcijai žinomi).

Anot pašnekovės, po maudynių karjere, jos mažametis vaikas buvo itin stipriai išbertas. Specialistai paaiškino, jog tai nėra bėrimas ar alerginė reakcija.

„Maudėsi karjeruose vaikas, kur įsikūręs vandenlenčių parkas. Niekada taip nebuvo anksčiau nutikę. Sako, kad čia vandens blusų darbas. Vandenį tyrė, jis buvo švarus.

Toks įspūdis, kad vienom dienom išberia, o kitom – niekam nieko nenutinka. Bet norėtųsi perspėjimų dėl galimų bėrimų“, - tv3.lt sakė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Dermatologai tikina, kad kūną, dažniausiai vaikams, išberia ne dėl vandens, bet dėl jame esančių blusų. Besimaudančiojo kūną jos esą sukanda kaip uodai. Įkandimai labai tankūs ir niežtintys, todėl pacientų savijauta dažnai būna prasta. Būtina laiku kreiptis į medikus ir pradėti įkandimus tepti reikiamais tepalais. Po kelių dienų pasveikstama.

Karjero vandens kokybė neaiški

Tuo metu Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėja Gražvyda Norkienė sako, jog minėtame karjere, prie kurio vasaromis ilsisi daugybė vasarotojų, maudytis nerekomenduojama. Tai nėra oficiali maudykla.

„Tai netgi nėra maudykla. Visos maudyklos yra patvirtintos Sveikatos apsaugos ministro įsakymu ir yra stebimos. Palangos karjero vanduo nėra tiriamas, bent jau mūsų centro tokia informacija nepasiekia. Savivaldybėms yra rekomenduota mūsų centrui teikti duomenis tik iš oficialių ir stebimų maudyklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės dar savanoriškai tiria rekreacines zonas, kur paviršiniai vandenys yra lankomi, bet ten jau nėra maudyklos. Palangos karjeras nėra nei tarp stebimų, nei tarp rekreacinių zonų.

Todėl jeigu norint, kad būtų saugu maudytis, tai daryti reiktų tik oficialiose, pagal sąrašą patvirtintose maudyklose. Ten, kur turėtų būti užtikrinta ir pakrantės higieniniai reikalavimai, tiek ir vandens kokybė kas 2 savaites yra stebima. Ši informacija pasiekia mūsų centrą, duomenys yra viešinami, prieinami visuomenei“, - tv3.lt dėstė G. Norkienė.

Mėlynosios vėliavos paplūdimiai

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenimis, 2018 m. balandžio 11 d. Kopenhagoje įvyko nevyriausybinės organizacijos Aplinkosaugos švietimo fondo (Foundation for Environmental Education, FEE) vykdomos Mėlynosios vėliavos programos tarptautinės tarybos posėdis, kuriame buvo įvertinti paplūdimiai ir prieplaukos, pretendavę gauti Mėlynosios vėliavos apdovanojimą 2018 m. vasaros sezonui.

REKLAMA

Tarptautinė Mėlynosios vėliavos taryba nusprendė Mėlynosios vėliavos apdovanojimą suteikti 5 Lietuvos pajūrio paplūdimiams: Neringos savivaldybės Nidos ir Juodkrantės centriniams paplūdimiams, Palangos m. savivaldybės Birutės parko bei Klaipėdos m. savivaldybės I Smiltynės ir II Melnragės paplūdimiams.

Tam, kad paplūdimys būtų apdovanotas Mėlynąja vėliava, savivaldybės ir paplūdimius prižiūrinčios tarnybos turi įgyvendinti nemažai vandens kokybės, aplinkosaugos švietimo ir informavimo, aplinkosaugos valdymo, saugumo ir paslaugų tarptautinių reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų