REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai išgyvenant sunkų demografinį laikotarpį – mažėjant gimstamumui, besitęsiant emigracijai, Vyriausybė paruošė trijų tikslų planą, kuriuo sieks, kad situacija pasikeistų.

Lietuvai išgyvenant sunkų demografinį laikotarpį – mažėjant gimstamumui, besitęsiant emigracijai, Vyriausybė paruošė trijų tikslų planą, kuriuo sieks, kad situacija pasikeistų.

REKLAMA

LR Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis teigia, kad šiuo metu gyvename demografinės krizės sąlygomis, kai gimstamumas nėra didelis, o šalia dar ir emigracija.

„Apie tai, kiek išvykę, galime diskutuoti. Yra šimtai tūkstančių išvykę tikrai ir dirba kitose valstybėse, tačiau šie metai, pirmi penki mėnesiai rodo tam tikrus pragiedrulius migracijos srautuose. Lyginant su 2017 metų pirmais penkiais mėnesiais situacija dramatiškai pasikeitė, negatyvaus sando yra 1700 Lietuvos piliečių. Apie 17 000 išvykusių ir 15 500 kažkur atvykusių. Mūsų duomenys rodo, kad du trečdaliai iš grįžusiųjų yra Lietuvos piliečiai, o ne migrantai iš trečiųjų šalių.

Nuo 2005–2006 metų turime pirmą kartą, kai imigracija didesnė nei emigracija. Situacija gerėja, bet ar dar tai tvarus gerėjimas, sunku pasakyti. Tai nereiškia, kad valdžia neturi nieko daryti, esame demografinėje duobėje ir turime judėti“, – kalbėjo D. Matulionis.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad kitą savaitę birželio 26 dieną „Demografijos, migracijos, integracijos 2018–2030 strategija“ Seime būtų patvirtinta. Turimi trys tikslai: kurti šeimai palankią aplinką, sumažinti migracijos srautus ir integruoti vyresnio amžiaus žmones į visuomenę.

REKLAMA

„Priemonių daug galime pasiūlyti, tačiau visada reikia atsižvelgti finansines galimybes. Veiksmų planas, kurį rugsėjį tikiuosi patvirtinsime, turime nesusprogdinti savo biudžeto su priemonėmis, kurios gali brangiai kainuoti“, – mini jis.

Vykdant pirmąjį tikslą siūloma, kad nevyriausybinės organizacijos galėtų naudotis mokyklų ir darželių patalpomis vasaros stovykloms organizuoti. Taip pat siūloma suteikti galimybę mokiniams nemokamai lankytis muziejuje.

„Kuo tai susiję su gimstamumu? Geresnės aplinkos šeimai kūrimas tai ir yra skatinimas gimstamumui. Vaiko pinigų nuoseklus didinimas numatomas, kitais metais bus padidinti. Visuomenė šią priemonę teigiamai vertina, tačiau manoma, kad reikėtų vaiko pinigus labiau sieti su žmonių pajamomis. Dabar laikomės nuostatos, kad nepriklausomai nuo pajamų kiekvienas vaikas lygus.

REKLAMA
REKLAMA

Būsto įsigijimas jaunoms šeimoms pripažintas, kaip viena svarbiausių idėjų Lietuvai ateičiai. Du būdai – vienas paskatinti regionuose ir atitinkamai likti, kitas būdas paremti skurdžiau gyvenančias šeimas, kad jos tą pradinį įnašą galėtų sumokėti, turėtų galimybę dalį nuomos mokesčio padengti“, – teigė D. Matulionis.

Pasak jo, tarp priemonių numatyta ir pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata prekėms susijusioms su vaiko auginimu. Tačiau, kaip jis prideda, tai yra kontraversiškas pasiūlymas, dėl jo perspektyvos abejojama.

„Gal palaipsniui reikėtų vėl vaikų maitinimą įvesti arba kontroliuoti labiau vaikų maitinimo kokybę, kad vaikai sveikai būtų maitinami“, – mano jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Emigrantams svarbiausia ekonominės sąlygos, tačiau anot D. Matulionio, išvažiavę dėl didesnių atlyginimų neretai lietuviai nudega.

„Didžiuliai darbo užmokesčio skirtumai traukia išvykti į kitas šalis. Bet daugelis, kurie dabar išvykę nudega pirštus, nes tiek ir NT kainos, nuomos, prekių kainos iš ties didesnės. Dėl to realios gaunamos pajamos nėra ir tokios didelės“, – tikina jis.

Pasak jo, pasinaudoję Airijos patirtimi jie skatins piliečius, kurie turi verslus užsienyje, perkelti juos į Lietuvą, naudojant ES lėšas ir mokant premijas tam ūkio subjektui, kuris sugebėtų dar ir pritraukti darbuotojus iš užsienio. Taip pat portale „Renkuosi Lietuvą“ numatyta pasiūlyti daugiau gerai apmokamų darbo skelbimų.

REKLAMA

„Didžioji dalis išvykstančių žemesnės kvalifikacijos darbuotojai, kurie kurį laiką neranda darbo Lietuvoje, jei būtų profesinis parengimas kitoks, kuris leistų greitai jaunuoliams rasti čia darbą, tai sulaikytų nuo išvažiavimo. Dėl to manau, kad profesinis parengimas darbo rinkai labai svarbus“, – sako jis.

Be to numatyta stipresnė grįžtančiųjų vaikų integracija mokyklose, kad mokytojas taptų ir socialiniu darbuotoju. Taip pat D. Matulionis prideda, kad turime daryti turime viską, kad vyresnio amžiaus žmonės netaptų tie, kurie yra nereikalingi visuomenei.

„Gal taikyti tam tikras mokestinsi lengvatas, kurie yra pensinio darbo žmonės ir dirba regionuose. Pensijų didinimas taip pat nuosekli Vyriausybės pozicija“, – sako jis.

Jis tikina, kad pirmiausia reikia bent jau padaryti tai, kad gyventojų skaičius nebemažėtų, o po kiek laiko bus galima pasiekti tą magišką tikslą – 3 mln. gyventojų.

Lietuvos demografijos forumas:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų