REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar žinote būdą, kaip brangią techniką ar laiptinėje paliktą dviratį labiau apsaugoti nuo vagių? Ogi pažymėti juos sunkiai pamatoma ir nenutrinama žyme. Vakaruose žinomas metodas po truputį plinta ir Lietuvoje. Policijos pareigūnai tautiečius ragina sau brangų turtą nemokamai užregistruoti.

Ar žinote būdą, kaip brangią techniką ar laiptinėje paliktą dviratį labiau apsaugoti nuo vagių? Ogi pažymėti juos sunkiai pamatoma ir nenutrinama žyme. Vakaruose žinomas metodas po truputį plinta ir Lietuvoje. Policijos pareigūnai tautiečius ragina sau brangų turtą nemokamai užregistruoti.

REKLAMA

Ką tai duoda ir kaip atrodo slaptas daiktų žymėjimas, plačiau siužete.

Šiemet į šalį neįprastai anksti užsukus šiltiems orams Lietuvos miestų ir miestelių gatvėmis jau skrieja dešimtys tūkstančių dviratininkų. Palankiais orais dviračiams džiaugiasi ne tik jų šeimininkai, bet ri vagys.

Vien sostinėje per nevisą šių metų pusmetį registruota beveik 200 dviračių vagysčių. Štai vilnietis Vaidas savo turto neteko prieš tris savaites. Kaip tai atsitiko, matyti štai iš šio stebėjimo kameromis užfiksuoto vaizdo įrašo. Ilgapirštis stoviniuoja prie daugiabučio durų, telefonspynėje skambina atsitiktiniams gyventojams tikėdamasis, kad jį įleis į vidų. Netrukus taip ir nutinka, o jau po kelių minučių jis paskubomis išeina su nugvelbtu dukros dviračiu ir nuvažiuoja.

Visgi pareigūnai rekomenduoja vertingus daiktus registruoti. Nemokamai. Ir policininkams atvežti galima ne tik dviračius, taip pat ir foto aparatus, kamerų objektyvus, kitą brangią techniką. Pareigūnai sako, jog registruoti tautiečiai atneša net žoliapjoves.

REKLAMA
REKLAMA

Vagystės atveju arba surastas daiktas atnešamas į policijos komisariatą ar per kratą randami daiktai, tai jei jie buvo registruoti mes galėsime surasti savininką ir tą daiktą galėsime gražinti. Tai palengvina ir paties ikiteisminio tyrimo eigą“, – sakė policijos atstovė Julijana Malinovskaja.

REKLAMA

Tai, kad vagys svetimo turto gvieštųsi kuo mažiau, Lietuvoje jau plinta užsienyje neblogai žinomi metodai. o jie atrodo taip: įvairi technika, pavyzdžiui, kompiuteriai, žymimi specialiu žymekliu. Paliktas unikalus kodas negali būti nei panaikintas, nei sugadintas, o matomas jis tik pašvietus ultravioletinius spindulius specialiu prietaisu. Na, o metaliniai daiktai yra žymimi specialia graviravimo įranga.

Tiesa, toks turto žymėjimo būdas Lietuvoje dar nėra plačiai naudojamas. Kur kas labiau žinomas brangaus turto registravimas policijoje. Štai vien Vilniaus pirmasis komisariatas per beveik dvejus metus suregistravo per 1000 dviračių.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje jau vykdytos akcijos kuomet mobilūs telefonai ar kompiuteriai Taip pat dažnai užklijuojamas ir lipdukas „registruota policijoje. Nors jį ir galima nuklijuoti, policijos pareigūnai sako, jog vagis jis kiek atgraso. Na, o registracijos procesas vyksta taip.

Atvykstant su savimi reikia turėti daikto įsigijimo, asmens dokumentus. Pareigūnai į sistemą įvedą specialius numerius, kurie yra išgraviruoti ir ant dviračių ir ant technikos arba patys pažymi specialiais ženklais.

„Fotografuojame štai čia esantį rėmo numerį. Rėmo numeris dažniausiai jau būna išgraviruotas. Numeris kartais būna ir apvertus numerį, galima rasti dviračio priekyje. Suvedame dviračio numerį, fotografuojame patį dviratį“, – kalbėjo policijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbius ir brangius daiktus specialistai taip pat rekomenduoja apdrausti, o štai dviračius pataria rakinti net keliomis spynomis. Prieš perkant daiktą derėtų iš pardavėjo reikalauti dokumentų, registracijos numerių, patikrinti ar daiktas nėra įtrauktas į pavogtųjų sąrašą.

Mat kitaip nusipirkus vogtą daiktą, galite likti ir be pinigų, kuriuos atidavėte vagiui, ir be naujojo pirkinio, kurį pareigūnai gali tiesiog konfiskuoti.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų