REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Seimo rūmų – dar vienas saldainis. Šįkart – daugiavaikėms šeimoms. Parlamente kurpiamas planas tėvams, auginantiems ar globojantiems tris ir daugiau vaikų, kompensuoti dalį automobilio pirkimo kainos.

Iš Seimo rūmų – dar vienas saldainis. Šįkart – daugiavaikėms šeimoms. Parlamente kurpiamas planas tėvams, auginantiems ar globojantiems tris ir daugiau vaikų, kompensuoti dalį automobilio pirkimo kainos.

REKLAMA

Seimūnai tiki, kad tai žmones paskatintų dar ir globoti daugiau vaikų. Tiesa, per metus ši suma siektų vos kelis šimtus eurų ir patiems daugiavaikiams tėvams tai kelia juoką.

Vilnietė Liuda su savo keturiomis atžalomis tuoj važiuos į parduotuvę ledų. Pasikvietus ir kaimynų mergaitę, vietos mašinoje iškart nelieka.

Visai neseniai šeima ir nusipirko dar vieną, naują automobilį. Moteris neslepia, kad kainavo jis labai daug, per 20 tūkstančių eurų, taigi pirkti teko lizingu. Keletas Seimo narių sugalvojo, kaip, jų nuomone, tokioms šeimoms pagelbėti. Jie siūlo dalį automobilio kainos kompensuoti.

Daugiavaikės šeimos galėtų pretenduoti į iki 1216 eurų siekiančią kompensaciją. Tiesa, ne iš karto, o per šešerius metus. Taigi išeina, kad per metus šeimai grįžtų 200 eurų. Seimūnai tiki, kad tai paskatintų netgi į šeimas ir šeimynas priimti globoti daugiau vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi keturis vaikus su vyru auginančiai Liudai 1200 eurų per šešerius metus atrodo lyg katino ašaros. Esą jei jau skiriami pinigai, juos būtų galima panaudoti racionaliau.

REKLAMA

Iš viso Lietuvoje tris ir daugiau vaikų augina beveik 30 tūkstančių šeimų. Kiek milijonų iš biudžeto prireiktų, jeigu siūlymas būtų priimtas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija konkrečiai nežino, tačiau ir pati idėja jos nežavi. Esą dabar svarbiau koncentruotis į vaiko pinigus, lengvatinį būstą šeimoms regionuose, tačiau lėšų tokiems pavieniams siūlymams vargu ar atsirastų.

„Jeigu pabarstysim po įvairias priemones lėšų, tačiau ne visos šeimos galės pasinaudoti dėl finansų trūkumo, daugiau sukursim problemų negu naudos šeimoms“, – sako ministras Linas Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiūlymui nepritaria ir dalis ekonomistų. Pirmiausia, ne visi tėvai išvis išgali pirkti automobilius, kiti net neturi vairuotojo pažymėjimo. Be to, pinigų žmonėms reikia nebūtinai automobiliui.

„Šiek tiek keistas. Nes valstybė nusprendžia, ką turėtų įsigyti šeima, auginanti tris ir daugiau vaikų, nusprendžia, ko tai šeimai labiausiai trūksta. Turbūt pačios skurdžiausios šeimos, auginančios 3 ir daugiau vaikų, joms trūksta pinigų drabužiams, būstui didesniam, maistui, vaikų būreliams ar vasaros atostogoms, bet ne automobiliui“, – tikina ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Dabar 1216 eurų kompensacijos automobiliams taip pat galioja, tačiau tik toms šeimoms, kurios augina neįgalius nepilnamečius vaikus. Dėl pasiūlymo išplėsti kompensacijų gavėjų ratą Seimas spręs greičiausiai rudenį.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų