REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
Jūros šventė (nuotr. Fotodiena.lt)

Liepos paskutinį savaitgalį, 27-29 d., į Klaipėdą pakvies populiariausias vasaros renginys Lietuvoje – Jūros šventė. Atnaujintas stilius, pasaulinė italų premjera, jūrinės tradicijos, muzika ir intriguojanti šventės tema: Tas jausmas, kai...

32

Liepos paskutinį savaitgalį, 27-29 d., į Klaipėdą pakvies populiariausias vasaros renginys Lietuvoje – Jūros šventė. Atnaujintas stilius, pasaulinė italų premjera, jūrinės tradicijos, muzika ir intriguojanti šventės tema: Tas jausmas, kai...

REKLAMA

Šventės organizatoriai VšĮ „Klaipėdos šventės“ sako, jog nei renginių gausa, nei išskirtinės techninės galimybės nesukurs tokios ypatigos atmosferos be nuoširdumo ir tikrų emocijos. Todėl šiemet kviečia atrasti savo Jūros šventės jausmą ir siūlo temą „Tas jausmas, kai...“ baigti savaip.

„Šiemet į šventę einama įkvepiančiu ir šiek tiek filosofišku šūkiu, kuris leidžia žmonėms susikurti šūkį, nuotaiką ir emociją patiems: „Tas jausmas kai...“. Mes tą daugtaškį šifruojame taip: tas jausmas, kai apsisuka galva, kai nakties per maža, kai pavydi pats sau, o po gero koncerto – tas jausmas, kai nurauna stogą. Taigi einam su tokia nuotaika, kurti tokią atmosferą. Konkuruojame ne techninėmis naujovėmis, ne renginių gausa, o nuoširdumu, emocija, tikrumu.“, - tv3.lt sakė Dalia Grikšaitė, VšĮ „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė.

Šventės pradžios tradicijos

Tačiau 3 dienas truksiančioje šventėje renginių ir įspūdingų reginių netruks. Kaip ir kasmet, Jūros šventė startuos penktadienį, tradicine eisena. Ji kasmet vis išradingesnė, tačiau turinti gilias jūrines tradicijas. Joje dalyvaja Klaipėdos įmonės, organizacijos. Kaip ir pernai, taip ir šiemet – eisena bus transliuojama internete.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš metus Jūros šventės eiseną pirmą kartą galėjo stebėti ne tik visa Lietuva, bet ir viso pasaulio lietuviai, ir žmonės kurie galbūt niekada nieko negirdėjo apie Klaipėdą. Išskirtines tradicijas puoselėjančios eisenos transliacija internetu subūrė 0,5 milijono žiūrovų. Ir nors tai ne 0,5 milijardo – tai lyg svarbus patvirtinimas, jog esame įdomūs ir pastebėti. Tikiu, kad šių metų Jūros šventės eisenos rekordus pagerinsime ne tik tiesioginės transliacijos metu, bet ir dalyvių skaičiumi, žiūrovų gausa“, – sakė Jūros šventės eisenos globėjas VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

REKLAMA

Jūros šventės eisena vienija dagiau nei 7000 žmonių. Tad ir šiemet jai išsirikiuoti prireiks net dviejų gatvių – I. Kanto ir J. Janonio. Ji startuos J. Janonio gatvėje. Toliau eisenos dalyviai keliaus Herkaus Manto gatve, pasuks į Naujojo Sodo g., Naujoji Uosto g., Pilies g. ir pasieks Kruizinių laivų terminalą. Eisenos dalyvių pristatymas numatytas už Pilies tilto.

Šventės stilius

59-osios Jūros šventės stiliaus interpretaciją kūrė dizainerė Julija Janus. Anot organizatorių, vienas svarbiausių pastarųjų metų sau keliamų iššūkių ir tikslų – formuoti pozityvų šventės įvaizdį ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje. Todėl šį kartą šventės stilistika ir vizualiniai sprendimai šį kartą patikėti būtent šiai Lietuvos dizainerei.

REKLAMA
REKLAMA

„Jūros šventė - vienas seniausių renginių Lietuvoje, išsaugojęs pagarbą jūrinėms tradicijoms, nesivaikantis pigaus modernumo. Julijos Janus kūryba ir ženklo filosofija - artima ir priimtina mūsų kūrybinėms nuostatoms, supratimui apie „lėtąją madą“. Tikiu, jog nediskriminacinės mados ir šventės, kuri skirta visiems duetas - bus artimas ir mėgiamas“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Menininkė šventę pristato kaip drąsų Klaipėdos tapatumo elementą, o patį kvietimą teigia priėmusi kaip savo darbo įvertinimą.

„Šventės organizatorių kvietimas prisidėti prie Jūros šventės stiliaus kūrimo buvo ir netikėtas, ir kartu labai malonus - manau, tai pelnytas mano kūrybos įvertinimas. Daugybė vilniečių kiekvieną vasarą važiuoja į Klaipėdą tam, kad sudalyvautų Jūros šventėje. Ji tarsi žymi patį gražiausią laiką Lietuvoje ir simbolizuoja atostogas prie jūros. Tai begalinė „atostoga“, jausmas kuris asocijuojasi su begaline jūra, vėju, su tik Klaipėdai būdinga kultūra. Mes Klaipėdą aplankome tik vasarą, todėl tas Jūrso šventės laikas ypatingas. Šventės temą aš interpretavau savaip - „Tas jausmas, kai rauna stoga“, - sako Julija Janus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinė italų premjera

Vienu svarbiausių šiųmetės šventės akcentų taps bendras VšĮ „Klaipėdos šventės“ ir Italijos teatro „Teatro dei Venti“ projektas - spektaklis-legenda „Mobis Dikas“. Unikalus pastatymas, sujungęs praeitį ir dabartį, Italiją ir Lietuvą, teatrą, šokį ir žmogaus fantaziją apie baltąjį banginį.

„Gatvės teatro trupę „Teatro dei Venti“ pirmą kartą sutikom lygiai prieš metus – teatrų festivalyje Sibiu. Susitikimo su režisieriumi metu išgirdome mus „užkabinusią“ naują trupės idėją, kurios epicentre – jūros tema, kurios išpildymui suburiama ne tik profesionalių aktorių trupė, bet ir vietos bendruomenė. Rudenį atnaujinus kontaktą paaiškėjo, jog projektas įgauna pagreitį, o trupė ieško partnerių. Taip VšĮ „Klaipėdos šventės“ tapo esminiu spektaklio partneriu. Mums tai naujas iššūkis, įsipareigojimas bei privilegija tapti tarptautinio teatro pasaulio dalimi“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Goda Giedraitytė.

REKLAMA

Jūros šventės svečiai pirmieji išvys grandiozinę premjerą, kuri dar šiais metais aplankys Maltą, Veneciją, Kolumbiją. Ankstesni trupės spektakliai jau parodyti daugiau nei 150 kartų, daugybėje pasaulio šalių. Projekto generaliniu rėmėju tapo kompanija „Seafish Trade“.

„Spektaklis labai stiprus savo scenografija, muzika ir emocine įtaiga. Prie 20 profesionalių aktorių, tarp kurių italai, meksikiečiai, prancūzai, prisijungs ir klaipėdiečiai - jau nuo kitos savaitės lauksime vaikų bei senjorų registracijos į liepos 16-23 dienomis vyksiančias kūrybines dirbtuves. Jose kartu su italų režisieriumi mūsų žmonės taps spektaklio dalimi“, - sako G. Giedraitytė.

REKLAMA

Judanti 13 metrų ilgio ir 7 metrų pločio platforma, į veiksmo vietą bus atitempiama ir čia virs laivu-žuvimi. Spektaklis bus rodomas tris Jūros šventės vakarus – liepos 26, 27, 28 d. Klaipėdos piliavietėje.

Jūriniai elementai

Be jūrinių elementų neįsivaizduojama jūros šventė. Kruizinių laivų terminale prisišvartuos 4 buriniai laivai. Jų deniai bus atviri lankytojams. Istorinių laivų paradą šiemet papildys du vikingų laivai.

„Jūriniai elementai ir sukuria šios šventės dvasią. Trime vieną labai gražią tradiciją, tai šeštadienį laivai išplaukia pagerbti žuvusiųjų jūroje. Taip pat yra padėkos renginiai jūrinei bendruomenei, kuri daro mūsų miestą išskirtinį.

Netgi mūsų didysis šių metų produktas, pasaulinė premjera, bendras kūriny su Italijos gatvės teatro trupe irgi turi jūrinį prieskonį. Tai jūrinė legenda apie banginių medžiotoją ir jo akistatą su savo baimėmis, tuo baltuoju banginiu. Ši premjera bus rodoma 3 vakarus. Tai didžiulis pastatymus, kuris stebins ne tik aktorių meistriškumu, o ir teatriniais sprendimais, nieko panašaus nesame matę Lietuvoje“, - intrigavo D. Grikšaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų