REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies ūkininkai pranašauja, kad jei ir toliau nieko nedarysime su vilkų populiacija, situacija bus labai liūdna. Žmonės nebežino, kaip apsaugoti savo gyvulius, kuriuos plėšrūnai pjauna tiesiog žmonių kiemuose.

Šalies ūkininkai pranašauja, kad jei ir toliau nieko nedarysime su vilkų populiacija, situacija bus labai liūdna. Žmonės nebežino, kaip apsaugoti savo gyvulius, kuriuos plėšrūnai pjauna tiesiog žmonių kiemuose.

REKLAMA

Esą būtina mažinti jų populiaciją, kuri sparčiai plinta. Vilkų Lietuvoje, anot ūkininkų, šiuo metui tiek daug ir jie taip įsidrąsino, kad žmonės juos sutinka vidury dienos. Štai net vaikai, išlipę iš mokyklinio autobuso, su plėšrūnais susiduria kone akis į akį.

Vilkaviškio rajone, Vištyčio Lauko II kaime, ūkininkaujantis Antanas meiliai glosto savo karves. Jų turi per pusšimtį. Tačiau banda retėja – vos tik išginus galvijus ganytis, vilkai užpuolė. Antanas jau neteko dviejų ką tik gimusių veršelių.

Ūkininkas net bijo pagalvoti, kas bus toliau. Ganiava dar tik prasidėjo, o vilkai jau retina galvijų bandas. Žmonės svarsto net visą vasarą gyvulius tvartuose laikyti. Tik kažin, ar pasiteisintų toks ūkininkavimas. Bet ir daryti nežinia ką – vilkų daug ir jie net dienos metu slampinėja aplink gyvulius. Štai ir pats Antanas neseniai aptiko vilką, besidairantį jo aptvaruose grobio.

REKLAMA
REKLAMA

Netoli Antano, Girėnų kaime, gyvenantis Edmundas sako, kad jau neberasi nė vieno ūkininko, kuris nebūtų nukentėjęs nuo vilkų. Ir jo bandą plėšrūnai praretino. Vieną veršelį ūkininkas spėjo išgelbėti. Jį vilkai draskė prie pat namų. Nepavykus šio suėsti, plėšrūnai atėjo vėliau ir suėdė kitą veršiuką.

REKLAMA

Žmonės teigia neįtikėtinus dalykus. Štai dešimt vaikų turinti Girėnų kaimo gyventoja Laimutė pasakoja bijanti vaikus ir į kiemą išleisti. Istorijos lyg pasakoje apie Raudonkepuraitę. Beje, ir jos ne vieną gyvulį vilkai yra sudraskę.

Kad vilkų populiacija sparčiai auga, rodo statistika. Štai pernai per visus metus vilkų padarytų žalos atvejų užfiksuota kone pusantro tūkstančio. Prieš trejus metus skaičius perpus mažesnis – 700 atvejų.

Dauguma žemdirbių laukia didesnės pagalbos iš valstybės ir nenori daug investuoti, kad apsaugotų savo ūkį. Nuo vilkų šiuo metu yra siūloma tvertis tokiomis tvoromis. Esą vilkai tikrai nepraeina. Tokį aptvarą turi ūkininkė Rasa. Tačiau kaina tvoros ne kiekvienam įkandama.

Kiek tiksliai yra vilkų Lietuvos miškuose – nežinoma. Jie skaičiuojami žiemą, kai pasninga, pagal pėdsakus. Kadangi šalyje nebe iškrenta tiek sniego kaip anksčiau, tad ir vilkų skaičiavimas tapo sudėtingas. Spėjama, kad plėšrūnų šiuo metu yra gerokai per tris šimtus.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų