REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
104
Raimondas Kurlianskis. Justas Laucius (tv3.lt fotomontažas)

Paneigti, kad kaltinamąjį politinės korupcijos byloje Raimondą Kurlianskį ir prokurorą Justą Laucių sieja ne pati maloniausia praeitis – neįmanoma. Kartu jie teismų slenksčius mina ne pirmą kartą ir būtent šio prokuroro prašymu verslininkas atsidūrė už grotų. R. Kurlianskis siekia J. Laucių nušalinti nuo „MG Baltic“ bylos, tačiau ankstesni judviejų nesutarimai rodo, kad tam – mažai šansų.

104

Paneigti, kad kaltinamąjį politinės korupcijos byloje Raimondą Kurlianskį ir prokurorą Justą Laucių sieja ne pati maloniausia praeitis – neįmanoma. Kartu jie teismų slenksčius mina ne pirmą kartą ir būtent šio prokuroro prašymu verslininkas atsidūrė už grotų. R. Kurlianskis siekia J. Laucių nušalinti nuo „MG Baltic“ bylos, tačiau ankstesni judviejų nesutarimai rodo, kad tam – mažai šansų.

REKLAMA

„MG Baltic“ politinės korupcijos byla jau savaitę nepradedama nagrinėti – pirmajame posėdyje nepasirodė vienas kaltinamųjų, antrajame pasipylė advokatų prašymai nušalinti teisėjus arba valstybės kaltinimą byloje palaikantį prokurorą.

Prekyba poveikiu ir papirkimu kaltinamo buvusio „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio advokatas Simonas Slapšinskas paprašė nušalinti prokurorą J. Laucių, prašymą grįsdamas tuo, kad prokuroras neva asmeniškai suinteresuotas baudžiamosios bylos baigtimi.

Pats J. Laucius teisme pabrėžė, kad nušalinimo argumentai jam pasirodė keistoki, o „pagal Lietuvos teismų praktiką, kaltinamojo požiūris į tokių aplinkybių buvimą yra svarbus, bet ne lemiamas“.

Atsidūrė belangėje

Politinės korupcijos bylos užuomazgos užgimė 2016 m. gegužės 12 d., kai, įtarus papirkimu ir prekyba poveikiu, sulaikytas R. Kurlianskis. Kitą dieną teismas leido verslininką suimti 20 parų, nors prokurorai prašė trijų mėnesių sulaikymo. Bylą kuravo prokuroras J. Laucius.

Kadangi teismas atmetė prokurorų prašymą pratęsti verslininko sulaikymą, po 20 dienų R. Kurlianskis iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo paleistas į laisvę. Tačiau jam paskirtos papildomos kardomosios priemonės: dviejų mėnesių namų areštas, įsipareigojimas nebendrauti su buvusiu Liberalų sąjūdžio lyderiu Eligijumi Masiuliu ir „MG Baltic“ prezidentu Dariumi Mockumi bei 25 tūkst. eurų užstatas.

Kalėjime R. Kurlianskis skundėsi širdies skausmais, o išėjęs į laisvę atsigulė į Kauno klinikas išsamesniems tyrimams ir gydymui.

„Ligotas turčius“

2016 m. gruodį R. Kurlianskis ikiteisminį tyrimą „MG Baltic“ byloje kontroliavusį prokurorą J. Laucių padavė į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo. Tąkart R. Kurlianskis teismo prašė konstatuoti, kad prokuroro teiginiai apie jį yra neetiški ir netinkami, kompensacijų verslininkas nesiekė.

Po dviejų savaičių – 2017-ųjų pradžioje – R. Kurlianskis prašė J. Laucių nušalinti nuo politinės korupcijos bylos, kaltindamas jį šališkumu.

R. Kurlianskis teisme piktinosi, kad po teismo nuosprendžio, kai verslininkui nuspręsta nepratęsti kardomosios priemonės, J. Laucius žiniasklaidai sakė: „Teismas konstatavo, kad pilietis R. Kurlianskis yra ligotas, turtingas, užimantis aibę reikšmingų pareigų koncerne žmogus“.

Tuo metu J. Laucius teisme aiškino, kad išsakė savo nuomonę, o ne faktą ir pabrėžė, kad R. Kurlianskiui svarbu ne apginti savo garbę ir orumą, o nušalinti prokurorą nuo politinės korupcijos bylos. Jis priminė, kad R. Kurlianskis objektyviai yra ligotas, mat skundėsi širdies skausmais

R. Kurlianskio užmojį garbę ir orumą ginti teisme J. Laucius vadino verslininko piktnaudžiavimu teise ir prašė skirti jam baudą, nes R. Kurlianskis galimai siekė ne tokių tikslų, kokius deklaravo. Nenustatęs akivaizdžių piktnaudžiavimo pagrindų, teismas prašymo nepatenkino.

Pernai birželio 1 d. pirmosios instancijos teismas konstatavo, kad J. Laucius tik išsakė savo nuomonę apie viešą asmenį, o „pagal užimamų pareigų skaičių viešu asmeniu esantis R. Kurlianskis turėtų būti pakantesnis kritikai“. R. Kurlianskis teismo sprendimą apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Į teismą dėl praleistos komandiruotės

Šių metų balandį R. Kurlianskis padavė į teismą prokuratūrą dėl neįvykusios komandiruotės į užsienį – ikiteisminio tyrimo metu prokuratūra atsisakė R. Kurlianskį išleisti į savaitgalį vykusią komandiruotę Jungtiniuose Arabų Emyratuose. R. Kurlianskis iš prokuratūros bando išieškoti 1664 eurų žalos atlyginimą – tiek kainavo jo kelionė ir nakvynė.

R. Kurlianskiui atstovaujantis advokatas Giedrius Danėlius paprašė trečiuoju asmeniu į bylą įtraukti J. Laucių – jis priėmė sprendimą neišleisti R. Kurlianskio į komandiruotę.

Vis dėlto Generalinei prokuratūrai byloje atstovaujantis prokuroras Kęstutis Vagneris mano, kad savo ieškiniu R. Kurlianskis bando sukelti abejones prokuroru J. Lauciumi – jis kontroliavo „MG Baltic“ korupcijos bylos tyrimą ir buvo galima įtarti, kad jis palaikys valstybinį kaltinimą, kai byla atsidurs teisme.

Kaip ir spėta, „MG Baltic“ politinės korupcijos bylai birželio pradžioje atsidūrus teisme, J. Laucius paskirtas valstybės kaltinimą palaikančiu prokuroru. Byloje kaltinimai pareikšti penkiems fiziniams asmenims ir trims juridiniams. Ar teismas atsižvelgs į dalies kaltinamųjų prašymą nušalinti J. Laucių nuo bylos, paaiškės penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų