REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Juodkrantė (nuotr.: Tomo Aminovo)

Žvejyba Kuršių nerijoje nuo seno buvo ne vien tik verslas, bet ir gyvenimo būdas. Tad pagrindinis patiekalas čia – žuvis. Dažnam vaikštinėjančiam Neringos gyvenviečių gatvėmis nosį maloniai sukutena rūkomos žuvies kvapas. Vietos verslininkai pataria, kaip išsirinkti skaniausią bei įspėja: nuo liepos žuvies kaina kils. 

24

Žvejyba Kuršių nerijoje nuo seno buvo ne vien tik verslas, bet ir gyvenimo būdas. Tad pagrindinis patiekalas čia – žuvis. Dažnam vaikštinėjančiam Neringos gyvenviečių gatvėmis nosį maloniai sukutena rūkomos žuvies kvapas. Vietos verslininkai pataria, kaip išsirinkti skaniausią bei įspėja: nuo liepos žuvies kaina kils. 

REKLAMA

Rūkyto ungurio, karšio, ešerio, stintos siūloma paskanauti kavinėse, restoranuose, taip pat galima įsigyti tiesiai iš vietinių rūkyklų. Neringos gyventojai sako, žuvį valgo dažniau nei mėsą, kartais net vietoj duonos ar daržovių.

Juodkrantėje gyvenanti Angelė ištekėjo už žvejo. Gimusi Mažeikių rajone, ten baigusi ir mokslus į Neringą atvyko atlikti praktikos.

„Šitoj pakrantėj ir gyvenam. Mano vyras čia gimęs ir augęs. O aš, kaip sakoma, atitekėjau. Daug tokių čia gyvena. Aš esu gimusi Mažeikių rajone. Ten baigusi prekybos mokyklą atvykau čia atlikti praktikos“, - šypsosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Ant Kuršių marių kranto įsikūrusi šeima jau daugiau nei 20 metų prekiauja žuvimi.

„Mano vyras žvejys. Jis anksčiau pats gaudydavo, apdorodavo, rūkydavo žuvį. Dabar jau pensinis amžius, tad per sunku. Žuvį perkam.

REKLAMA

Tik kas rytą vyras keliasi 5.30 val ir rūko žuvį. 10 val ji jau paruošta. Ir taip kas rytą“, - pasakojo moteris.

Verslininkai žuvį sako perkantys tiek iš vietinių, tiek ir iš užsienio teikėjų.

„Mes perkam ir iš vietinių, ką jie pagauna mariose. Bet ne visų rūšių žuvies čia yra, Pavyzdžiui, lašišos labai mažai, o skumbrės Lietuvoje nerasi. Todėl tiek skumbrę, tiek lašišą perkame iš norvegų. Jūros ešeriai – islandiški. Jų Lietuvoje taip pat nėra“, - tikina Angelė.

Paklausus kokia žuvis pati mėgstamiausia, moteris nė nedvejodama atsako, jog ta, kuri turi mažiausiai ašakų.

REKLAMA
REKLAMA

„Savorinas – žmonės ją dar vadina kapintonžuve. Tai čia pati perkamiausia žuvis. Ji yra be ašakų. Ją ir patys, ir vaikams, ir lauktuvėms perka, veža“, - sako moteris.

Tiesa užsienio turistų skonis kiek kitoks.

„Visi žuvį renkasi pagal savo skonį. Užsieniečiai labai perka sviestažuvę, riebžuvę, lašišą, upėtakius – čia užsieniečių žuvys.

Lietuviai baiminasi, jog jos riebios. Tačiau riebios būna šalto rūkymo, o karšto – ne. Karšto rūkymo žuvies – balti, skanūs gabaliukai“, - pasakojo Angelė.

Pašnekovė tikina, jog kol kas žuvies kaina nėra didelė. Mat poilsiautojų dar vos vienas kitas. Tačiau žuvis taps brangesnė tuomet, kai į Neringą sugužės turistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas kainos nėra didelės. Bet, žinoma, atsižvelgiant į žmonių srautus jos kils. Planuojam, kad nuo liepos 1 dienos brangs“, - teigė pardavėja.

Pati brangiausia žuvis – ungurys. Jo kilogramas jau ir šiuo metu siekia pusšimtį eurų.

„Ungurį tik savaitgaliais ir išsirūkom, kada žmonių daugiau. Šiuo metu kilogramas kainuoja 45 - 50 Eur. Kaina kils nuo liepos 1 dienos. Kol daug žmonių nėra, tai kainos normalios. Pavyzdžiui, šis ungurys nesveria kilogramo, tai kainuoja žuvytė apie – 30 eur.

Tiekėjas mums kai žuvį atveža, mes matom, kad žuvies kaina yra didesnė negu mėsos“, - tikina Angelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų