REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
63
Sviestas (nuotr. SCANPIX)

Pieno sektoriaus ilgalaikės strategijos kūrėjų užmojai padvigubinti pieno gamybą Lietuvoje gali baigtis fiasko. Ir ne tik todėl, kad ūkininkai skundžiasi menkomis supirkimo kainomis ir traukiasi iš pieno gamybos.

63

Pieno sektoriaus ilgalaikės strategijos kūrėjų užmojai padvigubinti pieno gamybą Lietuvoje gali baigtis fiasko. Ir ne tik todėl, kad ūkininkai skundžiasi menkomis supirkimo kainomis ir traukiasi iš pieno gamybos.

REKLAMA

Daug rimtesnė priežastis – naujos mitybos mados. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) vaikų ugdymo įstaigoms siūlo sviestą keisti margarinu. Mokslininkai šiurpsta nuo tokių rekomendacijų, o SAM valdininkai sako, kad tik atsilikėliai valgo sviestą ir geria riebų pieną.

Keis margarinu

Nuo rugsėjo 1-osios įsigalios sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patvirtintas „Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimas.

Jame, be kitų įdomybių, ribojami gyvulinės kilmės riebalai, o pieno riebalams „dedamas kryžiukas“. Apraše nurodyta sviestą, kur įmanoma, keisti aliejumi arba margarinu, kurio sudėtyje sočiųjų riebalų rūgščių yra ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio. Taip pat vaikams nurodyta tiekti ne didesnio nei 2,5 proc. riebumo pasterizuotą pieną.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas tai – tik primygtinė rekomendacija, patvirtinta sveikatos apsaugos ministro parašu. Atrodo, kad neilgai trukus tai gali tapti privaloma tvarka, kuriai nepaklusus pasipils mūsų šalyje labai pamėgtos sankcijos ir baudos.

REKLAMA

SAM Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas „Valstiečių laikraščiui“ pabrėžė, kad sviestas uždraustas Skandinavijos vaikų darželiuose ir mokyklose.

„Visos pažangios šalys, pavyzdžiui, Šiaurės Europos valstybės privaloma tvarka tai jau yra padariusios. Tiesiog mūsų žmonės nepakankamai išprusę ir laikosi seno įsitikinimo, kad margarinas yra blogis, o sviestas – gėris“, – sakė SAM skyriaus vedėjas.

Visuomenė atsilikusi

Kuo gi vadovautasi vaikų ugdymo įstaigoms rekomenduojant ignoruoti pieno riebalus? „Yra europiniai reikalavimai, europiniai strateginiai dokumentai, yra Lietuvos tyrimų, kurie rodo, kad vaikai gauna per daug riebalų. Sviestas yra blogas riebalas. Palyginti su margarinu, jis turi visokių neigiamų dalykų.

REKLAMA
REKLAMA

Svieste yra apie 3 kartus didesnė transriebalų koncentracija, kurią Lietuva ir kitos ES šalys yra nusistatę kaip draudžiamą maisto produkte, jame gerokai daugiau sočiųjų riebalų, kurie skatina aterosklerozę ir kitas širdies ir kraujagyslių ligas“, – sviesto blogybes vardijo A.Kranauskas.

Aiškindamas, kodėl vaikams siūloma gerti tik liesą pieną, SAM atstovas vėl bedė pirštu į Skandinaviją, kur esą ugdymo įstaigų auklėtiniai gauna dar liesesnį pieną. „Mes jau ir taip tiek daug leidome ir tai dėl politinių sumetimų, nes mūsų visuomenės mentalitetas keliais dešimtmečiais atsilikęs. Sviestas – lietuviškas prietaras ir mitas“, – tautiečių mentalitetą triuškino SAM Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas ir pridūrė, kad esą pramonė ir žemės ūkis kuria mitus apie sviesto naudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau A.Kranauskas kiek nusileido ir dėl margarino. Anot jo, SAM šiaip nei sviesto, nei margarino nerekomenduoja, nes vaikams riebalų netrūksta, geriau naudoti aliejus, bet jų irgi yra ir blogų, ir gerų.

„Tais atvejais, kai neįmanoma išvengti, sviestą geriau keisti margarinu, tačiau ne bet kokiu, o su ribotu sočiųjų riebalų kiekiu. Jeigu kas nustatytų, jog sviestas geriau už margariną, būtų sensacija“, – pokalbį užbaigė SAM atstovas.

Reikia smegenims

Profesorei habil. dr. Sigitai Urbienei sensacija pasirodė tai, kad vaikų ugdymo įstaigose sviestą siūloma keisti margarinu. „Labai įdomu, kodėl einama prieš mokslą. Gal čia tyčiojamasi iš žmonių? Juk yra daugybę mokslinių darbų, įrodančių sviesto naudą sveikatai. Šis produktas labai reikalingas ir vaikams, ir suaugusiems“, – sužinojusi apie SAM rekomendacijas nuostabos neslėpė daugiau kaip 40 metų su pieno ir jo produktais susijusius tyrimus atlikusi ir šimtus mokslinių straipsnių Lietuvoje ir užsienyje paskelbusi bei ne vieną knygą apie tai parašiusi mokslininkė.

REKLAMA

Prieš keletą metų prof. S.Urbienė išleido knygą „Pieno ir jo sudedamųjų dalių biologinė reikšmė“, kur pateikta daug gausia pasaulinės literatūros analize paremtos informacijos apie pieno įtaką žmogaus sveikatai.

Anot mokslininkės, apibūdinant pieno vertę, svarbią vietą užima ir pieno riebalai, kurių įtakos neįmanoma pervertinti ir apie kurių reikšmę žmogaus organizmui ir sveikatai galima daug kalbėti. Jų sudėtyje esančios polinesočiosios riebalų rūgštys, iš kurių ypač vertinga konjuguota linolo rūgštis, yra nepakeičiamos, nes žmogaus organizmas šių rūgščių sintetinti negali. Juos sudarančios riebalų rūgštys dalyvauja ląstelių gamyboje, reguliuoja kraujospūdį, trukdo vystytis vėžinėms ląstelėms įvairiuose žmogaus organuose, slopina diabeto vystymąsi ir kt. Svieste gausu įvairių vandenyje ir riebaluose tirpių vitaminų. Vitaminai A, D, E, K lengvai pasisavinami žmogaus organizmo.

REKLAMA

„Sviestas labai reikalingas smegenų veiklai ir vaiko protiniams gebėjimas vystytis, imunitetui stiprinti. Gal taip norima galutinai sugadinti jų sveikatą? Sunku net patikėti, kad nuneigiama sviesto svarbą organizmui. Gal čia mūsų vargšę tautą reikia kuo skubiau išnaikinti? Kas čia vyksta ir kas už to stovi?“ – stebėjosi prof. S.Urbienė.

Mokslininkė pateikė dar vieną argumentą: „Įrodyta, kad motinos piene riebalų yra tiek pat, kiek ir karvės piene. Taigi nuo pat pirmųjų kūdikio gyvenimo dienų jam reikalingi pieno riebalai. Taip jau gamtos surėdyta, o mes norime tai paneigti. Įvairių šalių mokslininkai, tiriantys pieną, teigia, kad tai geriausias produktas, kokį gamta sukūrė žmogui.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atskaitos taškas

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė remiasi taisykle, kad sveikos mitybos atskaitos taškas – produkto natūralumas, todėl margarino nei vaikams, nei suaugusiems nerekomenduotų.

Pasak jos, suaugusiems buvo rekomenduojama riboti sočiuosius riebalus, tačiau dabar yra skelbiama daug tyrimų, kurie rodo, kad sotieji riebalai vis dėlto nėra širdies ir kraujagyslių ligų priežastis. Žinoma, saikas yra pagrindinis sveikos mitybos principas.

„Logika aiški, kodėl ugdymo įstaigoms tokios rekomendacijos teikiamos – anksčiau manyta, kad sotieji riebalai tukina, kas dabar aktualu vaikams, paaugliams. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad daug didesnę tam įtaką daro įvairūs saldumynai, perdirbti produktai, kurie yra tik tuščios kalorijos. Tyrimais nustatyta, kad riebūs pieno produktai sveikatai nekenkia. Daug svarbiau yra įvertinti, kiek produktas yra perdirbtas, koks jo galiojimo laikas. Vartoti reikia kuo natūralesnį maistą“, – kalbėjo sveikos mitybos specialistė.

REKLAMA

Siūlymus ignoravo

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) dalyvavo rengiant Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo projektą ir teikė pasiūlymus. ŽŪM Visuomenės informavimo skyriaus atstovai „Valstiečių laikraštį“ informavo, kad ministerija siūlė atsisakyti rekomendacijos sviestą keisti aliejumi ir palikti tik rekomendaciją dėl margarino pakeitimo aliejais.

ŽŪM taip pat pasisakė už tai, kad vaikų mityboje reikia skatinti naudoti natūralų pieną, kuriame nėra sumažintas riebalų kiekis, neakcentuoti būtent liesų pieno produktų vartojimo vaikams. Dėl pieno riebalų įtakos sveikatai Kauno technologijos universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai vaikų maitinimo nuostatus rengusios darbo grupės nariams pateikė mokslinių tyrimų įrodymų. Tačiau sveikatos politikai juos ignoravo.

REKLAMA

Prieš reguliavimą

Pirmą kartą girdžiu, kad vaikams kas sugalvotų riboti sviesto vartojimą. Augančiam organizmui be sviesto bus blogai. Nuo seno žinoma, kad šis produktas yra nepakeičiamas, turi daug vitaminų ir kt. Visą laiką patys valgėme sviestą ir kitus riebius pieno produktus, taip vaikus maitinome, dabar ir anūkai taip auga. Kelių metukų anūkėliui mama negaili sviestuko, tai ir gydytojai rekomenduoja.

Manau, kad tikrai ne čia ieškoma visokių ligų priežasčių. Jau dabar ir medikai kalba, kad riebalai kaupiasi ne dėl natūralių riebalų, o dėl besaikio angliavandenių, perdirbto maisto vartojimo.

Prievartinis mitybos ar kitų gyvenimiškų dalykų reglamentavimas man nesuprantamas. Ar galima visus versti vienodai maitintis? Organizmas pats atsirenka, ko jam reikia. Palikime žmonėms patiems nuspręsti, ką jiems valgyti. Per daug pamėgome dabar reguliuoti žmonių gyvenimą ir jų pasirinkimą. Manau, kad dėl sviesto ignoravimo tėvai neliks abejingi ir išsakys savo nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pigus pakaitalas

Kalbant apie margariną ir skatinimą jį vartoti, reikėtų prisiminti istoriją, kaip šis produktas atsirado. Margarinas buvo sukurtas armijai pamaitinti, nes trūko sviesto, tad chemikams buvo nurodyta sukurti pigų sviesto pakaitalą.

Manęs nebestebina tokios rekomendacijos ir visokios naujos mitybos mados. Protingi žmonės supranta, kad natūralių produktų niekuo nepakeisti. Kiek chemija bekurs ir išradinės stebuklų, geriausias maistas visada bus tik natūralus. Vaikams toks maistas ypač reikalingas.

Atsimenu, tarybiniais laikais taip pat buvo vajus, kad nesveika, nereikėtų valgyti sviesto. Tada priežastis buvo labai aiški ir paprasta – trūko natūralus sviesto. Kodėl dabar taip daroma, klausimas atviras.

REKLAMA

Pieno sektoriaus plėtros strategiją palaikęs žemės ūkio ministras pasitraukė, gali būti, kad neliks ir tos strategijos. Jeigu pieno sektoriuje ir toliau taip bus, pieno gamyba ne didės, o mažės. Taigi ir sviesto galime pristigti, tada aktualus taps margarinas. Gal tam dabar ir ruošiamės?

Vida Tavorienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų