REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Michaelas Danielis Higginsas (nuotr. Fotodiena.lt)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį priėmė Airijos prezidentą Michaelą D.Higginsą.

14

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį priėmė Airijos prezidentą Michaelą D.Higginsą.

REKLAMA

BNS pristato tris svarbiausias dvišalių santykių temas:

1. Brexit.

Airija nerimauja dėl galimos sienos su britų valdoma Šiaurė Airija, kai Jungtinė Karalystė pasitrauks iš Europos Sąjungos. Airija nori, kad siena liktų ir siekia užsitikrinti kuo didesnę diplomatinę paramą. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo pareiškė, kad kad taikos metu žmonės ir šalys neturi būti dirbtinai atskirtos.

REKLAMA
REKLAMA

Airija svarsto užmegzti glaudesnius ryšius su Šiaurės ir Baltijos šalių grupe – pernai į tradicinį šio formato susitikimą pirmą kartą buvo pakviesti Airijos ir Olandijos premjerai. Derybose dėl būsimo ES biudžeto Lietuvą ir Airiją vienija siekis iš bendrijos iždo užsitikrinti kuo didesnį finansavimą žemės ūkiui.

REKLAMA

2. Lietuvių emigrantai.

Oficiali statistika rodo, kad Airijoje gyvena apie 40 tūkst. lietuvių, tačiau Lietuvos pareigūnai mano, kad realus skaičius yra dukart didesnis. Nuo rugsėjo kai kuriose Airijos mokyklose bus pradėta dėstyti lietuvių kalba 12-16 metų moksleiviams. Airijos prezidentas bendroje spaudos konferencijoje sakė, kad lietuviai Airijoje yra labai laukiami, nes prisideda prie šalies ekonomikos augimo ir kultūrinės įvairovės.

REKLAMA
REKLAMA

3. Ekonomika.

Prekybos apyvarta tarp šalių nėra didelė ir siekia apie 200 mln. eurų per metus. Lietuvos prezidentė Airiją pateikė kaip sektiną pavyzdį dėl ekonomikos augimo ir imigrantų susigrąžinimo.

Skaičiuojama, kad Airijos įmonės Lietuvoje yra sukūrę apie 2 tūkst. darbo vietų. Diplomatai mato galimybių padidinti Lietuvos maisto produktų, statybinių medžiagų eksportą, sustiprinti bendradarbiavimą gyvybės mokslų ir finansų technologijų srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų