REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

„Nesustoti – tai svarbiausia. Nesustoti mokytis, nesustoti tobulėti, nesustoti smalsauti ir kurti. Ir jokiu būdu nepasiduoti“, - teigia Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) informacinių technologijų katedros vedėjas Gintaras Kučinskas.

„Nesustoti – tai svarbiausia. Nesustoti mokytis, nesustoti tobulėti, nesustoti smalsauti ir kurti. Ir jokiu būdu nepasiduoti“, - teigia Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) informacinių technologijų katedros vedėjas Gintaras Kučinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, dažnas būsimasis studentas šiek tiek sutrinka, bandydamas teisingai pasirinkti savo gyvenimo užsiėmimą.

REKLAMA

„Informacinės technologijos – labai sparčiai besivystanti sritis. Dirbdamas šioje srityje pastebėjau keletą įdomių jos transformacijų. Pradžioje žmonės, sugebantys programuoti ar prižiūrėti kompiuterius, buvo „kažkas tokio“, - šypsosi G. Kučinskas. - Dauguma manė, kad tai itin sudėtingas ir netgi egzotiškas darbas. Vėliau ši sritis transformavosi į visuomenei suprantamesnę, prestižinę, tačiau pakankamai griežtai atskirtą nuo kitų veiklą“.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinė tendencija, pasak pašnekovo, yra visapusiška integracija į įvairias „nekompiuterines“ veiklas. „Pamąstykime, juk kompiuterinė technika mus supa visur, nuo asmeninių kompiuterių ir telefonų iki išmanių šaldytuvų, siurblių ar kavavirių“, - pabrėžė KVK informacinių technologijų katedros vedėjas.

G. Kučinskas džiaugiasi, kad informatikos ir informatikos inžinerijos studijų programų populiarumas tarp abiturientų nuolat didėja.

„Baigę informatikos studijų programą absolventai yra pasirengę kurti programas kompiuteriams ir mobiliesiems įrenginiams, kurti informacines sistemas, dirbti įmonėse, kuriančiose programinius produktus, darbuotis laisvai samdomais programuotojais, - informuoja G. Kučinskas. - Jei būsimasis studentas svajoja sukurti mobiliąją aplikaciją, suprogramuoti sudėtingą sistemą, o gal sukurti naują programinį produktą – jam reikia studijuoti KVK“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informatikos inžinerijos studijų programoje numatytas platesnis įsisavinamų žinių rinkinys. Jei informatikos studentai visą dėmesį skiria programiniams produktams kurti, tai informatikos inžinieriai savo dėmesį skaido trimis kryptimis: programavimas, tinklų infrastruktūros ir paslaugų valdymas ir automatikos valdymas.

Informatiką, pasak G. Kučinsko, dažniau pasirenka studentai, kurie „draugauja su loginiu mąstymu“.

„Programa – tai instrukcijų rinkinys, kuriame aprašyta, ką turi atlikti kompiuteris, - teigia pašnekovas. - Jokių dviprasmybių ir užuominų – tik griežta logika. Žinoma, nereikėtų manyti, kad informatikos studentai tikri „sausuoliai“. Aš sakyčiau, kad jie yra itin kūrybiški žmonės. Kokių dar savybių reikėtų informatikos specialistui? Savidrausmės! Dažnai toks žmogus paliekamas pats sau, ir tik nuo jo paties priklauso, kada, kaip ir kiek darbo jis atliks. Dar viena savybė būtina šios specialybės atstovams – dėmesys smulkmenoms. Programoje kiekviena smulkmena gali būti ypač svarbi“.

REKLAMA

Informatikos inžinieriams svarbu išsiugdyti inžinerinį mąstymą, sugebėti nustatyti problemą ir surasti optimalius kelius jai išspręsti. Šiems specialistams reikia gebėti sujungti tiek apartinę, tiek programinę dalis, taip pat itin dažnai atsižvelgti į žmogiškąjį faktorių.

„Visuomet savo studentams primenu, kad jie pasirinko įdomų, tačiau nelengvą būdą užsidirbti duonai. O, svarbiausia, kad baigę kolegiją, jie tik pradeda mokytis. Kadangi informacinių technologijų sritis labai sparčiai tobulėja, todėl tiek informatikos, tiek informatikos inžinerijos studijų programų absolventai yra priversti mokytis visą gyvenimą“, - priminė G. Kučinskas.

REKLAMA

Pasak jo, informatika ir informatikos inžinerija vis dar yra vienos perspektyviausių studijų programų. Įrenginių ir elektroninių paslaugų tik daugėja, o juos reikia prižiūrėti, kurti, vystyti. Informatikos ir informatikos inžinerijos specialistų poreikis tik auga. Švietimo ir mokslo ministerija, atsižvelgdama į augantį specialistų poreikį, keletą metus iš eilės didina valstybės finansuojamų vietų kvotas šioje srityje.

ATMINTINĖ: INFORMATIKA

Įgiję Informatikos mokslų profesinio bakalauro laipsnį asmenys gali dirbti:

• įvairiose Lietuvos ar užsienio kompiuterinių paslaugų,

• telekomunikacijų,

• kitos paskirties kompiuterizuotose įmonėse,

• valstybiniame ir privačiame sektoriuje,

• vadovauti atitinkamiems padaliniams šiose profesinės veiklos srityse:

informacijos sistemų ir duomenų bazių projektavimas,

kūrimas ir eksploatavimas,

dinaminių svetainių, portalų,

programėlių išmaniesiems įrenginiams,

programavimas ir kūrimas,

informacijos valdymas,

sistemų plėtra ir integracija,

duomenų bazių ir kompiuterinių tinklų administravimas bei kitose veiklos srityse.

ATMINTINĖ: INFORMATIKOS INŽINERIJA

Absolventai, baigę Informatikos inžinerijos studijų programą, gali dirbti:

• Informacinių sistemų administratoriais;

• Tinklų, serverių administratoriais;

• Informacinių technologijų skyrių vadovais;

• Informacinių technologijų inžinieriais

Studijuoti verta, nes:

• programa išskirtinė – orientuota į pažintį su verslo procesais, programų kūrimu ir technologijų taikymu sprendžiant verslo įmonėms kylančius uždavinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• unikalus programos turinys – keturios praktikos, leidžiančių gilintis į programavimo, duomenų apdorojimo, praktinių gebėjimų ugdymą ir taikymą, o tai yra sėkmingos karjeros modernioje įmonėje garantas.

• programos dėstytojai – nuolat tobulėjantys, dirbantys pedagoginį ir praktinį darbą projektuose, atliekantys tyrimus verslo ir projektų valdymo srityse bei įmonėse.

Informatikos ir Informatikos inžinerijos krypties studijas pasirinkę studentai antrame ir trečiame kursuose turi atlikti praktiką. Vis dažniau pasitaiko atvejų, kai siūlomų vietų būna gerokai daugiau nei pačių studentų, todėl jie gali laisvai rinktis patinkančią įmonę. Negana to, siekdamos prisivilioti būsimuosius darbuotojus kai kurios įmonės už šį laikotarpį moka konkurencingus atlyginimus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų