REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikai sunerimę – į ligoninę plūsta nuo mokslų ir papildomos veiklos išsekę mokiniai. Kai kurie jų atsiduria net ir reanimacijoje. Gydytojai sako, esą tiek mažesni, tiek paaugliai pervargsta, nes labai dažnai neįvertina savo jėgų.

Medikai sunerimę – į ligoninę plūsta nuo mokslų ir papildomos veiklos išsekę mokiniai. Kai kurie jų atsiduria net ir reanimacijoje. Gydytojai sako, esą tiek mažesni, tiek paaugliai pervargsta, nes labai dažnai neįvertina savo jėgų.

REKLAMA

Specialistai neslepia, kad didelė dalis ir tokių, kuriuos eiti į krūvas būrelių verčia tėvai, kad galėtų pasipuikuoti, kad jų vaikas – genijus. Tėvai atkerta, kad kaltinti reikia ne vaikų gimdytojus, o mokyklines programas.

Neurologė apžiūrėjo pirmą klasę baigusį septynmetį Patriką.

Medikės apžiūros berniukui prireikė, mat berniukas ėmė skųstis nuovargiu. Paaiškėja, Patriko dienotvarkė itin įtempta. Pirmiausia, kaip pats sako, ir už nugaros mama pritaria, jis turi per daug pamokų mokykloje.

Medikai nesistebi. Santaros vaikų ligoninės neurologijos skyriaus vedėja pasakoja, kad dažnėja atvejų, kai pervargę nuo mokslų ar papildomų veiklų vaikai atsiduria net ir reanimacijoje. Ir tokių vaikų, ypač prieš atostogas, kaip pastebi medikai, kasmet vis daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tiesų į reanimaciją, ar į tokią skubiąją pagalbą. Tikrai tenka į savaitę keletą pacientų konsultuoti. Dėl tų rimtesnių jau, sakysim, išsekimo, kuris kombinuojasi jau su visokiais psichikos sutrikimais ir judesių sutrikimais, kada labai yra diferencijuotina kas nutiko vaikui. Būna iki to, kad vaikai nepakelia krūvio, spaudimo“, – sakė vaikų neurologė Rūta Praninskienė.

REKLAMA

O simptomai, rodantys, kad vaiko organizmas pervargęs, patys įvairiausi: nuo galvos, skrandžio skausmų, bendro nuovargio iki padidėjusio mieguistumo, nemigos ar net depresijos.

Kas trečias apsilankęs vaikų gastroenterologo kabinete skundžiasi pilvo skausmais, o atlikus tyrimus, kaip sako medikas, paaiškėja – vaikas tiesiog pervargęs. Ir labai dažnai medikai linkę kaltinti ne tik mažuosius, pervertinusius savo jėgas, ne reiklius mokytojus, o pačius tėvus.

„Kas blogiausia, kad tėvai labai dažnai iš vaiko labai dažnai nori padaryti suaugusį. Kad jis viską mokėtų, kad jis viską žinotų, ir kad galima būtų dažniausiai pasipuikuoti prieš draugus, kad štai mano vaikas lanko penkis būrelius, jis moka vokiečių kalbą, kinų kalbą, dar kažką, jis moka šachmatais. Ir viskas dažniausiai susiję su protine veikla“, – kalbėjo vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas.

REKLAMA
REKLAMA

Kai veikla tik protinė, nėra fizinės, organizmas perdega ir nepakelia įtampos. Kad iš dalies dėl to kalti tėvai, medikams pritaria ir Vilniaus licėjaus vadovas. Jis įsitikinęs, kad mokytis Lietuvoje nėra sunku. Svarbiausia, kad iš vaiko nebūtų reikalaujama daugiau, nei jis geba.

O ir pats mokinys turi visą dienotvarkę susidėlioti, kaip sako direktorius, kad viską spėtų. Ir dešimties būrelių Saulius Jurkevičius pataria nesirinkti. Jam paantrina licėjaus antrokas Jokūbas. Vaikinas per pertraukas neįninka į telefone esančius žaidimus. Renkasi sportą.

Štai taip sportuojantis jau dvejus metus, pasak pedagogų, Nerijus ne tik nepervargsta, bet ir kartais pavadinamas genijumi. Mat mokosi puikiai. O papildomai kartkartėmis ir pianinu pagroja. Pats vaikinas sako, nuovargis ir jam ne svetimas, bet trumpalaikis.

Medikai paantrina, kaitaliojant fizinę veiklą su protine, tikimybė išvengti organizmo išsekimo didelė. Ir nesvarbu, pirmokas tai bus ar paauglys.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų