REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį Seimo nariui Vytautui Bakui uždraudė koncerną „MG Baltic“ vadinti „organizuota nusikalstama grupe“.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį Seimo nariui Vytautui Bakui uždraudė koncerną „MG Baltic“ vadinti „organizuota nusikalstama grupe“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarui taip pat nurodyta susilaikyti nuo teiginių, kad koncernas padarė valstybei 500 mln. eurų žalą.

REKLAMA

Anot teismo, tokių teiginių skleidimas per žiniasklaidą ir per susitikimus regionuose gali daryti poveikį baudžiamąją politinės korupcijos bylą nagrinėjančiam teismui ir pažeidžia „MG Baltic“ nekaltumo prezumpciją.

V. Bakas žiniasklaidai yra sakęs, kad „MG Baltic“ savininkų veikla atitinka „organizuoto nusikalstamumo požymius“. Apie „nusikalstamos grupės požymius“ kalbama ir parlamentinio tyrimo išvadose.

„Tai leidžia daryti prielaidą, kad iš kelių asmenų suformuota, iš anksto susitarusių asmenų grupė ilgą laiką vykdė veiklą, kuri iš esmės atitinka organizuotos nusikalstamos grupės požymius, naudojo ir tebenaudoja koncerno infrastruktūrą ir lėšas, kaip savo teisei priešingos veikos priedangą. Tokiu būdu pats neteisėtos įtakos darymas tapo koncerno „MG Baltic“ vadovų asmeniniu verslu ir pasipelnymo šaltiniu“, – rašoma dokumente.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie koncerno padarytą žalą, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V. Bakas yra nurodęs, kad „MG Baltic“ krizės laikotarpiu laimėjo konkursų už maždaug 500 mln. eurų.

„Teismas (...) nutaria (...) uždrausti atsakovui Vytautui Bakui (...) viešai skleisti teiginius, kad (...) „MG Baltic“ yra organizuota nusikalstama grupė ir (ar) padaręs nusikalstamas veikas, dėl kurių nėra priimtas įsiteisėjęs apkaltinamasis nuosprendis bei viešai skleisti teiginius apie (...) „MG Baltic“ veiklą, kuriais būtų teigiama, kad ieškovas neteisėtais veiksmais padarė valstybei apytiksliai 500 mln. eurų žalą“, – rašoma teismo nutartyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie nurodymai vadinami laikinosiomis apsaugos priemonėmis, kol neišnagrinėtas „MG Baltic“ ieškinys. Juo koncernas prašo V. Bako teiginius pripažinti neatitinkančiais tikrovės ir pažeidžiančiais dalykinę reputaciją.

V. Bakas vadovavo parlamentiniam tyrimui, kuris paskelbė, kad „MG Baltic“ veikla kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Baudžiamojoje politinės korupcijos byloje koncernas kaltinamas papirkimu ir prekyba poveikiu.

„MG Baltic“ atstovai teigia, kad procesai nėra objektyvūs.

Penktadienio nutartis per savaitę gali būti apskųsta Vilniaus apygardos teismui.

„MG Baltic“ vadina maža pergale, V. Bakas – savivalde

Koncerno „MG Baltic“ atstovas Tadas Marčiukaitis teismo sprendimą pavadino „nedidele, tačiau svarbia teisinės valstybės pergale prieš politikų savivalę“.

REKLAMA

„Vytautas Bakas – propagandistas, jau per Garliavos įvykius raginęs nesilaikyti teismų sprendimų ir kvietęs liaudies teismui bei kėlęs sumaištį visuomenėje. Patekęs į valdžią jis elgiasi lygiai taip pat ir netikime, kad jis suvoks savo atsakomybę“, – sakė koncerno „MG Baltic“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktorius T. Marčiukaitis.

„Nepaisant to, teismo sprendimą vertiname kaip nedidelę, tačiau svarbią teisinės valstybės pergalę prieš politikų savivalę ir asmeninių politinių interesų tenkinimą“, – pridūrė jis.

REKLAMA

V. Bakas sako, kad teismo sprendimas jam panašus į manipuliavimą teise.

„Keistas sprendimas, teisėja uždraudė man kalbėti tai, ko aš nekalbėjau. Kita vertus, ar tai reiškia, kad aš negaliu cituoti teiginių kuriuos patvirtino Seimas?“ – svarstė V. Bakas.

„Teismo sprendimą vykdysiu, bet jis man panašus į MG manipuliaciją teise, kai jie taip pat teisme pasiekė, kad jų turinys dėžutėje neva buvo pripažintas skola. Manau, kad advokatai tiesiog manipuliuoja teise ir uždraudė man kalbėti tai, ko aš nekalbėjau. Bet visuomenei sukuriamas įspūdis, kad jie pasiekė pergalę“, – teigė Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų