REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas šią savaitę ėmėsi naują partiją įkūrusių „socialdarbiečių“ siūlymo keisti lėšų partijoms skirstymą, kad pinigų tektų ir politiniams perbėgėliams.

Seimas šią savaitę ėmėsi naują partiją įkūrusių „socialdarbiečių“ siūlymo keisti lėšų partijoms skirstymą, kad pinigų tektų ir politiniams perbėgėliams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po pateikimo pritarta pataisoms, kurios nuo socialdemokratų atskilusiems ir Socialdemokratų darbo partiją įkūrusiems politikams leistų gauti dalį valstybės dotacijos. Jas toliau svarstys Seimo komitetai.

REKLAMA

Pagal projektą, parlamentinei partijai ar frakcijai Seime suskilus ir įregistravus naują partiją, turinčią daugiau partijos narių-Seimo narių nei buvusi partija, dotacija už išrinktus Seimo narius būtų padalinama abiem proporcingai pagal parlamentarų skaičių frakcijose.

Taip pat siūloma keisti valstybės dotacijos paskirstymo partijoms mechanizmą. Pagal projektą, du trečdaliai dotacijos būtų paskirstoma partijoms proporcingai pagal išrinktų Seimo narių, o vienas trečdalis asignavimų – pagal išrinktų savivaldybių tarybų narių skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar valstybės dotacijos pagal gautų balsų skaičių skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymu keliamus reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

Pataisas pristatęs „socialdarbietis“ Rimantas Sinkevičius tvirtino, kad dabartinė pinigų paskirstymo tvarka yra „orientuota į praeitį“.

Jis taip pat teigė, kad daugelyje Europos šalių pinigai partijoms skirstomi pagal turimų parlamentarų skaičių.

Anot R. Sinkevičiaus, tokia tvarka galioja Belgijoje, Čekijoje, Estijoje, Graikijoje, Islandijoje, Ispanijoje, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje, Olandijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iniciatoriai sulaukė kritikos, kad pataisas teikia pritaikydami savo situacijai, taip skatindami perbėgimus.

„Akivaizdu, kad čia yra rūpinimasis savimi. Gerbiamieji, jeigu jau apsisprendėte atskilti, kurti kitą partiją, ne tą, už kurią balsavo rinkėjai, tai jau ir žinojote tokio atsiskyrimo aplinkybes“, – sakė konservatorius Jurgis Razma.

R. Sinkevičius gynėsi kaltinimų, kad pataisos parengtos tam, jog naują partiją įkūrę „socialdarbiečiai“ neliktų be pinigų.

„Aš nepasakyčiau, kad ką nors asmeniškai sau aš čia bandau prisitaikyti. Aš tik bandau pritaikyti įstatymines nuostatas, kurios labiau atitiktų demokratinius principus, skaidrumą ir dalinimąsi, kas yra labai svarbu socialdemokratinėje ideologijoje“, – aiškino R. Sinkevičius.

Konservatorius Arvydas Anušauskas teigė, kad tokia skaičiavimo tvarka vertins nebe partijų surinktų balsų skaičių, o perbėgėlius iš vienos frakcijos į kitą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų