REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokio škvalo Vakarų Lietuvoje nebuvo jau seniai. Dalis Žemaitijoje esančių gyvenviečių tiesiog nusiaubtos. Vėtra plėšė stogus, smarkiai apgadino pastatus, automobilius, ant kelių ir namų su šaknimis vertė medžius.

Tokio škvalo Vakarų Lietuvoje nebuvo jau seniai. Dalis Žemaitijoje esančių gyvenviečių tiesiog nusiaubtos. Vėtra plėšė stogus, smarkiai apgadino pastatus, automobilius, ant kelių ir namų su šaknimis vertė medžius.

REKLAMA

O Didvyčių kaime šeima per plauką išvengė mirties - ant galvų vos nenugarmėjo gyvenamojo namo stogas. Per audrą žuvo ūkininkų gyvuliai.

Kaip po karo. Taip atrodo Plungės rajone esantis Didvyčių kaimas, kurį visą naktį siaubė šalį užklupęs škvalas. Po smarkios audros gerokai apgadinti pastatai, automobiliai. Štai šį fordą tiesiog suknežino ant jo užkritusi kamino dalis.

O įgriuvus ūkinio pastato stogui ugniagesiams gelbėtojams teko gelbėti per 40 avių, viena jų žuvo. Laimė, žmonių šėlstanti gamta nesužalojo, tiesa, viena šeima nuo šiol galės švęsti antrąjį gimtadienį. Vėlų vakarą kieme laiką leidusius žmones, tarp kurių buvo ir nėščia moteris, užklupusi stichija suvijo po vasarnamio pastoge, kuri po akimirkos įgriuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Plungės rajono gyventojai tikina, kad tokios audros nėra buvę per pusšimtį metų.

Pavakarę prasidėjusi audra ypač siautėjo Žemaitijoje. Čia ugniagesiai vyko per pusšimtį kartų, o iš viso šalyje audros padarinius šalinti teko 69 objektuose. Labiausiai kliuvo Telšių, Klaipėdos apskritims. Tautiečiai socialiniuose tinkluose praneša ne tik apie smarkų vėją ir liūtį, bet ir iš dangaus pasipylusią krušą.

REKLAMA

Štai čia matome krintančius kone kumščio dydžio ledo gabalus. Daug žalos pridarė ir su šaknimis išversti medžiai. Juos šalinti tenka ir nuo kelių, ir nuo gyvenamųjų pastatų. Apie 10 valandą vakaro pranešta, kad Šiaulių rajone, Pumpučių kaime ant namo stogo užvirto šimtametis ąžuolas. Tuo metu viduje buvo penki žmonės, tarp jų ir mažamečiai.

Su vaikais automobilyje naktį praleidęs sodybos šeimininkas Juozas džiaugiasi, jog niekas nenukentėjo. Šaltų nervų žemaitis juokauja, jog labiau nei trobos stogo, gaila, kad nespėjo pasaulio futbolo čempionato rungtynių pabaigos pasižiūrėti.

REKLAMA
REKLAMA

Dar ir šiandien išverstus medžius tvarkantys ugniagesiai perspėja, kad prie sodybų ar gyvenamųjų namų esančius senus medžius reikia prižiūrėti arba pasitarus su specialistais kirsti, mat tik per stebuklą per šią audrą niekas nežuvo.

Sinoptikai ramina, jog tokia stichija bent kurį laiką Lietuvoje nesirodys. Tiesa, savaitgalį, per Jonines gero oro tikėtis nereikėtų. Temperatūra pakils tik iki 19 laipsnių šilumos. Vėjas kiek nurims, tačiau sieks 14 metrų per sekundę. Netrūks ir lietaus. Vakarinėje ir šiaurinėje šalies dalyse vyraus trumpalaikiai krituliai, o štai rytinėje ir pietinėje laukiami rimtesni lietūs. Tiesa sausros pridarytai žalai ištaisyti to greičiausiai nepakaks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Suksimės įprastame vidutinių platumų ore ir galbūt jau kažkam nusibos tokie debesuoti su lietumi orai, nes dar ir pirmadienį mes žadame lietingesnį ir vėsoką, vėsoką orą“, – sakė sinoptikė Izolda Marcinonienė.

Dėl audros visoje Lietuvoje be elektros buvo likę beveik 4 tūkstančiai gyventojų.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų