REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalies parlamentarų nepasitenkinimas aplinkos ministro Kęstučio Navicko darbu pasiekė apogėjų – Seime surengtas balsavimas dėl interpeliacijos. Parlamentinių frakcijų atstovai tik iš antro karto pritarė ministro atsakymams į jam iškeltus klausimus. K. Navickas lieka vadovauti ministerijai.

Dalies parlamentarų nepasitenkinimas aplinkos ministro Kęstučio Navicko darbu pasiekė apogėjų – Seime surengtas balsavimas dėl interpeliacijos. Parlamentinių frakcijų atstovai tik iš antro karto pritarė ministro atsakymams į jam iškeltus klausimus. K. Navickas lieka vadovauti ministerijai.

REKLAMA

Seimas antradienį balsavo dėl opozicinių socialdemokratų inicijuotos interpeliacijos aplinkos ministrui K. Navickui. Opozicija K. Navickui uždavė klausimus dėl buvusios darbovietės „Baltijos aplinkos forumas“ (BAF), padėties atliekų sektoriuje, miškų reformos įgyvendinimo.

Julius Sabatauskas, pirmininkaujantis redakcinei komisijai dėl interpeliacijos, pareiškė, jog komisija nusprendė nei pritarti, nei nepritarti K. Navicko atsakymams į Seimo narių grupės interpeliaciją.

6 komisijos nariai balsavo už, 6 – prieš, 1 susilaikė.

Naujos komisijos verdiktas

Po pertraukos Seime sudaryta nauja 13 asmenų redakcinė komisija, turinti paskelbti verdiktą dėl pritarimo atsakymams į interpeliacijos klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Naujajai komisijai pirmininkaujantis valstietis Jonas Jarutis pranešė, kad komisija nusprendė pritarti ministro atsakymams į klausimus. Už balsavo 7 komisijos nariai, prieš – 6.

REKLAMA

Savo ruožtu Seimas nusprendė palaikyti parlamentaro atsakymus: 65 Seimo nariai balsavo už, 34 – prieš, 11 susilaikė.

Abejonės dėl ryšių su darboviete

K. Navicko atsakymai į iš anksto jam pateiktus klausimus sudaro 20 puslapių. Atsakydamas į klausimus dėl buvusios darbovietės laimėtų projektų ministras teigė esąs nusišalinęs nuo bet kokių sprendimų, kurie gali būti susiję su šia viešąja įstaiga.

K. Navickas nurodė, kad vos tapęs ministru deklaravo santykį su buvusia darboviete, be to, vėliau ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino nenustačiusi duomenų apie galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidoje minėtas BAF 2016–2023 metais vykdomas daugiau nei 4 mln. eurų vertės projektas dėl nykstančių paukščių – meldinių nendrinukių – apsaugos, ministro teigimu, yra finansuojamas Europos Komisijai atrinkus šį projektą ir skyrus finansavimą.

Atsakymai netenkina

Vienas interpeliacijos iniciatorių – socialdemokratas Juozas Olekas – Seime išsakė nepasitenkinimą K. Navicko pateiktais atsakymais.

„Pamatę jūsų atsakymus pamatėme, kad atsakymuose yra daug nutylėjimų, tam tikrų pagyrų, aprašymų buvusių vyriausybių ar ministrų veiklos. Baltais siūlais ar tam tikru pamuilinimu akių bandoma suklaidinti Seimo narius“, – sakė J. Olekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras išsakė kritikos ministro veiklai, pabrėždamas, kad dėl ministerijos valdomuose departamentuose įgyvendinamų pertvarkų mažėja ten dirbančių žmonių skaičius, priimami nekompetentingi žmonės.

K. Navickas supeiktas ir dėl „Lietuvos energijos“ Vilniuje planuojamos statyti atliekų deginimo jėgainės.

„Mes taip ir negavome atsakymo, ar tai skaidrus, tinkamas projektas, kaip teigiate jūs, ar tai labai rizikingas, korumpuotas projektas, kaip teigia ministras pirmininkas“, – kalbėjo J. Olekas.

Įtarimai dėl interpeliacijos pradžios

Savo ruožtu progą pasisakyti gavęs K. Navickas teigė, kad pradėjęs eiti ministro pareigas rado sudėtingą situaciją Aplinkos ministerijoje ir aplinkos sektoriuje, mat anksčiau priimti sprendimai sudarė sąlygas neefektyviam valstybės ir Europos Sąjungos lėšų panaudojimui.

REKLAMA

Į socialdemokratų kritiką dėl neva nevykusiai įgyvendinto miškų urėdijų reformos, K. Navickas atsakė pabrėždamas, kad pokyčiai buvo būtini.

„Vieningai sutarėme siekti, kad miškai būtų valdomi efektyviai, šiuolaikiškai ir skaidriai. Alytaus padalinyje patikrinimas pradėtas gavus signalą apie galimai neteisėtą veiklą. Patikrinimo metu užfiksuoti reikšmingi neatitikimai tarp nukirstos ir pajamuotos medienos kiekių. Daugiau informacijos – pasibaigus tyrimui. Mano interpeliacijos ir šio tyrimo pradžios sutapimas kelia daug klausimų. Manau, jog tai – ne sutapimas“, – pastebėjo K. Navickas.

Tuo metu į kritiką dėl atliekų deginimo jėgainės K. Navickas atsakė teigdamas, jog jam pradėjus eiti pareigas projekto įgyvendinimas buvo pažengęs.

REKLAMA

„Iš kompetentingų institucijų gavus įvertinimus, man nekilo abejonės dėl finansavimo skyrimo iš ES fondo, kuris buvo tik formalumas“, – kalbėjo K. Navickas.

Pedalai be lenciūgo

Liberalas Simonas Gentvilas ministro klausė, ar jis žino kitą Europos Sąjungos valstybę, kur po automatinio atliekų išrūšiavimo nuvežtos laikinai į sąvartynus saugoti atliekos yra palaidojamos su ministro leidimu.

„Gyventojai sumoka už automatinį rūšiavimą, jų atliekos nuvažiuoja į sąvartyną. Ministras leidžia pašalinti amžinai, o gyventojas sumoka už sistemą, kuri suka pedalus be lenciūgo“, – sakė S. Gentvilas.

K. Navickas, kad tai yra išeitis, kurią lėmė aplinkybes, neturint atliekų deginimo įrenginių.

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas šmaikštavo, kad net prezidentė Dalia Grybauskaitė savo metiniame pranešime sau išsakė daugiau kritikos, mat prisipažino „nudegusi pirštus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jūs kalbate tik apie pagalius į ratus ir, kad kiekvienas gali padaryti klaidų, bet apie savo klaidas nieko nekalbate“, – teigė A. Sysas.

Stojo ginti ministro

Į K. Navicko pusę stojo valstietis Tomas Tomilinas – K. Navicką delegavo būtent Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Parlamentaras prašė interpeliacijai nepritarti.

„Kaip žaliųjų dalyvis, esu matęs jo (K. Navicko – aut. past.) realią veiklą ir didžiulį indėlį į Lietuvos aplinkosauginį judėjimą. Tapus politiku, jam kilo esminis reikalavimas nusišalinti nuo ryšių su buvusia darboviete, jis tą padarė, o buvusiai organizacijai nėra reikalo nutraukti veiklą. <...> Politiku reikia išmokti būti, politikais negimstama. Ministrui nuoširdžiai linkiu išlįsti iš už technokrato širmo ir tapti pokyčių lyderiu. Esu tikras, kad atsakymai pagrįsti“, – ministrą palaikė T. Tomilinas.

REKLAMA

Tuo matu konservatorius Jurgis Razma sakė pasigendantis ministro lyderystės.

„Neabejoju ministro vidinėmis aplinkosauginėmis nuostatomis, bet to neužtenka užimti ministro pareigas. Manau, kad jam tekusios pareigos yra per sunkios, nes nematyti politinės lyderystės, kai jos reikia, kai reikia spręsti įsisenėjusias problemas, siūlyti įstatymų pataisas“, – pastebėjo J. Razma. Baigiamąjį žodį taręs K. Navickas poetiškai pastebėjo, kad „keisti žirgus brastos viduryje“ nebūtų protinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų