REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aistros verda dėl 230 tūkstančių valstybės tarnautojų, biudžetininkų, teisėjų ir net politikų algų. Profsąjungos piktinasi, kad valdžia nesidera su jais dėl bazinio dydžio kėlimo, o nuo jo priklauso ir žmonių uždarbis.

Aistros verda dėl 230 tūkstančių valstybės tarnautojų, biudžetininkų, teisėjų ir net politikų algų. Profsąjungos piktinasi, kad valdžia nesidera su jais dėl bazinio dydžio kėlimo, o nuo jo priklauso ir žmonių uždarbis.

REKLAMA

Socialdemokratai Seime jau registruoja siūlymus, kurie algas pakeltų nuo 20 eurų mažiausiai uždirbantiems, iki 150 eurų Seimo nariui. O premjeras kalbas apie didinimą vertina skeptiškai. Neva visiems vienodai keliamas bazinis dydis nemotyvuos.

Lukas trečius metus yra statutinis pareigūnas – ugniagesys gelbėtojas Vilniuje. Traukdamas įrangą sako, kad jau yra baigęs visus reikalingus mokymus ir tapo aukštalipiu. Pernai tituluotas geriausiu Lietuvos ugniagesiu. Rizikingą darbą dirbančio vyro alga svyruoja, bet siekia maždaug 550 eurų.

„Pavojingas darbas, kuris turėtų būti neblogai apmokamas. Pas mus komanda aukštalipių, mes dar kaba aukštyje ant virvių dar didesnė rizika, tikrai pavojinga, kuris turėtų būti daugiau apmokamas nei šiaip“, – sako ugniagesys gelbėtojas, aukštalipis Lukas Strakšas.

REKLAMA
REKLAMA

Lukas apie nerealias sumas nesvaičioja, bet sako, kad būtų patenkintas bent keliais šimtais, o ne po 5 eurus keliama alga.

Luko ir dar maždaug 230 tūkstančių žmonių - tarnautojų, pareigūnų, biudžetininkų, teisėjų, politikų - algos dabar priklauso nuo bazinio dydžio. Jis dauginamas iš skirtingo koeficiento, taip gaunama žmogaus alga. Dabar toks bazinis dydis siekia 132,5 euro. Nors prieš 9 metus, krizės vyriausybei dar neapkarpius, buvo maždaug 9,5 euro didesnis.

REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras aiškina, kad dėl bazinio dydžio kėlimo derybos vyksta:

O profsąjungos aiškina, kad ministerija dėl vykstančių derybų meluoja.

Vyriausybė bazinės algos dydį nori perskaičiuoti, jis nuo 132,5 eurų šoktų į 170,79. Neapsigaukite, pakilusi suma į rankas gaunamų pinigų nepadidintų. Bazinis dydis išsipūstų, nes Vyriausybė siūlo su darbo santykiais susijusių mokesčių naštą perduoti pačiam darbuotojui.

Tad kol Vyriausybė su baziniu dydžiu biudžetininkams nieko gero nesiūlo, niša atsirado opozicijos narių siūlymams. Socialdemokratas Algirdas Sysas Seimui siūlo pakelti bazinį dydį nuo 170 eurų iki 183 eurų. Neva taip šis dydis, o ir algos, būtų atstatytos į prieškrizinį lygį. Tuomet mažiausiai uždirbantiems alga kiltų keliasdešimt eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Seimo koeficientas nario yra 19, tai dauginam 8 iš 19, 160 eurų. Mes neiškrentam iš bendro konteksto, na, žiūrėkit, kas vyksta dabar, šiandien mes svarstysim krašto apsaugos darbo apmokėjimo įstatymą, kur generolo atlyginimas yra didesnis nei seimo pirmininko“, – tikino A. Sysas.

Premjeras Saulius Skvernelis kalba kitaip. „1 procentas yra 20 mln. tai ir atsakymas. 1 procentas 20 mln. Labai lengva būnant opozicijoje... aš sakyčiau, kad 50 proc. didinti. Nereikėjo mažinti, pirmiausiai. Tada būtų nereikėję kalbėti apie atstatymą“, – tikino premjeras.

Premjeras skeptiškas, sako, kad visiems vienodai algų kelti nereikia, motyvacinę tvarką numatyta keisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras sako, kad derybos dėl bazinio dydžio, nuo kurio dabar priklauso 230 tūkstančių žmonių algos, bus aiškesnės, kai bus priimtas valstybės tarnybos įstatymas ir mokesčių reformos.

Nuo šių metų pradžios bazinis dydis jau buvo keltas. Nuo 130,5 padidintas iki 132,5 eurų. 2-4 procentais.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų