REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Planuojančių tuoktis laukia Bažnyčios naujovės. Jei norite kurti šeimą su kunigo palaiminimu, akimirkos prie altoriaus jums teks palaukti ilgiau nei iki šiol.

Planuojančių tuoktis laukia Bažnyčios naujovės. Jei norite kurti šeimą su kunigo palaiminimu, akimirkos prie altoriaus jums teks palaukti ilgiau nei iki šiol.

REKLAMA

Lietuvos vyskupai nusprendė, kad poros šalyje amžiams „taip“ taria silpnai pasirengusios, todėl laikotarpis nuo būsimos santuokos registracijos iki ceremonijos bažnyčioje bus ilginamas – nuo trijų iki penkių mėnesių.

Taip dvasininkai tikisi sumažinti skyrybų skaičių.

Sumainyti aukso žiedus bažnyčioje nori ne visos poros, tačiau planuojančios prisiekti prie altoriaus privalo užsiregistruoti iš anksto. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką nuo registracijos iki šventinės ceremonijos bažnyčioje turi praeiti mažiausiai 3 mėnesiai.

Tačiau Lietuvos vyskupų konferencija nusprendė, kad toks laiko tarpas per trumpas ir jį reikia ilginti dviem mėnesiais. Tai reiškia, kad sugalvoję susituokti bažnyčioje turėsite laukti mažiausiai penkis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

Vyskupai aiškina, kad per tris mėnesius sudėtinga poroms išdėstyti būtinus Bažnyčios mokymus. Dvasininkai taip pat tiki, kad prailginus laukimo laikotarpį sumažės skubotai besituokiančių porų, kurios vėliau neretai išsiskiria. Pavyzdžiui, pernai iš viso Lietuvoje susituokė 22 tūkstančiai porų, bet daugiau nei 8-i su puse tūkstančio porų išsiskyrė.

REKLAMA

„Norime padėti, padaryti, kas nuo mūsų pusės priklauso, be abejo, kad pagelbėtumėme patiems sužadėtiniams, sutuoktiniams, kad jie turėtų daugiau galimybių išspręsti tuos klausimus, kurie neišvengiamai atsiranda gyvenant kartu šeimoje, ir kad tai nesibaigtų šeimos sudužimu“, - sakė vyskupas Arūnas Poniškaitis.

Poros šią naują tvarką vertina skeptiškai. Šiandien Vilniaus santuokų rūmuose žiedus sumainę jaunavedžiai Skaistė ir Stafanus vėliau ketina tuoktis ir bažnyčioje. Anot jų, laikotarpio ilginimas beprasmis ir skyrybų Lietuvoje nesumažins, nes kiekviena pora skirtinga, vienoms užtenka kartu pagyventi kelias savaites, o kitos gali bręsti santuokai metų metus.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunavedžiams pritaria ir kitos poros. Beveik prieš mėnesį ištekėjusi Laura aiškina, kad svarbiausia šeimą puoselėti po santuokos.

Psichoterapeutai sako, kad iš tiesų prieš tuokiantis porų sąmoningumui reikia daugiau laiko.

„Dienos reikalas gali būti įsiplieskusi meilė. Tai yra hormonai, tai tie drugeliai pilve ir viskas su tuo yra gerai. Gali būti seksualinis suderinamumas labai greitai išaiškėti, tačiau tie sąmoningumo dalykai, kaip ir minėjau, pagarba vienas kitam, sąžiningumas, atvirumas, nuoširdumas, pasitikėjimas – čia reikia tikrai ilgesnio laiko“, -aiškino psichoterapeutas Andrius Kaluginas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų