REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Pensija (nuotr. 123rf.com)

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas tris kartus atidėjęs trečiadienį pagaliau ėmėsi svarstyti Vyriausybės siūlomus pokyčius pensijų kaupimui. Vis dėlto reforma ir toliau stringa Seimo komiteto rankose – šįkart ginčus sukėlė automatinis gyventojų įtraukimas į privačius pensijų fondus.

5

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas tris kartus atidėjęs trečiadienį pagaliau ėmėsi svarstyti Vyriausybės siūlomus pokyčius pensijų kaupimui. Vis dėlto reforma ir toliau stringa Seimo komiteto rankose – šįkart ginčus sukėlė automatinis gyventojų įtraukimas į privačius pensijų fondus.

REKLAMA

Trečiadienį žalią šviesą pensijų reformai uždegė ir Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, pritaręs didžiajai daliai Vyriausybės pensijų kaupimo reformos pasiūlymų. Vis tik komitetas nekeičia ankstesnės pozicijos ir sprendimus dėl pensijų anuitetų siūlo atidėti rudeniui.

Automatinis įtraukimas – nedemokratiška

Vienas pensijų reformoje numatomų pokyčių – automatinis įtraukimas į II pakopos kaupimą – visi automatiškai bus įtraukiami į pensijų kaupimą ir jiems priskiriama bendrovė, kur gyventojai kaups, bet turės galimybę bendrovę pakeisti.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratas Algirdas Sysas piktinasi, kad bandymas žmones versti kaupti privačiuose fonduose – nedemokratiška. Jam antrino ir konservatorius Rimantas Dagys.

REKLAMA

„Valstybėje yra socialinio draudimo fondas. Patinka, nepatinka, automatiškai į jį papuolu, jei turiu draudžiamų pajamų. Dabar čia mes kuriame privačia pensinę sistemą II pakopos, valstybė tame dalyvauja ir įtraukia automatiškai. Čia privatus, savanoriškas kaupimas, mes, valstybė, verčiame žmones dalyvauti šitoje sistemoje. Paaiškinkite, kaip čia su demokratija. Jeigu tikrai žmones nori, tegul dalyvauja, tvarkoj. Bet jie turi pareikšti norą, nes iš jų papildomai bus išskaičiuojama“, – posėdyje kalbėjo A. Sysas.

Tam kategoriškai prieštaravo Lietuvos banko atstovas Gediminas Šimkus, pabrėždamas, kad automatiškai į II pakopos pensijų kaupimą įtraukti piliečiai turi teisę tris kartus atsisakyti kaupti privačiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Seimo nariai jau paminėjo tą faktą, kad dėl demografinių tendencijų pagrindinė pensijų dalis mažės. Kai kalbama apie šitą kaupimą, jis yra sudėtine visos pensijos dalimi. Kai kalbama apie prievartinį kaupimą, jokiu būdu to nėra, nes asmuo gali atsisakyti dalyvauti tokioje sistemoje“, – sakė G. Šimkus.

Nori keisti pavadinimą

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos valdybos (LIPFA) narys Tadas Gudaitis posėdyje sakė, kad automatinio įtraukimo sistema veikia ne vienoje Europos šalyje.

Automatinio įtraukimo terminas atsirado iš anglų kalbos, tokia sistema veikia Estijoje, Latvijoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje. Estijoje veikia analogiška sistema, ką nori padaryti Lietuvoje – žmogus asmeninėmis lėšomis automatiškai įtraukiamas – 4 proc. nuo atlyginimo ir dar 2 proc. prideda valstybė“, – pasakojo T. Gudaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau parlamentarų tokie argumentai neįtikina. R. Dagys baiminasi, kad modelis pernelyg rizikingas, nes esą veikia per „prievartinį mechanizmą“. Tam pritarė ir A. Sysas.

„Mes vėl girdime jaunų agitatorių kalbas, kaip bus gerai po 15 metų. 15 metų praėjo. Ką matome? Špygą. Taukuotą. Nieko čia gero. O jūs kalbate apie automatinį įtraukimą“, – piktinosi A. Sysas.

Tačiau komiteto pirmininkė socialdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė siūlo pakeisti terminą „automatinis įtraukimas“, mat, jos teigimu, jis baugina gyventojus, jie esą ima galvoti, kad bus verčiami daryti kažką, ko nenori. T. Tomilinas mano, kad termino pakeitimas nieko nekeičia, todėl siūlo paprasčiausiai prisiimti atsakomybę už reformą.

REKLAMA

Komitetas iki penktadienio nukėlė pasiūlymo dėl automatinio įtraukimo svarstymą.

Vyriausybė siūlo esminius pokyčius

Vyriausybė numatė pertvarkyti II pensijų pakopos sistemą. Pensijos būtų kaupiamos pagal naująją formulę. Vietoje 2+2+2, būtų 4+2: tai kaupimas II pensijų pakopoje, kai asmuo senatvei atideda 4 proc. nuo atlyginimo, o valstybė prideda 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio. Tuo pačiu 2 proc. mažėtų įmokos „Sodrai“. Įmokos didėjimas nuo 2 proc. iki 4 proc. išdėstomas palaipsniui per 5 metus.

Taip pat numatyta savanoriška galimybė pačiam dirbančiajam arba jo darbdaviui prisidėti daugiau nei 4 proc. – už tai taikomos mokesčių lengvatos (pajamų arba pelno). Siekiama užtikrinti, kad į kaupimą įsitrauktų kuo daugiau žmonių, tai užtikrintų didesnes pensijas ateityje. Be to numatoma, kad kaupimas vyktų ne mažiau nei 30 metų ir ne mažiau nei 6 proc. nuo atlyginimo.

REKLAMA

Darbuotojai piktinasi skubėjimu

Savo ruožtu profesinės sąjungos trečiadienį ryte prie Seime surengė protestą dėl esą pernelyg skubotai priimamų mokestinių ir pensijų pakeitimų.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė LRT sakė, kad jos atstovaujama organizacija yra ne prieš reformą, bet prieš skubotą jos priėmimą.

„Tai, kokia mokesčių ir pensijų reforma turėtų būti, turi būti labiau išdiskutuota tarp darbuotojų, darbuotojai turi būti įtraukti į šį procesą, darbuotojai turi suprasti, kas vyksta, ir turi turėti teisę pasisakyti, išreikšti savo nuomonę. Tuomet, kai viešosios konsultacijos būtų įvykdytos, tuomet jau galėtume kalbėti ir apie priėmimą“, – sakė I. Ruginienė.

Anot jos, šiuo metu Seimo komitetuose vystančiuose įstatymų projektų svarstymuose vyrauja visiškas chaosas, kuris, tikėtina, persikels ir į Seimo plenarinius posėdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų